Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strikken strammes

Alle vil til Svalbard. Alle vil fly helikopter og komme seg til fjerne steder, dit ingen andre har anledning til å dra.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Stortingsrepresentanter og statsråder kommer i hopetall, og Sysselmannen stiller med skyss, om det er med «Nordsyssel» eller et Airlift-helikopter. Når miljøvernminister Erik Solheim vil til Hornsund for å se isbjørn er det Sysselmannen som får regninga. Nå må politikernes higen etter å få se eksotiske Svalbard konkurrere med beredskap og tjenestetilbud. Økningen som regjeringen foreslår i neste års statsbudsjett er ikke nok til å imøtekomme Sysselmannens voksende utgifter. Presset på Svalbard øker hele tiden, og et av stedene det merkes best er på Skjæringa. Selv om etaten pålegges stadig flere oppgaver fra sentralt hold får de ikke mer penger til å gjennomføre dem. Samtidig har Sysselmannen noen oppgaver de ikke kan velge bort. Mannskapet hos Airlift kan ikke kutte i sin treningstid, de må være drillet til fingerspissene hvis det skjer en ulykke. Det kan stå om minutter når man skal redde liv. Derfor krever potten Sysselmannen har for neste år beinhard prioritering på andre områder. Det kommer til å merkes for befolkningen i Longyearbyen. Allerede i mai varslet etaten at folk må regne med opptil en måneds behandlingstid på søknader av diverse karakter. Neste års budsjett vitner ikke om at behandlingstiden vil gå ned.

Spekulasjonene er mange og usikkerheten stor for hva slags framtid Svalbard er på vei inn i. Statsbudsjettet kommer ikke med noen klare signaler om hvor politikerne vil med øygruppa. I prinsipielle spørsmål vises det i stedet til den kommende stortingsmeldingen for Svalbard. Det står likevel mye mellom linjene. Det stimuleres ikke til vekst, verken hos Sysselmannen, Longyearbyen lokalstyre eller Unis. Det er ikke tatt høyde for at Longyearbyen vokser, at det er behov for nye investeringer, eller at det kommer stadig flere studenter. Plutselig er det ikke bare å bygge ut skolen eller utvide barnehagene, for det finnes ingen midler. Politikerne i Longyearbyen står foran en lokaldemokratisk øvelse, når de nå må ta en reell diskusjon om hvordan de skal prioritere pengene de har til rådighet.

Budsjettet varsler også muligheten for at de utenlandske bosettingene på Svalbard får samme skattlegging som Longyearbyen. Arbeidsgruppa som i et år har jobbet med skattereglene for Svalbard har konkludert med at det er penger å tjene på at våre russiske, ukrainske og polske venner får samme skattenivå som i Longyearbyen. Staten snurper igjen pengesekken og krever at Svalbards befolkning selv skal generere mer penger. Mye tyder på at statlige myndigheter ønsker et mer strømlinjeformet Svalbard, der det ikke bare er å rope på større tilskudd når behovet melder seg. Kanskje er det en metode å begrense befolkningsveksten på.

God helg.

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!