Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strid om hytte i Carolinedalen

Carolinedalen like nord for Longyearbyen er rik på fossiler. Nox Polaris vil bygge hytte i munningen av dalen, noe Sysselmannen ikke uten videre vil tillate. FOTO: Birger Amundsen

Strid om hytte i Carolinedalen

Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard mener Nox Polaris har krav på å få bygge hytte i Carolinedalen. Sysselmannen er ikke uten videre enig i det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Turistoperatørselskapet Nox Polaris har i lengre tid forsøkt å få tillatelse av Sysselmannen til å bygge en mindre driftsbygning på sitt utmål i Carolinedalen. Dalen er kjent for sin rike forekomst av fossiler og ligger ti kilometer nord for Longyearbyen.
– Hytten er 28 kvadratmeter og tenkt oppført som en tradisjonell fangsthytte i røffe materialer og kledd med tjærepapp, sier forretningsfører Roger Zahl Ødegård i Nox Polaris. Daglig leder av selskapet er tyske Manuel Kliese.

Næringshytte
– Vi er skeptisk til at dette er en måte å omgå reglene for å bygge næringshytte. Stedet gjør også at hytten blir godt synlig mot Isfjorden, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.
Ødegård avviser at de forsøker å omgå de strenge reglene som gjelder for oppføring av næringshytter, men at formålet utelukkende er å ha et sted for å kunne varme seg, spise lunsj, samt oppbevare verktøy og fossiler.

Kan bli overnatting
– Vi har sagt at det unntaksvis kan bli snakk om overnatting. Blir det dårlig vær må vi kunne overnatte der, sier Ødegård.
I en uttalelse fra Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard skriver bergmester Per Zakken Brekke: «Utmålshaver har etter vår oppfatning krav på utvisning av grunn til nødvendige bygninger på utmålet etter Bergverksordningen.»

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Lørdag var Sysselmannen i Bolterdalen for å kontrollere skutere og skuterkjøring.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

 
En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!