Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Studerer graver og skipsvrak

Arkeolog Kristin Foosnæs studerer forholdene på Forlandet og Amsterdamøya. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Studerer graver og skipsvrak

Kristin Foosnæs dokumenterer kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

„Arkeolog Kristin Foosnæs og Truls Edvard Jørgensen kan for tiden finnes på Prins Karls Forland og Amsterdamøya, hvor de leter etter kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

Fra hvalfangsttiden og fremover har Forlandet vært mye besøkt. Mange skip har forlist eller blitt skrudd ned av isen i Forlandssundet. Restene fra disse har nå blitt registrert.

Studerer graver
Denne uken har Foosnæs og Jørgensen dratt videre til Amsterdamøya og Danskøya. Der finnes det mange graver med gode bevaringsforhold for bein, treverk, og tekstiler, på grunn av permafrosten. Mye bølgeerosjon gjør at flere av disse gravene kan rase i sjøen. Foosnæs og Jørgensen skal nå studere om og hvor dette kan skje.

Kan bli utgraving
Dersom forholdene ligger til rette for det kan det bli aktuelt å søke Riksantikvaren om dispensasjon for å foreta arkeologiske utgravinger av disse stedene i 2015.

– Det beste er jo hvis alt er ok, men jeg kan jo ikke stikke under en stol at det hadde vært moro med utgraving, forteller Foosnæs.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!