Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strides om gåsemerking

Tripp, trapp, tresko: Fugleforsker Maarten Loonen føler at et av prosjektene hans er vingeklippet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Strides om gåsemerking

Nederlandsk gåseforsker mener norske forskere blir behandlet bedre. Nå står en komplett dataserie fra 1991 i fare for å bli brutt.

Tekst:

Publisert:

Maarten Loonen er en gjenganger i Ny-Ålesund og har en rekke prosjekter hver sommer. I år fikk ett av prosjektene nei fra Sysselmannen. Det går ut på å fange inntil 350 hvitkinngjess, ringmerke dem med fargebånd, ta blodprøver og andre prøver samt måle og veie fuglene. Årsaken til avslaget var at han ikke hadde fått godkjennelse fra Forsøksdyrutvalget (FDU).

Ulike tolkninger

Selve avslaget tar Loonen på sin kappe:

– Jeg trodde dette bare var en formalitet, og FDU fikk en annen søknad enn de er vant til. Det er min feil, sier Loonen.

Men han er kritisk til at han er den eneste fugleforskeren i Ny-Ålesund som har søkt om tillatelse til å ringmerke fuglene med fargebånd. I et brev den 14. juli ber Loonen Sysselmannen om å endre avgjørelsen sin:

«Etter å ha konsultert dr. G.W. Gabrielsen (NPI) og dr. B. Moe (NINA), innså jeg at de har tolket norsk lov annerledes og ikke spurt om tillatelse fra FDU for å bruke fargeringer eller ta en liten blodprøve. Etter deres syn er ringmerkingslisensen (som jeg også har) tilstrekkelig. De har også søkt deg om tillatelse og fått dette. Så jeg antar at din tolkning av norsk lov er lik deres.»

Loonen håpet en stund at Sysselmannen kunne ta en avgjørelse på grunnlag av likeretten i Svalbardtraktaten. Men i en e-post svarer Sysselmannen at det ikke blir aktuelt.

«Dette er en sak mellom deg og FDU. Vi har dokumentasjon på at du ble informert om dette (søknadskravet, red. anm.) i juli 2010».

– De har altså kommunisert dette til meg, men ikke til mine norske kolleger som driver med akkurat det samme som meg, sier Loonen.

Dårlig kommunisert

Uenigheten står om hvordan regelverket skal tolkes. Den norske fugleforskeren Geir Wing Gabrielsen har ikke søkt om å merke med fargebånd, men sier at han nå kommer til å gjøre det fra neste år.

– Forsøksdyrutvalget har ikke formidlet dette på en god måte, og jeg skjønner at det kan være forvirrende for en utlending, sier han.

Gunvor Knudsen, senior­rådgiver i FDU, sier at utvalget har hatt den samme linja i mange år.

– Vanlig ringmerkning med metall og en kapillæroppsuging av blod har ikke vært ansett som søknadspliktig. Alt annet må søkes om, inkludert fargemerking, sier Knudsen.

– Hvorfor har da ikke norske fugleforskere søkt om å merke med fargebånd?

– Det kan ikke utvalgets sekretariat svare på. Utvalget har mottat mange søknader om merking, så deler av miljøet er kjent med dette, sier Knudsen.

Neste møte i FDU er 20. august, lenge etter sesongen er over i Ny-Ålesund.

– Det er lite vi kan gjøre før den tid, sier Knudsen.

Håper og ber

I mellomtiden vil Loonen benytte seg av metallringer, selv om disse ikke gjør samme nytte (se faktaboks). Han frykter nå et viktig hull i dataserien, som strekker seg helt tilbake til 1991.

– Vi vil ikke være i stand til å vite hvilke gåsunger som tilhører hvilken familie, hvor mange som overlever høstmigrasjonen, hvor mange som kommer tilbake til Ny-Ålesund. Vi vil heller ikke være i stand til følge hva som skjer med disse i framtida, sier han.

Loonen trekker fram et eksempel fra 2006, som var et så varmt år at hekketiden ble framskjøvet med nesten fjorten dager. De neste årene så forskerne at hekketiden fortsatte å komme tidlig – helt uavhengig av temperaturen. Det ene varme året endret altså hekketiden permanent.

– Hvert år er unikt. Jeg kan ikke gå tilbake og hente inn data om igjen, så jeg bare håper og ber om at dette ikke er sommeren der noe stort skjer, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!