Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Storstilt ryddesjau for ungdommen

Står på for en ren by: Ungdommen er godt fornøyd med å få sommerjobb av lokalstyret. Hunden Ylva på 4 fikk også være med. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Storstilt ryddesjau for ungdommen

63 ungdommer har stått på i tre dager som søppelplukkere på oppdrag fra Lokalstyret, bare få uker etter vårens ryddedugnad.

Tekst:

Publisert:

– Nå må dere plukke da!
Gruppeleder Sondre Hveding Krogstad (17) har god kontroll på ryddegruppa si, som han skryter av at er blant de beste ungdommene.
– Jeg er jo sjef da, så jeg skal bare følge med, spøker han.

Sondre er en av de 63 lokale ungdommene som denne uka har plukket søppel i Longyearbyen. Gjennom denne årlige ryddesjauen tilbyr Lokalstyret jobb til ungdom mellom 13 og 19 år i tre dager.

– Vi rydder jo det vi rekker, men var allerede godt i gang på mandag, forteller senioringeniør for renovasjon og fjernvarme, Håkan Eriksson.

Stor rekkevidde

– Vi vil forhåpentligvis komme oss over deponiet og Bjørndalen, i tillegg til sentrum, sier Eriksson.

Ungdommen tok blant annet tak i jernskrammelet på vei ut til flyplassen på mandag, og tirsdag var de i gang med naustområdet og veien utover mot hundegårdene. Onsdag var de også å finne i Bjørndalen, i tillegg til i sentrum og boligområdene.

Fornøyde med sommerjobb

– Det er jo ikke så kjekt, men må man så må man. Dette blir det penger til ferien av, forteller Pookky Puphakhan Sandang, 18 år. Dette er det fjerde året på rad hun er med på ryddinga, og har det sosialt på jobb.

– I år er det mindre søppel enn tidligere, så det er ikke så ille. Det er fint de fleste steder. I sjøområdet er det litt for mange fugler, og det liker jeg ikke, innrømmer venninna, Atittaya Woprakhon, som er to år yngre. Fuglene blir litt skumle.

Flere av ungdommene fortalte at de gjerne skulle ha arbeidet lengre, men at det er bra lokalstyret tilbyr noe. Det så uansett ut til å være generell enighet om at det er grenser for hvor lenge de ville jobbet nettopp som søppelryddere.

– Det er jo ganske vanskelig å få sommerjobb her oppe, så det er fint å kunne tilby noe, om det så bare er for tre dager, påpeker Eriksson.
– Ungdommene klarer seg i utgangspunktet bra. De er delt inn i grupper, hvor eldstemann er leder og passer litt på, forteller Eriksson. Han nevner også at det er forskjell på innsatsen.

– De fleste er veldig arbeidssomme, men andre er dessverre mindre flinke. Sånn er det jo med så store grupper - det er litt vanskelig å følge med på alle hele tiden. Det er derfor vi har gruppeledere. Eriksson legger til at de har fått inn store mengder søppel, og har kommet lenger enn de hadde forventet.

Færre ryddere på dugnad

I år var 63 ungdommer med på ryddesjauen. Dette er på niva med tidligere år. Likevel har færre stilt opp på rydding totalt i år.
– Det var flere som var med på ryddedugnaden i fjor enn i år, opplyser Eriksson.

Ungdommen får også hjelp fra Store Norske. To av deres sommervikarer hjelper til med å hente og samle inn søppel.

Nøkkelord

Se bildet større

Bra med sommerjobb: Kristin Foss Telstø og Malin Nilssen Alexandersen har det sosialt på jobb. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Se bildet større

Veteran: Attitaya (t.h.) er med på andre året, men venninna Pookky har vært med i hele fire år. FOTO: Carina Ingeborg Tangeraas

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!