Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strengere for tidligere  fastboende

Tidligere fastboende skal se langt etter å dra til steder som Overgangshytta etter en endring i motorferdselforskriften. FOTO: Line Nagell Ylvisåker (arkiv)

Strengere for tidligere fastboende

Nekter tidligere fastboende skutertur utenfor turistområdene.

I fjor søkte Tove Sandblost om å kjøre snøskuter i områder som bare er tillatt for fastboende. Sandblost har bodd på Svalbard i 12 av de siste 14 årene, og hadde flyttet fra øygruppa tre måneder før den planlagte turen med fastboende venner.

Hun fikk avslag fra Sysselmannen som pekte på at det i utgangspunktet er forbud mot all motorferdsel i terrenget, og at motorferdselforskriften ikke lenger åpner for å tillate kjøring utenfor turistområdene for tidligere fastboende.

Føre var
Sandblost klaget saken inn til Miljøverndirektoratet, og mener hun burde få tillatelse med begrunnelse i «særlige tilfeller». Men Miljøverndirektoratet opprettholder Sysselmannens vedtak.

«Sysselmannen har vist til at det tidligere også var anledning til å legge vekt på søkers tilknytning til Svalbard. Dette hensynet ble tatt bort fra forskriftsbestemmelsen ved en forskriftsendring 20. desember 2013.»

I forarbeidene til forskriftsendringen uttalte departementet at «enhver som har bodd sammenhengende på Svalbard i 6 måneder, ikke bør stilles i en særstilling ved behandling av søknader om motorferdsel, bare på grunnlag av å ha vært tidligere fastboende. Selv om man i dag ikke kan dokumentere stor miljøpåvirkning av denne type ferdsel, vil kretsen av tidligere fastboende øke. Departementet la derfor vekt på føre-var-prinsippet.» skriver de.

Frykter uthuling
Direktoratet skriver videre at det ikke er «særlig tilfelle» at en søker er tidligere fastboende, men at det kreves noe mer for å få tillatelse.

«Miljødirektoratet finner det også vanskelig å skulle vurdere søknader og føre en ulik praksis ut i fra hvor lang botid søker har på Svalbard», skriver de i brevet og avslutter med at en dispensasjon vil uthule forskriftsendringen som ble gjort i 2013.

– Jeg forstår at det ikke uten videre skal gis tillatelse, men det må gå an å se litt rundhånda på det. I påsken var det tre måneder siden jeg flyttet ned etter å ha bodd på Svalbard i tolv år og vært en ivrig turkjører i alle de åra. Om det var fem år siden jeg flytta ned, hadde jeg nok vært mer tilbøyelig til å forstå, sier Sandblost.

Hun er nå tilbake i Ny-Ålesund etter nesten et år på fastlandet, og kan igjen kjøre hvor hun vil.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!