Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strålende svalbardpåske

En hoppende fornøyd Ilona Wisniewska i godværet første påskedag ved fronten av Nordenskiöldbreen. Hun hører til de mange fastboende i Longyearbyen som har tilbrakt påsken ute i terrenget. FOTO: Birger Amundsen

Strålende svalbardpåske

Svalbard har langt på vei hatt drømmepåske, med stabilt godt vær og ingen alvorlige hendelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.04.2013 kl 13:38

– Vi har hatt inspeksjonsturer både over på østkysten og ellers rundt i terrenget, og har bare møtt fornøyde mennesker, sier vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Sidsel Svarstad.


Isforhold
Svarstad sier at isen på Grønfjorden ikke lenger er trygg, og at skuterfolk som er innom Isfjord Radio ikke lenger kan krysse fjorden trygt.
Isen ligger flat og fin innover hele Tempelfjorden, og det har vært stor trafikk av skutere inn mot Tuna- og Von Postbreen. Ringselen kaster unger på denne tida, og det er viktig at skuterfolket tar hensyn til det. Ikke minst nå som isen ligger uten skrugarder, slik at selen må kaste rett på slette isen. Ungene blir dermed liggende uten noen form for beskyttelse.
Isen ligger solid et godt stykke utover Billefjorden. Besøkende til Pyramiden kan dermed kjøre den vanlige ruta via Nordenskiöldbreen og Adolfbukta, og krysse fjorden rett over til Pyramiden.


Hotellpåske

Mange fastboende og tilreisende har funnet veien til Barentsburg denne påsken, og tatt inn på hotellet der. Hotellet i Pyramiden har også åpnet dørene for gjester, for første gang siden kulldrifta opphørte og stedet ble nedlagt i 1998.
Både fastboende og fastlandgjester har derfor kunnet overnatte i det staslige hotell Tulipan i sentrum av den tidligere gruvebyen.


Skadet skjærtorsdag

Den eneste skaden Svalbardposten så langt kjenner til er mannen som skled fra toppen av Sukkertoppen ned i Vannledningsdalen, og pådro seg hodeskader. Ulykken skjedde skjærtorsdag ved 1330-tiden, og mannen ble hentet med redningshelikopter og brakt til sykehuset.

Nøkkelord

Se bildet større

Pyramiden viste seg fra sin beste side denne påsken, med nyåpnet hotell og strålende vær. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!