Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store vannskader i sentralen

Fuktskadd: Den gamle smia inne på Taubanesentralen er preget av fukt og år uten varme. Håvar Fjerdingøy konstaterer at det er en omfattende jobb som skal gjøres. FOTO: Eirik Palm

Store vannskader i sentralen

Til nå er åpninger tettet og sikret, og gulvbord skiftet ut i den mest karakteristiske bygningen på Svalbard. Nå skal mekanikken få belysning og taket tettes.

Tekst:

Publisert:

Taubanesentralen var i bruk fra 1957 til 1987, og er i dag fredet etter svalbardmiljøvernloven. Det siste året har selskapet gjort mange inngrep for å vedlikeholde og reparere bygningen, som står på stylter oppe på Skjæringa.

Lekker

Siden 2014 er det satt inn ny trapp ned til smia, taubane-armåpningene og lukene i gulvet har fått pleksiglass for å hindre inndrift av snø, dårlige gulvbord er skiftet ut, plattingen utenfor smia er reparert og det er ryddet og rengjort.

– Bygningen var hjertet i taubanesystemet til Store Norske helt til det ble nedlagt. Bygget har på mange måter vært et signalbygg for Store Norske i ettertid, og det har vært viktig å bevare det, sier Håvar Fjerdingøy, daglig leder i Store Norske Boliger AS, og viser rundt innendørs.

Midt inne i hovedrommet i sentralen, ligger kontrollhytta. Her passerte kibbene på vei fra gruvene i Longyeardalen, Gruve 5 i Endalen og Gruve 6 i Bolternosa i et sinnrikt system. Kibber som trengte reparasjon ble heist ned til smia, men mange år med lekkasje har sannsynligvis gitt store skader.

Dårlig forfatning

– Smia er det vi ønsker å ta tak i nå. Der har vi ikke gjort noe ennå, men taket er i veldig dårlig forfatning, sier Sveinung Lystrup Thesen, eiendoms- og forvaltningssjef i Store Norske.

Nå søker kullselskapet Riksantikvaren om tillatelse til å skifte ut deler av taket i smia. Selskapet vet ikke hvor omfattende skadene kan være, og vil fjerne blikkplater, taktro og isolasjon for å skaffe full oversikt.

Taket i den gamle smia begynner å bli salrygget og fukten har satt sitt preg innvendig.

«Det vil bli brukt nye zink-galvaniserte bølgeblikkplater som tilsvarer de som er brukt på den eldste delen av smia», skriver Store Norske i søknaden om tiltak.

Selskapet lover også at det skal brukes isolasjon som slipper ut kondens og fukt, at himlingen og veggene inne i smia skal bevares, og at valg av materialer skal skje i samråd med Sysselmannen.

En kulturminneutdannet tømrer skal brukes til jobben.

Haster

Jobben skal gjøres med støtte fra Svalbards miljøvernfond.Store Norske søker om 300.000 kroner av en totalkostnad på 353.000 kroner, men støtten betinger et ja fra Riksantikvaren. Det må skje i løpet av oktober siden tildelingen skjer i november.

– Det er jo på en måte Longyearbyens signalbygg nummer én. Unis og kulturhuset og andre staselige bygninger må gjerne prøve, men det ubestridte signalbygget er taubanesentralen. Det er en katedral, fastslår Thesen, som mener slike tiltak er viktig for å bevare identiteten til Longyearbyen som gruvesamfunn.

– Det er noe vi ser hver dag og som vi er stolte av, det spesielle, unike som du ser umiddelbart, som ikke er av det vakre, men som setter sitt preg.

Bygningen eies av Nærings- og fiskeridepartementet, men forvaltes av Store Norske.
Framover vil Taubanesentralen få varme innvendig, slik at lokalet er ferdig til å tas i bruk.

Gruve 6

Håvar Fjerdingøy jobbet aldri i sentralen, men husker lydene fra drivverket da den var i bruk de første årene han var ansatt i Store Norske.

– Beskrive lyden? Det må vel være som å stå i et maskinrom på en svær båt med god gjennomtrekk. På en måte ble det jo en veldig monoton lyd. Når alt gikk som normalt hørte man kibbene som gikk. Når de kom inn, gikk de i et spor og du fikk denne lyden, «klikk, klikk, klikk…». En ensformig dur som hørtes over hele byen.

Ifølge Fjerdingøy ble det på 1990 vurdert å etablere et kontorlandskap og flytte administrasjonen i Store Norske til Taubanesentralen.

20. februar 2004 ble taubaneanlegget fra Skjæringa og innover Adventdalen fredet av daværende miljøvernminister Børge Brende (H). Etter hvert håper Store Norske også å gjøre daganlegget til Gruve 6 ved foten av Bolternosa tilgjengelig for publikum.

Se bildet større

Katedral på stylter: Taubanesentralen er den kanskje mest karakteristiske bygningen på Svalbard. FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Snart lys: Kibbene henger i drivverket inne i sentralen. Snart blir drivverket i tillegg lyst opp. FOTO: Eirik Palm

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!