Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Støtter ny kullgruve

 

Støtter ny kullgruve

Sysselmannen går inn for at Store Norske får åpne en ny kullgruve i Lunckefjellet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
06.04.2011 kl 11:04

Sysselmannen anbefaler Miljøverndeparementet å godkjenne konsekvensutredningen til Store Norske og gi tillatelse til kulldrift. En tillatelse vil innebære at kullselskapet får bygge vei mellom Svea Nord og Lunckefjellet over Marthabreen og etablere masseuttak, infrastruktur og daganlegg på begge sider av breen. Tillatelsen omfatter også etablering av to nødutganger innenfor Nordenskiöld Land nasjonalpark, to daglige landinger med helikopter for persontransport i inntil 30 dager ved anleggsstart og transport på frossen og snødekt mark i skuterfritt område fra Reindalen opp på Marthabreen. 

Strenge vilkår

Vilkårene for tillatelsen er imidlertid strenge. De innebærer full tilbakeføring av tekniske inngrep og gjenoppretting av villmarkspreget, begrensning av støvspredning, skiping uten tungolje, ingen forstyrrelse av sårbart dyreliv eller forurensning i Nordenskiöld Land nasjonalpark, strenge krav til kjemikaliebruk og utslipp og god overvåking, kontroll og rapportering. 

Mange uttalelser

Det er kommet inn 21 uttalelser til konsekvensutredningen og søknaden fra Store Norske, som har vært ute på høring. Ti høringsparter hadde ingen merknader, tre støttet søknaden, fem hadde merknader til konsekvensutredningen og sju hadde merknader til søknaden og gjennomføringen av tiltaket.

Sysselmannen har i dag sendt sin anbefaling til Miljøverndepartementet, som skal ta en endelig avgjørelse. 

Siste nytt i Nyheter

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Sysselmannen lokaliserte isbjørnene i ett-tiden natt til lørdag og fikk drevet dem innover i Foxdalen ved hjelp av helikopter og snøskutere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!