Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strammer til i Øst-Svalbard

Halvmåneøya: Snøskutere fraktes inn til Halvmåneøya fra ekspedisjonscruiseskipet «Polar Star» i august 2009. FOTO: Birger Amundsen

Strammer til i Øst-Svalbard

Sysselmannen varsler at det blir vanskeligere å få tillatelse til filmprosjekter i de østlige verneområdene. Det får blant annet konsekvenser for Jason Roberts Productions.

Sysselmannen skriver i et brev til logistikkselskapet Jason Roberts Productions (JRP) at «dokumentasjons- og formidlingsprosjekter som krever tillatelse skal primært foregå utenfor naturreservatene».

JRP har i årevis vært tilrettelegger for BBC, særlig for prosjekter hvor isbjørn spiller en sentral rolle. I den forbindelse har Sysselmannen tillatt JRP å ha et større depot drivstoff for helikopter og snøskutere lagret på Halvmåneøya, i tillegg til snøskutere og annet feltutstyr.

Depot i naturreservat

JRP fikk allerede i 2007 tillatelse fra Sysselmannen til å ha depotet stående ved den gamle, fredete fangsthytta Bjørneborg. Roberts bruker også lagerhuset tilhørende fangststasjonen som utstyrslager.

Frist for innhenting av depotet var satt til 20. august 2013. Jason Roberts søkte i juli om forlengelse av depotet fram til august 2015. Han begrunnet det med opptak til en ny tv-serie i området, «Predators Planet – the Hunt».

Sysselmannen valgte å forlenge depotet med ett år, fram til 30. juni 2014. Deretter skal det fjernes, fastslår Sysselmannen.

Miljørådgiver Trond Espen Haug sier at Sysselmannen ikke lenger ønsker å gi flereårige gene­relle tillatelser, men at et depot skal være knyttet til et konkret prosjekt. At JRP fikk forlenget depotet fram til neste sommer forklarer Haug med at depotet har vært på Halvmåneøya i mange år, og at Sysselmannen ønsker en ryddig og skikkelig avvikling.

Jason Roberts er fornøyd med å ha fått forlenget depotet med ett år, og skriver i en epost til Svalbardposten at JRP ikke har noen planlagt aktivitet i området neste år og at det derfor er greit at depotet fjernes.

Øst-Svalbard lukkes

De østlige områdene av Svalbard har i mange år vært svært attraktive for BBC og andre fjernsynsselskaper for opptak av isbjørn. Det gjelder særlig Edgeøya og Barentsøya og isområdene ved øyene, ikke minst rundt den lille Halvmåneøya ved sørøsthjørnet av Edgeøya. Halvmåneøya og fangsthytta Bjørneborg var i alle år det aller viktigste stedet for overvintrende isbjørnjegere. Inntil fredningen av isbjørn i 1973.

Fra og med 2010 ble det innført forbud mot å gå i land flere steder på Øst-Svalbard, blant annet på Halvmåneøya. Det eneste som var tillatt var å gå i land et lite område rundt Bjørneborg. Til tross for de strenge vernebestemmelse ga Sysselmannen JRP og BBC tillatelse til å bruke både snøskutere og helikopter i verneområdene.

Når dette nå endres, og at framtidige tv-opptak primært skal foregå utenfor verneområdene, betyr det fortrinnsvis at det skal skje i det sentrale Spitsbergen.

Siste nytt i Nyheter

Medpolitikere reagerer på soloutspill

Høyre, Venstre og MDG reagerer på at lokalstyreleder Arild Olsen ikke snakket på vegne av lokalstyret under torsdagens høring om Svalbardmeldingen.

Misfornøyd med veiene

Svalbard Maxi Taxi prøver så langt det lar seg gjøre å unngå turer ut til Bjørndalen. Daglig leder Rune Moen er alt annet enn fornøyd med veiene i Longyearbyen.

Utforkjøring ved Nybyen

En bil endte fredag morgen i grøfta mellom skolen og Nybyen.

Vil styrke barnevern

Leder i familie- og kulturkomiteen, Svein Harberg, mener barnevernet bør styrkes slik at det blir et kompetansemiljø.

Færre småbarn

Fra 157 til 98 småbarn på tre år.

Barnebok om viktig tema

Forsker Geir Wing Gabrielsen ved Norsk polarinstitutt har sammen med forfatter Kirsti Blom lansert en barnebok som tar for seg problematikken rundt plastsøppel i havet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!