Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strengere for tidligere  fastboende

Tidligere fastboende skal se langt etter å dra til steder som Overgangshytta etter en endring i motorferdselforskriften. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Strengere for tidligere fastboende

Nekter tidligere fastboende skutertur utenfor turistområdene.

Tekst:

Publisert:

I fjor søkte Tove Sandblost om å kjøre snøskuter i områder som bare er tillatt for fastboende. Sandblost har bodd på Svalbard i 12 av de siste 14 årene, og hadde flyttet fra øygruppa tre måneder før den planlagte turen med fastboende venner.

Hun fikk avslag fra Sysselmannen som pekte på at det i utgangspunktet er forbud mot all motorferdsel i terrenget, og at motorferdselforskriften ikke lenger åpner for å tillate kjøring utenfor turistområdene for tidligere fastboende.

Føre var
Sandblost klaget saken inn til Miljøverndirektoratet, og mener hun burde få tillatelse med begrunnelse i «særlige tilfeller». Men Miljøverndirektoratet opprettholder Sysselmannens vedtak.

«Sysselmannen har vist til at det tidligere også var anledning til å legge vekt på søkers tilknytning til Svalbard. Dette hensynet ble tatt bort fra forskriftsbestemmelsen ved en forskriftsendring 20. desember 2013.»

I forarbeidene til forskriftsendringen uttalte departementet at «enhver som har bodd sammenhengende på Svalbard i 6 måneder, ikke bør stilles i en særstilling ved behandling av søknader om motorferdsel, bare på grunnlag av å ha vært tidligere fastboende. Selv om man i dag ikke kan dokumentere stor miljøpåvirkning av denne type ferdsel, vil kretsen av tidligere fastboende øke. Departementet la derfor vekt på føre-var-prinsippet.» skriver de.

Frykter uthuling
Direktoratet skriver videre at det ikke er «særlig tilfelle» at en søker er tidligere fastboende, men at det kreves noe mer for å få tillatelse.

«Miljødirektoratet finner det også vanskelig å skulle vurdere søknader og føre en ulik praksis ut i fra hvor lang botid søker har på Svalbard», skriver de i brevet og avslutter med at en dispensasjon vil uthule forskriftsendringen som ble gjort i 2013.

– Jeg forstår at det ikke uten videre skal gis tillatelse, men det må gå an å se litt rundhånda på det. I påsken var det tre måneder siden jeg flyttet ned etter å ha bodd på Svalbard i tolv år og vært en ivrig turkjører i alle de åra. Om det var fem år siden jeg flytta ned, hadde jeg nok vært mer tilbøyelig til å forstå, sier Sandblost.

Hun er nå tilbake i Ny-Ålesund etter nesten et år på fastlandet, og kan igjen kjøre hvor hun vil.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt i skredet.

 
– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Lovendring på trappene

I dag ba Stortinget regjeringen fremme forslag om at folkehøyskoleloven skal gjelde på Svalbard. Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er positiv.

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet ble leteaksjonen avsluttet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!