Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Studerer graver og skipsvrak

Arkeolog Kristin Foosnæs studerer forholdene på Forlandet og Amsterdamøya. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Studerer graver og skipsvrak

Kristin Foosnæs dokumenterer kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

„Arkeolog Kristin Foosnæs og Truls Edvard Jørgensen kan for tiden finnes på Prins Karls Forland og Amsterdamøya, hvor de leter etter kulturminner på oppdrag fra Sysselmannen.

Fra hvalfangsttiden og fremover har Forlandet vært mye besøkt. Mange skip har forlist eller blitt skrudd ned av isen i Forlandssundet. Restene fra disse har nå blitt registrert.

Studerer graver
Denne uken har Foosnæs og Jørgensen dratt videre til Amsterdamøya og Danskøya. Der finnes det mange graver med gode bevaringsforhold for bein, treverk, og tekstiler, på grunn av permafrosten. Mye bølgeerosjon gjør at flere av disse gravene kan rase i sjøen. Foosnæs og Jørgensen skal nå studere om og hvor dette kan skje.

Kan bli utgraving
Dersom forholdene ligger til rette for det kan det bli aktuelt å søke Riksantikvaren om dispensasjon for å foreta arkeologiske utgravinger av disse stedene i 2015.

– Det beste er jo hvis alt er ok, men jeg kan jo ikke stikke under en stol at det hadde vært moro med utgraving, forteller Foosnæs.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!