Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strid om veistenging

Vei 308 i retning mot JM Hansen. Til høyre er VVS Spitsbergens lokaler. Eieren av bygget har gjort store ombygginger og lagt parkering og inngang ut mot veien som nå kan bli en blindvei. FOTO: Anders Fjellestad

Strid om veistenging

LNS Spitsbergen vil stenge veien som går gjennom selskapets bakgård. Det får nabofirmaene til å steile.

Tekst:

Publisert:

Det er blitt veistrid i Sjøområdet. LNS Spitsbergen vil nemlig stenge Vei 308 for gjennomkjøring. Den lille veien går tvers gjennom selskapets næringsområde vestover mot JM Hansen, parallelt med hovedveien til flyplassen. Longyearbyen lokalstyre (LL) støtter ønsket. Det får naboene lenger ned i veien til å reagere. Blant dem er Gamlemekken AS som eier lokalene til Spitsbergen VVS.

«Vi har de siste årene brukt flere millioner kroner på oppgraderinger av bygningene. Og en vesentlig endring ble gjort ved å snu hovedinngang og kundemottak mot Vei 308. Vi har nå ryddet og oppgradert utearealene og fasadene», skriver selskapets eier Bård Gundersen til LL.


– Forkastelig

Også konsulentselskapet Ole Reistad Consult AS er overrasket over at veien kan bli stengt for gjennomkjøring. Selskapet har både lokaler og lager langs Vei 308, og daglig leder Ole Reistad synes det er underlig at forslaget kommer på banen.

– Det er helt forkastelig at en vil stenge denne veien på midten. Det er helt utenom den gjeldende delplanen og vil gi økonomiske konsekvenser for meg og andre selskaper langs veien, sier Reistad.

Han peker på at Vei 308 opprinnelig ikke skulle gå gjennom LNS Spitsbergens bakgård, men i stedet ha utkjøring der Svalbard Autos nybygg står i dag.

– Men dette ville gjøre at Svalbard Auto ikke kunne ha blitt utvidet, så LNS Spitsbergen foreslo selv å legge veien der den ligger i dag. Da er det rart at de nå vil stenge veien, sier Reistad.


På sikkerheten løs

Anleggsleder i LNS Spitsbergen Jarle Berg-Oksfjellelv, bekrefter at de i sin tid foreslo å legge Vei 308 gjennom sin egen bakgård.

– Men behovet og tida endrer seg. Først da veien ble en realitet, så vi hvordan bruken ble. Trafikken har økt, og det har blitt mer aktivitet hos dem som holder til langs veien, sier Berg-Oksfjellelv.

Ifølge ham kjører stadig flere biler gjennom bakgården, og de kjører fort.

– Vi har ganske tunge og store kjøretøy der. Dessuten har vi en vaskehall i bakgården, med 50 tonn tunge maskiner som rygger ut av hallen og på veien, sier anleggslederen.

Han påpeker at en eventuell bom vil kunne passeres av utrykningskjøretøyer.

– Et av våre lagre vil komme på andre siden av bommen, så det vil heller ikke være gunstig for oss. Men for oss er dette snakk om sikkerhet, sier Berg-Oksfjellelv.


Varsler protester

Veien ble i 2008 regulert til veiformål, og en forutsetning var at alle næringseiendommene langs veien skulle kunne nås fra begge sider. Veien skulle også være gjennomgangsvei av beredskapshensyn. LL støtter likevel at veien sperres for gjennomkjøring.

«Det er i dag mye trafikk på tvers av veien med tunge kjøretøyer og maskiner. Det kan lett oppstå trafikkfarlige situasjoner forbundet med gjennomgangstrafikk i dette området», skriver planavdelingen til LL.

Forslaget er nå ute på høring, og flere av selskapene langs veien varsler altså protester.

«Området fremstår i dag med en helt annen standard enn før. Hvis veien skal stenges for gjennomgang, vil dette området falle tilbake til gammel standard. Dette vil senke bruksverdien for de eiendommene som har avkjøring fra veien, og faren for at det igjen blir en skjemmende bakgård i byen», skriver Bård Gundersen i Gamlemekken AS.

Høringsfristen for forslaget er satt til kommende mandag.

Se bildet større

Vei 308 er en beskjeden grusvei og går plutselig over til å bli en asfaltvei gjennom LNS Spitsbergens bakgård. Nå vil selskapet ha bom her. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!