Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strid om hytte i Carolinedalen

Carolinedalen like nord for Longyearbyen er rik på fossiler. Nox Polaris vil bygge hytte i munningen av dalen, noe Sysselmannen ikke uten videre vil tillate. FOTO: Birger Amundsen

Strid om hytte i Carolinedalen

Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard mener Nox Polaris har krav på å få bygge hytte i Carolinedalen. Sysselmannen er ikke uten videre enig i det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Turistoperatørselskapet Nox Polaris har i lengre tid forsøkt å få tillatelse av Sysselmannen til å bygge en mindre driftsbygning på sitt utmål i Carolinedalen. Dalen er kjent for sin rike forekomst av fossiler og ligger ti kilometer nord for Longyearbyen.
– Hytten er 28 kvadratmeter og tenkt oppført som en tradisjonell fangsthytte i røffe materialer og kledd med tjærepapp, sier forretningsfører Roger Zahl Ødegård i Nox Polaris. Daglig leder av selskapet er tyske Manuel Kliese.

Næringshytte
– Vi er skeptisk til at dette er en måte å omgå reglene for å bygge næringshytte. Stedet gjør også at hytten blir godt synlig mot Isfjorden, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.
Ødegård avviser at de forsøker å omgå de strenge reglene som gjelder for oppføring av næringshytter, men at formålet utelukkende er å ha et sted for å kunne varme seg, spise lunsj, samt oppbevare verktøy og fossiler.

Kan bli overnatting
– Vi har sagt at det unntaksvis kan bli snakk om overnatting. Blir det dårlig vær må vi kunne overnatte der, sier Ødegård.
I en uttalelse fra Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard skriver bergmester Per Zakken Brekke: «Utmålshaver har etter vår oppfatning krav på utvisning av grunn til nødvendige bygninger på utmålet etter Bergverksordningen.»

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!