Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Strålende svalbardpåske

En hoppende fornøyd Ilona Wisniewska i godværet første påskedag ved fronten av Nordenskiöldbreen. Hun hører til de mange fastboende i Longyearbyen som har tilbrakt påsken ute i terrenget. FOTO: Birger Amundsen

Strålende svalbardpåske

Svalbard har langt på vei hatt drømmepåske, med stabilt godt vær og ingen alvorlige hendelser.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.04.2013 kl 13:38

– Vi har hatt inspeksjonsturer både over på østkysten og ellers rundt i terrenget, og har bare møtt fornøyde mennesker, sier vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Sidsel Svarstad.


Isforhold
Svarstad sier at isen på Grønfjorden ikke lenger er trygg, og at skuterfolk som er innom Isfjord Radio ikke lenger kan krysse fjorden trygt.
Isen ligger flat og fin innover hele Tempelfjorden, og det har vært stor trafikk av skutere inn mot Tuna- og Von Postbreen. Ringselen kaster unger på denne tida, og det er viktig at skuterfolket tar hensyn til det. Ikke minst nå som isen ligger uten skrugarder, slik at selen må kaste rett på slette isen. Ungene blir dermed liggende uten noen form for beskyttelse.
Isen ligger solid et godt stykke utover Billefjorden. Besøkende til Pyramiden kan dermed kjøre den vanlige ruta via Nordenskiöldbreen og Adolfbukta, og krysse fjorden rett over til Pyramiden.


Hotellpåske

Mange fastboende og tilreisende har funnet veien til Barentsburg denne påsken, og tatt inn på hotellet der. Hotellet i Pyramiden har også åpnet dørene for gjester, for første gang siden kulldrifta opphørte og stedet ble nedlagt i 1998.
Både fastboende og fastlandgjester har derfor kunnet overnatte i det staslige hotell Tulipan i sentrum av den tidligere gruvebyen.


Skadet skjærtorsdag

Den eneste skaden Svalbardposten så langt kjenner til er mannen som skled fra toppen av Sukkertoppen ned i Vannledningsdalen, og pådro seg hodeskader. Ulykken skjedde skjærtorsdag ved 1330-tiden, og mannen ble hentet med redningshelikopter og brakt til sykehuset.

Nøkkelord

Se bildet større

Pyramiden viste seg fra sin beste side denne påsken, med nyåpnet hotell og strålende vær. FOTO: Birger Amundsen

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!