Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strålende tjuvstart

Sola skal treffe sykehustrappa 8. mars. Men i år tjuvstartet sola. FOTO: Anders Fjellestad

Strålende tjuvstart

Allerede torsdag skinte sola på den gamle sykehustrappa. Trolig vil den skinne også i morgen, når soldagen skal markeres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
08.03.2013 kl 10:05

Det er ikke sol i Longyearbyen før den treffer den gamle sykehustrappa ved Svalbard kirke. Det skjer hvert år den 8. mars. Men vent litt – i år traff solstrålene trappa allerede i dag. Hvordan kan det ha seg? Vi må ha en forklaring fra solfestarrangør Roger Zahl Ødegård.

Solfestarrangøren humrer, for spørsmålet er en like sikker gjenganger som sola selv.

– Det nøyaktige tidspunktet for solas tilbakekomst vil variere fra år til år. Et eksempel er når vi har skuddår. Vi får dette spørsmålet hvert eneste år, og vi har diskutert flere ganger hva vi skal gjøre, sier Ødegård.

Ligger fast

Etter å ha konferert med andre solløse vinterbyer, som for eksempel Rjukan, har solfestarrangørene blitt enige om én ting:

– Vi har bestemt oss for at soldagen skal være fast 8. mars, selv om sola kan komme til syne dagen før, sier Ødegård.

Han påpeker at sola ikke traff sykehustrappa klokka 12 i dag, men først dukket opp ved 13-tida. Det kan Svalbardposten bekrefte, bildet i saken er tatt rett før klokka 13. En time tidligere lå trappa i skyggen.

Borte i fjor

Men om sola tjuvstartet, skal vi bare være glade for at den er her. I fjor dukket ikke sola opp under soldagen, til tross for at daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre sto på sykehustrappa og kalte på den. I år ser det imidlertid ut til at den har bestemt seg for å dukke opp.

– Det ser veldig greit ut med hensyn til skydekket. Det kan skye til litt på ettermiddagen i morgen, men på dagen ser det bra ut. Det skal være gode muligheter for å se sola, sier meteorologifullmektig Torgeir Mørk ved Svalbard lufthavn.

Sist sola skinte på soldagen var i 2005.

Kortere for kulda

Selv har Mørk hatt sol på kontoret i 5. etasje i flytårnet i flere dager allerede.

– Men jeg har ikke notert hvilken dag den kom, sier han.

Morgendagens temperatur ser ut til å bli som i dag, eller litt kaldere. På grunn av det er arrangementet ved sykehustrappa kortet inn litt.

– Vi begynner ti minutter seinere for å unngå at barna skal bli stående ute for lenge. Vi krysser fingrene for at sola dukker opp, men også for at det ikke blir for mye vind, sier Roger Zahl Ødegård.

Se bildet større

Solstrålene traff sykehustrappa ved Svalbard kirke ved 13-tida i dag, og hånda til Svalbardpostens utsendte skygger for sola. FOTO: Anders Fjellestad

Siste nytt i Nyheter

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!