Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strammer til i Øst-Svalbard

Halvmåneøya: Snøskutere fraktes inn til Halvmåneøya fra ekspedisjonscruiseskipet «Polar Star» i august 2009. FOTO: Birger Amundsen

Strammer til i Øst-Svalbard

Sysselmannen varsler at det blir vanskeligere å få tillatelse til filmprosjekter i de østlige verneområdene. Det får blant annet konsekvenser for Jason Roberts Productions.

Tekst:

Publisert:

Sysselmannen skriver i et brev til logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP) at «dokumentasjons- og formidlingsprosjekter som krever tillatelse skal primært foregå utenfor naturreservatene».

JRP har i årevis vært tilrettelegger for BBC, særlig for prosjekter hvor isbjørn spiller en sentral rolle. I den forbindelse har Sysselmannen tillatt JRP å ha et større depot drivstoff for helikopter og snøskutere lagret på Halvmåneøya, i tillegg til snøskutere og annet feltutstyr.

Depot i naturreservat

JRP fikk allerede i 2007 tillatelse fra Sysselmannen til å ha depotet stående ved den gamle, fredete fangsthytta Bjørneborg. Roberts bruker også lagerhuset tilhørende fangststasjonen som utstyrslager.

Frist for innhenting av depotet var satt til 20. august 2013. Jason Roberts søkte i juli om forlengelse av depotet fram til august 2015. Han begrunnet det med opptak til en ny tv-serie i området, «Predators Planet – the Hunt».

Sysselmannen valgte å forlenge depotet med ett år, fram til 30. juni 2014. Deretter skal det fjernes, fastslår Sysselmannen.

Miljørådgiver Trond Espen Haug sier at Sysselmannen ikke lenger ønsker å gi flereårige gene­relle tillatelser, men at et depot skal være knyttet til et konkret prosjekt. At JRP fikk forlenget depotet fram til neste sommer forklarer Haug med at depotet har vært på Halvmåneøya i mange år, og at Sysselmannen ønsker en ryddig og skikkelig avvikling.

Jason Roberts er fornøyd med å ha fått forlenget depotet med ett år, og skriver i en epost til Svalbardposten at JRP ikke har noen planlagt aktivitet i området neste år og at det derfor er greit at depotet fjernes.

Øst-Svalbard lukkes

De østlige områdene av Svalbard har i mange år vært svært attraktive for BBC og andre fjernsynsselskaper for opptak av isbjørn. Det gjelder særlig Edgeøya og Barentsøya og isområdene ved øyene, ikke minst rundt den lille Halvmåneøya ved sørøsthjørnet av Edgeøya. Halvmåneøya og fangsthytta Bjørneborg var i alle år det aller viktigste stedet for overvintrende isbjørnjegere. Inntil fredningen av isbjørn i 1973.

Fra og med 2010 ble det innført forbud mot å gå i land flere steder på Øst-Svalbard, blant annet på Halvmåneøya. Det eneste som var tillatt var å gå i land et lite område rundt Bjørneborg. Til tross for de strenge vernebestemmelse ga Sysselmannen JRP og BBC tillatelse til å bruke både snøskutere og helikopter i verneområdene.

Når dette nå endres, og at framtidige tv-opptak primært skal foregå utenfor verneområdene, betyr det fortrinnsvis at det skal skje i det sentrale Spitsbergen.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!