Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Studerer graver og skipsvrak

Arkeolog Kristin Foosnæs studerer forholdene på Forlandet og Amsterdamøya. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Studerer graver og skipsvrak

Kristin Foosnæs dokumenterer kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

„Arkeolog Kristin Foosnæs og Truls Edvard Jørgensen kan for tiden finnes på Prins Karls Forland og Amsterdamøya, hvor de leter etter kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

Fra hvalfangsttiden og fremover har Forlandet vært mye besøkt. Mange skip har forlist eller blitt skrudd ned av isen i Forlandssundet. Restene fra disse har nå blitt registrert.

Studerer graver
Denne uken har Foosnæs og Jørgensen dratt videre til Amsterdamøya og Danskøya. Der finnes det mange graver med gode bevaringsforhold for bein, treverk, og tekstiler, på grunn av permafrosten. Mye bølgeerosjon gjør at flere av disse gravene kan rase i sjøen. Foosnæs og Jørgensen skal nå studere om og hvor dette kan skje.

Kan bli utgraving
Dersom forholdene ligger til rette for det kan det bli aktuelt å søke Riksantikvaren om dispensasjon for å foreta arkeologiske utgravinger av disse stedene i 2015.

– Det beste er jo hvis alt er ok, men jeg kan jo ikke stikke under en stol at det hadde vært moro med utgraving, forteller Foosnæs.

Siste nytt i Nyheter

Fjerner taggingen

Sporene etter vandalen fikk stå i to måneder.

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!