Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strid om hytte i Carolinedalen

Carolinedalen like nord for Longyearbyen er rik på fossiler. Nox Polaris vil bygge hytte i munningen av dalen, noe Sysselmannen ikke uten videre vil tillate. FOTO: Birger Amundsen

Strid om hytte i Carolinedalen

Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard mener Nox Polaris har krav på å få bygge hytte i Carolinedalen. Sysselmannen er ikke uten videre enig i det.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Turistoperatørselskapet Nox Polaris har i lengre tid forsøkt å få tillatelse av Sysselmannen til å bygge en mindre driftsbygning på sitt utmål i Carolinedalen. Dalen er kjent for sin rike forekomst av fossiler og ligger ti kilometer nord for Longyearbyen.
– Hytten er 28 kvadratmeter og tenkt oppført som en tradisjonell fangsthytte i røffe materialer og kledd med tjærepapp, sier forretningsfører Roger Zahl Ødegård i Nox Polaris. Daglig leder av selskapet er tyske Manuel Kliese.

Næringshytte
– Vi er skeptisk til at dette er en måte å omgå reglene for å bygge næringshytte. Stedet gjør også at hytten blir godt synlig mot Isfjorden, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.
Ødegård avviser at de forsøker å omgå de strenge reglene som gjelder for oppføring av næringshytter, men at formålet utelukkende er å ha et sted for å kunne varme seg, spise lunsj, samt oppbevare verktøy og fossiler.

Kan bli overnatting
– Vi har sagt at det unntaksvis kan bli snakk om overnatting. Blir det dårlig vær må vi kunne overnatte der, sier Ødegård.
I en uttalelse fra Bergvesenet med Bergmesteren for Svalbard skriver bergmester Per Zakken Brekke: «Utmålshaver har etter vår oppfatning krav på utvisning av grunn til nødvendige bygninger på utmålet etter Bergverksordningen.»

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert mot Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt drevet bort med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!