Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Styret for miljøvernfondet er klart

 

Styret for miljøvernfondet er klart

Nå er det avklart hvem som skal sitte i styret og forvalte pengene i Svalbard miljøvernfond. Tidligere sysselmann, Ann Kristin Olsen er utnevnt som styreleder.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Forrige fredag holdt Sysselmannen informasjonsmøte om miljøgebyret og miljøvernfondet. Der offentligjorde de blant annet hvem miljøverndepartementet har oppnevnt som styremedlemmer i fondet. Tidligere sysselmann, Ann Kristin Olsen, blir leder av styret. De andre styremedlemmene er Kjell Mork, leder av Longyearbyen lokalstyre, Aud Andersen fra Svalbard reiselivsråd, Ottar Krohn, fylkesmiljøsjef i Østfold, Miriam Geitz fra WWF og Thor Bjørn Arlov ved NTNU.
Det er Stortinget som avgjør hvor stor pott som skal deles ut hvert år mens styret avgjør hvordan disse pengene skal fordeles på de ulike søkerne. Under seg skal styret ha et sekretariat styrt av Sysselmannen, som har ansvaret for det praktiske rundt søknadene og tildelingen av penger. Det er også de som er ansvarlige for informasjon om ordningen.
– Den første utbetalingsrunden kan komme allerede i høst. Systemet kan bli lik kulturminnefondet på fastlandet, med to utbetalinger i året, sier miljøvernrådgiver hos sysselmannen, Knut Fossum.

Venter på avtale
Hvordan fastboende skal få tilbakebetalt gebyret er imidlertid ennå ikke avklart. Sysselmannen skal ha møte med Likningskontoret i dag, fredag.
– Før avtalen med Likningskontoret er i boks kan vi ikke gå ut med informasjon til den enkelte. Per i dag er det mye som henger på den avtalen. Når det faller på plass får vi et bedre grunnlag for å gi informasjon, sier Fossum.
– Hva skjer dersom avtalen ikke kommer i orden?
– Da må vi ta ansvaret ettersom det er vi som har ansvaret for ordningen, sier administrasjonssjef hos Sysselmannen, Torun Mellison.
Det som er klart er at det ikke er noen automatikk i at fastboende får tilbakebetalt gebyret. Det må kreves tilbake. Sysselmannen har utarbeidet et kravskjema for fastboende som vil bli lagt ut på deres og eventuelt Likningskontoret sine nettsider når ordningen kommer i gang.
– Alle må dokumentere at de faktisk har reist, så reisende må samle på de små lappene sine. Både billett og setelapp må legges fram for at man skal få tilbakebetalt pengene, sier Mellison.
Pengene vil så tilbakebetales til den enkeltes bankkonto. Det er fremdeles usikkert hvordan ordningen skal fungere for arbeidsplasser som betaler gebyret for sine ansatte.
– Vil skal ha en dialog med bedriftene slik at vi kan få til en god ordning, sier Mellison.

To årsverk
Ifølge Sysselmannen er de stipulerte inntektene for 2007 på rundt fem millioner kroner. Dette er før alle kostnader blir trekt fra. Når ordningen kommer i gang vil inntektene trolig ligge mellom åtte og ti millioner kroner årlig.
– Det er vanskelig å si hvor mye som vil gå med til utgifter, men vi regner med å sitte tilbake med et overskudd på syv til åtte millioner kroner hvert år, sier Mellison.
Hun sier at det er viktig å holde administrasjonskostnadene på et lavt nivå.
– Men det ser jo ut til at vi må ansette ett årsverk hos Sysselmannen til sekretariatet og et på Likningskontoret. Det er jo dyrt på Svalbard, så vi må regne 1, 5 millioner til administrasjon totalt sett, sier hun.
– Kan høye administrative kostnader føre til at gebyret vil øke?
– Vi har ikke fått noe signal om det. Det ligger ikke i kortene at det kommer til å skje. Det kan jo virke som mye byråkrati for 150 kroner, men det blir jo summer av det, sier Mellison.

Tar ikke betalt
Miljøgebyret skjer automatisk ved nedreise fra Longyearbyen. På grunn av tekniske løsninger Avinor, som skal fungere som betalingsformidler, må forholde seg til var det ikke mulig å legge gebyret på flybilletten til Longyearbyen.
– Dette vil ikke få noen praktisk betydning for de reisende som skal betale gebyret, sier førstekonsulent hos Sysselmannen, Stein Tore Pedersen. Alle som skal opp reiser også ned igjen.
Verken SAS Braathens eller Avinor kommer til å ta betalt for administreringen av gebyret.
– Vi bør sikre oss at ikke en eventuell ny operatør krever betalt for dette, og vi oppfordrer alle flyselskaper til å innrette seg, sier Pedersen.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!