Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Energiverket måtte stoppe strømleveransen til Gruve 7 i noen dager i juni på grunn av vedlikeholdsarbeid. Det fikk følger for Store Norske som måtte stanse kullproduksjonen. FOTO: Monika Aaserud

Strømstans stoppet kullproduksjonen

Gruve 7 produserte over 3.000 tonn mindre på grunn av problemer på Energiverket.

Tekst:

Publisert:

Det var på ettermiddagen den 14. juni at Store Norske fikk beskjed fra Energiverket om at strømleveransen måtte begrenses på grunn av at en dieselgenerator ikke kunne startes opp igjen etter en større vedlikeholdsrevisjon. I tillegg var den ene kjelen ved kullkraftverket stoppet på grunn av vedlikehold.

Krever er erstatning

Energiverket ville ikke tillate Store Norske å samkjøre sin generator med det offentlige nettet på grunn av fare for strømutfall for hele Longyearbyen.

I et brev til Energiverket, krever produksjonssjef Per Nilsen i Store Norske at selskapet får erstatning for en del av tapet som ble påført selskapet som følge av produksjonsstansen.

«Stoppen varte i seks produksjonsskift, og medførte et relativt stort tap av kullproduksjon, over 3.100 tonn. Dette er et tap Store Norske ikke har mulighet til å ta igjen», skriver Nilsen i brevet.

I tillegg medførte svikten i strømleveransen ekstra forbruk av diesel for forsyning fra egen generator. Store Norske har beregnet denne kostnaden til 76.775 kroner, og ønsker beløpet erstattet av lokalstyret.

– Alvorlig

Ifølge standardvilkårene for strømleveranser til næringsdrivende abonnenter, er det bare dieselkostnadene til Store Norske som Energiverket er pliktig til å dekke. Nilsen påpeker imidlertid alvorligheten av hendelsen i juni.

«Slike langvarige avbrudd er svært alvorlig for Gruve 7 og Store Norske. Selskapets økonomiske situasjon er anstrengt, og Gruve 7 har i lengre tid hatt utfordringer med å klare produksjonsmålene», skriver Nilsen.

I svaret til Nilsen er energisjef Kim Rune Røkenes imøtekommende.

«Jeg beklager at våre problemer medførte stopp i produksjonen deres. (…) Ser ingen problemer med deres ønske om erstatning for dieselutgifter», skriver Røkenes i sitt svar.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!