Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Storstilt ryddeaksjon

Russerne har store planer med Barentsburg. FOTO: Karine Nigar Aarskog

Storstilt ryddeaksjon

Russland skal bruke 36 millioner kroner til å rydde opp i russiske bosettinger på Svalbard.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
03.06.2011 kl 14:23

Det russiske departementet for naturressurser har ifølge Barentsobserver vedtatt å rydde opp for 186 millioner rubler, eller 36 millioner norske kroner. Arbeidet skal gjøres fra i år fram til 2013. 

Olje og miljøgifter

Selv om det i dag bare er russisk aktivitet i Barentsburg, vil russerne også rydde opp i de tidligere bosettingene, Pyramiden, Colesbukta og Grumant. Det som skal fjernes er miljøgiftig avfall, skrapmetall og gjenstander som har sunket i havet, og som kan være farlig for skipstrafikken. 

Økt aktivitet

Russland planlegger også å øke sin aktivitet på Svalbard og forbereder en strategi som skal være klar i løpet av de neste ukene. Blant annet er et forskningssenter som skal kartlegge og overvåke miljøet i Arktis under planlegging i Barentsburg.

Det bor i dag rundt 400 russere og ukrainere i den russiske gruvebyen.  

Siste nytt i Nyheter

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Jaget bjørnene østover

Isbjørnbinna og de to ungene som ble observert rett utenfor Longyearbyen søndag morgen er nå drevet østover og vekk fra byen. Søndag ettermiddag avsluttet Sysselmannen aksjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!