Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styrker beredskapen

 

Styrker beredskapen

Regjeringen går inn for at Sysselmannen fra 2014 skal ha to store helikoptre i stedet for ett stort og ett lite, som i dag.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
17.06.2011 kl 12:00

– Dette er en betydelig styrking av redningsberedskapen på Svalbard, sier statssekretær Terje Moland Pedersen i Justisdepartementet.

Nyheten tas godt imot hos Sysselmannen.

– Dette er noe vi har ønsket oss lenge, og vi er glad for at det kommer på plass. Det er ulik kapasitet på helikoptrene vi har i dag, sier sysselmann Odd Olsen Ingerø.

Bedre back-up

I dag har Airlift et redningshelikopter av typen Super Puma og et mindre Dauphin-helikopter. Sistnevnte har mindre plass i kabinen, kortere rekkevidde og kan ikke fly under værforhold der det kan oppstå ising.

At Svalbard ikke har to store, likeverdige helikoptre gir dårligere back-up under redningsoppdrag. To likeverdige helikoptre øker sikkerheten også for de som er ute på redningsoppdrag, hvis de skulle komme i en nødsituasjon.

– Nå får vi bedre beredskap også på helikopter nummer to. Det setter vi pris på, særlig av hensyn til redningsmannskapet og av de som trenger å bli reddet, sier Olsen Ingerø.

Blir dyrere

Justisdepartementet har kontrakt med Airlift AS om helikoptertjenester på Svalbard, og redningstjenesten er underlagt Sysselmannen. Kontrakten med Airlift går ut 31. mars 2014, og transporttjenesten skal nå ut på anbud. For å få på en plass en ny kontrakt i tide, har forberedelsene til anbudskonkurransen allerede startet, gjennom en såkalt prekvalifiseringsprosess.

– Det er visse krav som skal oppfylles, og vi må vite hvem som er i stand til å oppfylle dem. Derfor ber vi aktuelle aktører svare på noen spørsmål for å se om de er kvalifiserte, forklarer Moland Pedersen.

I forbindelse med anbudskonkurransen vil Justisdepartementet be om anbud på to store helikoptre, i stedet for et stort og et lite som i dag.

– Hvor mye dyrere det blir, vil anbudet vise. Men det vil koste mer penger, som regjeringen har tenkt skal dekkes opp. Det ikke er nok midler innenfor eksi­sterende rammer, sier Moland Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!