Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stort snøskred ved Nybyen

Skredet ved Gruve 2b har løsnet øverst i fjellet og gått tvers over veien til Nybyen. Ingen mennesker er kommet til skade. FOTO: Birger Amundsen

Stort snøskred ved Nybyen

Ved 16-tida i ettermiddag løsnet et stort snøskred i fjellsiden like ved Gruve 2b og gikk tvers over veien til Nybyen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
31.03.2009 kl 12:02

– Vi fikk melding om skredet to minutter før klokken 16 i ettermiddag og sendte øyeblikkelig folk opp for å sjekke stedet. Fire turister som befant seg på veien så det som skjedde og sier at det ikke var folk der hvor skredet gikk, sier sysselmannsoverbetjent Erik Nygaard.

Smadret taubanebukk

En stor hengskavel har løsnet øverst i fjellet, som igjen har utløst et større skred. En av de gamle taubanebukkene til Gruve 2b er tatt av skredet og ligger fullstendig smadret i skredet. Maskiner fra LNS Spitsbergen har fjernet snømassene som sperret veien opp til Nybyen.

Kan sprenge skavler

Sysselmannen frykter at flere skred kan bli utløst i den bratte fjellsiden og har sperret av veien og skuterløypa mellom skolen og Nybyen.

Nygaard sier at en mulighet er å sprenge løs snømassene øverst i fjellsiden, men at det er for tidlig å si om det vil bli gjort.

Videre sier han at skredet er nok en påminnelse om skredfaren, ikke minst på grunn av de store snømassene som har kommet de siste dagene.

Siste nytt i Nyheter

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

 
– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!