Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stortingsmeldingen presentert

 

Stortingsmeldingen presentert

Klokken 12 fredag presenterte justisminister Knut Storberget (Ap) og forskningsminister Tora Aasland (SV) stortingsmeldingen om Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.04.2009 kl 17:44

Presentasjonen ble kringkastet direkte over internett fra regjeringsbygningen. I dokumentet, som er på 121 sider, er regjeringens overordnede mål i svalbardpolitikken:

• Konsekvent og fast håndhevelse av suvereniteten.

• Korrekt overholdelse av Svalbardtraktaten og kontroll med at traktaten blir etterlevd.

• Bevaring av ro og stabilitet i området.

• Bevaring av områdets særegne villmarksnatur.

• Opprettholdelse av norske samfunn på øygruppen.

«Det er bred politisk enighet om disse målene, som har ligget fast i lang tid. Historien har vist at en forvaltning av øygruppen etter disse målene har vært vellykket,» skriver regjeringen i meldingen.

Stabilt familiesamfunn

Under presentasjonen understreker Knut Storberget nok en gang betydningen av Longyearbyen som et stabilt og godt familiesamfunn, samtidig som han understreker de strenge miljørammene meldingen legger opp til.

– Svalbard er unik i verdenssammenheng og skal bevares for etterslekten. I meldingen skisserer vi en stø kurs, og peker også på mulighetene for svalbardsamfunnet, sier Storberget.

Et eventyr

Forskings- og høgere utdanningsminister Tora Aasland sier at det som skjer på Svalbard når det gjelder internasjonal forskning er et eventyr.

– For kort tid siden var kulldriften det viktigste, nå er det et universitetssenter i Longyearbyen samtidig som det foregår en betydelig internasjonal forskning i Ny-Ålesund og Longyearbyen, er en eventyrlig utvikling. Det gir Norge et viktig tillegg å stå på i forhold til kulldrifta i Svalbards framtid, sier Aasland.

Føringer for politikken

Under presentasjonen kom ministrene Storberget og Aasland inn på en rekke forhold når det gjelder Svalbard sin framtid. Svalbardposten kommer med en omfattende dekning av meldingen neste fredag.

Regjeringen skriver: «Meldingen vil legge føringer for svalbardpolitikken for en rekke år fremover. Det legges opp til en fortsatt stabil og forutsigbar myndighetsutøvelse og en god samfunnsutvikling på øygruppen.»

Store Norske fornøyd

Administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske er svært fornøyd med de signaler meldingen gir når det gjelder framtidig kulldrift.

– Vi har ingen problemer med de forutsetninger som legges til grunn for videre kulldrift. Vi skal ikke ha et sugerør inn i statskassa men drive lønnsomt. Vi skal også bidra til utviklingen av Longyearbyen, samt drive innenfor de miljømessig krav som stilles, sier Arnestad.

Her kan du lese eller laste ned hele stortingsmeldingen.

 

Last ned vedlegg

stortingsmelding.pdf

Siste nytt i Nyheter

Nominert til ærespris for arbeidet under skredet

Sysselmannsførstebetjent Trond Olsen ledet redningsarbeidet.

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!