Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strossa knakk

Gode råd var dyre da strossa inne i Svea Nord røk. Mannskapet ordnet opp på seks dager. FOTO: Børre Kristiansen, Store Norske

Strossa knakk

Mannskapet ordnet opp da strossa knakk i Svea Nord.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2014 kl 19:28

Produksjonen var i første del av januar høyere enn forventet, men etter hvert har strossa kommet inn i hardere fjell.

I begynnelsen av mars var gode råd dyre da Store Norske hadde et havari på kuttmaskinen, som regelrett gikk i to. Boltene som holder kuttmaskinen sammen, gikk rett av, og det ble full stopp i kullproduksjonen i panelet. Havariet kunne fort ha ført til en lengre stans.

– Det så ganske trøstesløst ut da det skjedde. Det fantastiske er den innsatsviljen og kreativiteten som er utvist av folkene for å få maskineriet igang. Det er imponerende, forteller administrerende direktør Per Andersson.

Mekanikerne, elektrikere og strossearbeiderne brettet opp ermene og klarte å reparere strossa. Etter seks dager nedetid kunne den startes opp igjen, og produksjonen fortsette.

– Det har heller ikke skjedd i Store Norskes historie at selve kuttmaskinen har gått i to. Vi har hatt en stopp på seks dager, men skal klare å holde produksjonsmålet, framholder Andersson.

Etter hvert som Svea Nord avsluttes, øker steininnholdet, og i budsjettet tar selskapet høyde for et steininnhold på 34 prosent. For å klare å levere nok kull til kundene, må Store Norske dermed ha en høyere bruttoproduksjon. En god start på året gjør imidlertid at stansen merkes mindre.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Bolig-krise

Statsbygg mangler boliger til kritisk Svalbard-personell.

Bursdagsfest på Lompen

Arctica fyller 20 år og feirer med ballonger og kake.

Jobber for løsninger

61 leiligheter og hybler er fremdeles evakuert etter skredet tirsdag. Lokalstyret jobber nå med å finne ut hvor folk skal bo, dersom fraflyttingen blir permanent.

 
Husrekke kan bli ekstra sikring

De 13 boenhetene som fremdeles er evakuert, kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!