Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stygg ulykke i Svea

Oppredningsverket i Svea renser kulla fra Svea Nord for stein, og ble satt i drift i juni 2011. I løpet av den korte tiden verket har vært i drift, har det skjedd to alvorlige ulykker. FOTO: Birger Amundsen

Stygg ulykke i Svea

Mannen som skadet armen under arbeid på oppredningsverket i Svea like før jul, har måttet amputere armen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.01.2013 kl 10:46

– Vi ser på dette som en trist og tragisk hendelse. Inntil politiet og Arbeidstilsynet har kommet med en formell konklusjon om det som skjedde, vil ikke vi si noe om årsaken til ulykka. Vi har først og fremst vært opptatt av at den skadde er blitt godt tatt vare på, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

Ulykka skjedde ved 22-tida torsdag 20. desember, idet den unge operatøren var i ferd med å fjerne kullsubb på en valse på belte­anlegget. Verken politiet eller Store Norske vil gå nærmere inn på det som skjedde, annet enn at mannen var ved bevissthet og at han selv varslet arbeidslederen.


Elendig vær

Ulykka skjedde på verst tenkelig tidspunkt værmessig. Sysselmannen rykket ut med Super Puma-helikopteret under særdeles vanskelige forhold og fikk mannen brakt med til sykehuset i Longyearbyen.

Været førte til at mannen ble liggende på sykehuset i ett døgn, inntil ambulanseflyet natt til lørdag kunne hente ham til Universitetssykehuset Nord-Norge i Tromsø.

Mannen ble operert påfølgende dag, og den strekt skadde armen amputert. Ifølge Bedriftsnytt, Store Norskes egen internavis, er han overført til sitt eget, lokale sykehus for videre medisinsk behandling.


Åstedsbefaring

Ifølge førstebetjent Arild Lyssand hos Sysselmannen var politiet og Arbeidstilsynet på åstedsbefaring i Svea lørdag 29. desember.

– Ulykka førte til at opp­redningsverket ble stanset. Vi ga beskjed om at ingenting måtte gjøres på åstedet før befaringen var gjennomført. Nå skal vi i gang med avhør av de som var i arbeid på verket den kvelden, og videre oppover i Store Norske-systemet, sier førstebetjent Lyssand.

Direktør Per Andersson sier at de nokså raskt forsto at det var en alvorlig ulykke, og at når slikt skjer blir folk skremt og opprørt. Han sier at HMS-avdelingen og de ansatte i Svea opptrådte svært profesjonelt.


Bekymringsverdig

Store Norske har en negativ skadeutvikling med mange småskader. Det er noe Per Andersson gjentatte ganger har gitt uttrykk for bekymring over. Ved et par anledninger har selskapet sågar valgt å stanse kullproduksjonen for en periode, for ytterligere å øke fokuset på HMS-arbeidet.

– På generelt grunnlag er skadeutviklingen i Store Norske bekymringsverdig, men det blir feil av meg å putte denne ulykken inn som del av skadeutviklingen. Det som likevel er klart er at hver og én av oss må bli flinkere, og at vi må ta inn over oss alvoret i det som skjer, sier Store Norske-direktøren. Han mener situasjonen er ytterst beklagelig.

– Ingen i Store Norske trodde vel vi skulle få en slik inngang på det nye året, sier han.

Driften ved opprednings­verket ble satt i gang igjen torsdag, og går nå som normalt.

– Vi starter anlegget etter å ha fått bekreftet fra Arbeidstilsynet at det ikke er funnet forskriftsmessige avvik, sier driftsleder Arild Hollum.

Les også:

Trist utgang

Faktaboks

OPPREDNINGSVERKET I SVEA
Etter at den beste kulla i Svea Nord-gruva er tatt ut, gjenstår kull med for stort innhold av stein til at den er salgbar. Derfor gikk Store Norske i 2010 til innkjøp av et oppredningsverk (ORV) for å rense kulla.

• Kostet 90 millioner kroner

• Renser 400 tonn kull i timen

• Satt i drift i juni 2011

• Mann skadet 20. november 2011

• Stanset etter ulykken for omfattende utbedring.
Bygges om for 30 millioner kroner

• I drift igjen fra mars 2012

• Stanset 20. desember 2012 på grunn av ulykke

• I drift 3. januar 2013

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!