Strålende svalbardpåske

Svalbard har langt på vei hatt drømmepåske, med stabilt godt vær og ingen alvorlige hendelser.

En hoppende fornøyd Ilona Wisniewska i godværet første påskedag ved fronten av Nordenskiöldbreen. Hun hører til de mange fastboende i Longyearbyen som har tilbrakt påsken ute i terrenget.
Publisert
Pyramiden viste seg fra sin beste side denne påsken, med nyåpnet hotell og strålende vær.

– Vi har hatt inspeksjonsturer både over på østkysten og ellers rundt i terrenget, og har bare møtt fornøyde mennesker, sier vakthavende førstebetjent hos Sysselmannen, Sidsel Svarstad.

Isforhold
Svarstad sier at isen på Grønfjorden ikke lenger er trygg, og at skuterfolk som er innom Isfjord Radio ikke lenger kan krysse fjorden trygt.
Isen ligger flat og fin innover hele Tempelfjorden, og det har vært stor trafikk av skutere inn mot Tuna- og Von Postbreen. Ringselen kaster unger på denne tida, og det er viktig at skuterfolket tar hensyn til det. Ikke minst nå som isen ligger uten skrugarder, slik at selen må kaste rett på slette isen. Ungene blir dermed liggende uten noen form for beskyttelse.
Isen ligger solid et godt stykke utover Billefjorden. Besøkende til Pyramiden kan dermed kjøre den vanlige ruta via Nordenskiöldbreen og Adolfbukta, og krysse fjorden rett over til Pyramiden.

Hotellpåske

Mange fastboende og tilreisende har funnet veien til Barentsburg denne påsken, og tatt inn på hotellet der. Hotellet i Pyramiden har også åpnet dørene for gjester, for første gang siden kulldrifta opphørte og stedet ble nedlagt i 1998.
Både fastboende og fastlandgjester har derfor kunnet overnatte i det staslige hotell Tulipan i sentrum av den tidligere gruvebyen.

Skadet skjærtorsdag

Den eneste skaden Svalbardposten så langt kjenner til er mannen som skled fra toppen av Sukkertoppen ned i Vannledningsdalen, og pådro seg hodeskader. Ulykken skjedde skjærtorsdag ved 1330-tiden, og mannen ble hentet med redningshelikopter og brakt til sykehuset.

Powered by Labrador CMS