Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stort skred i Vannledningsdalen

Natt til mandag tok et sørpeskred med seg deler av Perleporten, broa over Vannledningselva, og gikk over hovedveien lenger nede. Ingen mennesker ble tatt av skredet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
30.01.2012 kl 10:37

Klokken 00.50 natt til mandag ble Sysselmannen varslet om skredet. De dro til stedet sammen med brannvesenet, og kunne raskt konstatere at verken hus eller biler var tatt av skredet.

– Men Perleporten har fått skader og skredet har hatt såpass kraft at det gikk over hovedveien, sier sysselmannsførstebetjent Arild Lyssand.

Ingen tatt

Det er ikke noe som tyder på at mennesker har blitt tatt av skredet.

– Vi har ingen opplysninger i så måte, sier Lyssand.

Han legger til at om det hadde vært fotgjengere på veien eller på broa da skredet gikk, kunne de fått seg en skikkelig luftetur.

Etter skredet ble hovedveien og nedkjørselen fra Vei 222 stengt.

Fylt av snø og slaps

LNS Spitsbergen (LNSS) har driftsansvaret for veiene i Longyearbyen. Hovedveien var fullstendig fylt av snø og slaps da selskapet kom på plass i natt.

– Det lå en halvmeter med sørpe og snø over veibanen. Skredet hadde gått over veibanen og ut mot elveleiet, sier anleggsleder Jarle Berg Oksfjellelv i LNSS.

Oksfjellelv er ikke overrasket over at det gikk et skred etter mildværet den siste tida.

– Nei, sånn sett er det ingen overraskelse. Med ekstremvær som dette, pleier det å komme. I hele går og i natt har vi vært ute for å rydde opp stikkrenner langs veiene, sier anleggslederen.

Gruve 7-veien stengt

I morgentimene mandag jobbet selskapet med å rydde veien. Veien er nå åpnet for trafikk, men vil stenges igjen i formiddag mens Sysselmannens helikopter befarer skredområdet siden vibrasjoner fra helikopteret kan utløse nye skred. 

Longyearbyen lokalstyre opplyser at Gruve 7-veien er stengt ved Isdammen, fordi de frykter at det kan gå et skred over veien fra Todalen. Det har allerede gått sørpeskred i Endalen, Todalen og Bolterdalen. Det vil bli gjort en ny vurdering når helikopteret er tilbake etter befaringen.

 

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!