Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Energiverket måtte stoppe strømleveransen til Gruve 7 i noen dager i juni på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det fikk følger for Store Norske som måtte stanse kullproduksjonen. FOTO: Monika Aaserud

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Gruve 7 produserte over 3.000 tonn mindre på grunn av problemer på Energiverket.

Det var på ettermiddagen den 14. juni at Store Norske fikk beskjed fra Energiverket om at strømleveransen måtte begrenses på grunn av at en dieselgenerator ikke kunne startes opp igjen etter en større vedlikeholdsrevisjon. I tillegg var den ene kjelen ved kullkraftverket stoppet på grunn av vedlikehold.

Krever er erstatning

Energiverket ville ikke tillate Store Norske å samkjøre sin generator med det offentlige nettet på grunn av fare for strømutfall for hele Longyearbyen.

I et brev til Energiverket, krever produksjonssjef Per Nilsen i Store Norske at selskapet får erstatning for en del av tapet som ble påført selskapet som følge av produksjonsstansen.

«Stoppen varte i seks produksjonsskift, og medførte et relativt stort tap av kullproduksjon, over 3.100 tonn. Dette er et tap Store Norske ikke har mulighet til å ta igjen», skriver Nilsen i brevet.

I tillegg medførte svikten i strømleveransen ekstra forbruk av diesel for forsyning fra egen generator. Store Norske har beregnet denne kostnaden til 76.775 kroner, og ønsker beløpet erstattet av lokalstyret.

– Alvorlig

Ifølge standardvilkårene for strømleveranser til næringsdrivende abonnenter, er det bare dieselkostnadene til Store Norske som Energiverket er pliktig til å dekke. Nilsen påpeker imidlertid alvorligheten av hendelsen i juni.

«Slike langvarige avbrudd er svært alvorlig for Gruve 7 og Store Norske. Selskapets økonomiske situasjon er anstrengt, og Gruve 7 har i lengre tid hatt utfordringer med å klare produksjonsmålene», skriver Nilsen.

I svaret til Nilsen er energisjef Kim Rune Røkenes imøtekommende.

«Jeg beklager at våre problemer medførte stopp i produksjonen deres. (…) Ser ingen problemer med deres ønske om erstatning for dieselutgifter», skriver Røkenes i sitt svar.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!