Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Energiverket måtte stoppe strømleveransen til Gruve 7 i noen dager i juni på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det fikk følger for Store Norske som måtte stanse kullproduksjonen. FOTO: Monika Aaserud

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Gruve 7 produserte over 3.000 tonn mindre på grunn av problemer på Energiverket.

Tekst:

Publisert:

Det var på ettermiddagen den 14. juni at Store Norske fikk beskjed fra Energiverket om at strømleveransen måtte begrenses på grunn av at en dieselgenerator ikke kunne startes opp igjen etter en større vedlikeholdsrevisjon. I tillegg var den ene kjelen ved kullkraftverket stoppet på grunn av vedlikehold.

Krever er erstatning

Energiverket ville ikke tillate Store Norske å samkjøre sin generator med det offentlige nettet på grunn av fare for strømutfall for hele Longyearbyen.

I et brev til Energiverket, krever produksjonssjef Per Nilsen i Store Norske at selskapet får erstatning for en del av tapet som ble påført selskapet som følge av produksjonsstansen.

«Stoppen varte i seks produksjonsskift, og medførte et relativt stort tap av kullproduksjon, over 3.100 tonn. Dette er et tap Store Norske ikke har mulighet til å ta igjen», skriver Nilsen i brevet.

I tillegg medførte svikten i strømleveransen ekstra forbruk av diesel for forsyning fra egen generator. Store Norske har beregnet denne kostnaden til 76.775 kroner, og ønsker beløpet erstattet av lokalstyret.

– Alvorlig

Ifølge standardvilkårene for strømleveranser til næringsdrivende abonnenter, er det bare dieselkostnadene til Store Norske som Energiverket er pliktig til å dekke. Nilsen påpeker imidlertid alvorligheten av hendelsen i juni.

«Slike langvarige avbrudd er svært alvorlig for Gruve 7 og Store Norske. Selskapets økonomiske situasjon er anstrengt, og Gruve 7 har i lengre tid hatt utfordringer med å klare produksjonsmålene», skriver Nilsen.

I svaret til Nilsen er energisjef Kim Rune Røkenes imøtekommende.

«Jeg beklager at våre problemer medførte stopp i produksjonen deres. (…) Ser ingen problemer med deres ønske om erstatning for dieselutgifter», skriver Røkenes i sitt svar.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!