Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store skader på turbinen

Slik ser ytterste parti av rotorbladene til turbin 2 ut. Skadene er så omfattende at det kunne ført til totalhavari. FOTO: Energiverket

Store skader på turbinen

Energiverkets turbin 2 har større skader enn først antatt. Dette betyr betydelig økte kostnader.

Tekst:

Publisert:

I Rotterdam jobbes det i disse tider med å vedlikeholde turbin 2 fra Energiverket. Det er avdekket til dels store skader på rotorbladene, som vil føre til ekstra utgifter. Enhetsleder Kim Rune Røkenes og vedlikeholdssjef Marianne Hegle orienterte tirsdag Administrasjonsutvalget om ståa.

Store skader

På de seks årene som har gått siden siste revisjon har det blitt store skader på turbinen.

– En del av rotorbladene på turbin 2 viser seg å ha betydelige skader i ytterkantene. I verste fall kunne dette endt med totalhavari, og da måtte vi sannsynligvis ha kjøpt en helt ny turbin, sier Hegle.

Det er turbin 2 som tar svingningene i el-forbruket i Longyearbyen. Turbin 1 produserer både fjernvarme og elektrisitet, og regulerer seg etter fjernvarmebehovet. Turbin 2 produserer kun elektrisitet, og tar derfor svingninger i el-forbruket. El-forbruket kan variere hurtig og turbin 2 må derfor være i gang for å hindre black-outs. Hvis denne blir gående med for lav belastning, får dampen som driver den lavere temperatur.

– Det vi tror har skjedd, over tid, er at turbinen har blitt drevet med så lav belastning at dampen har kondensert i turbinen. Det har dermed dannet seg kondens eller vanndråper inne i den slik at rotorbladene har fått de omfattende skadene, sier Hegle.

Ekstra kostnader

Skadene som er avdekket i Rotter­dam fører til en betydelig dyrere revisjon av turbinen enn først antatt. Ekstrakostnadene i selve reparasjonsarbeidet er beregnet til 4,4 millioner kroner. I tillegg blir prosessen forsinket med 13 uker, som betyr at det må fyres med diesel mye lenger enn først antatt. Diesel er betydelig dyrere enn kull, og det betyr ekstra utgifter for Energiverket. Det gjøres et betydelig vedlikeholdsarbeid også på andre områder, og man forsøker nå å spare hvor det er mulig for å berge seg inn så nært budsjett som mulig.

– Vi vet ikke ennå hvordan det slår ut, men det ser ut som vi skal selge mer strøm i år enn først antatt. Der vil vi ta inn noe, og så forsøker vi å knipe inn hvor vi kan for å komme best mulig ut, sier Kim Rune Røkenes.

Fjernvarmeforbruk

En faktor, som har bidratt til skadene på turbinen, er misforholdet mellom strøm- og fjernvarmeforbruk. De siste årene har strømforbruket holdt seg noenlunde jevnt, mens fjernvarmebruken har skutt i været. Ei løsning på problemet ville være å øke strømforbruket for å få mer belastning på turbin 2, med den ønskede fjernvarmeproduksjonen. Men det er å gå med baken først inn i problemstillingen.

– Energiverket ønsker ikke et økt strømforbruk som sådan. Den mest nærliggende løsningen er å se på fjernvarmeforbruket. Vi mener at det kan være noe å gå på der. Med lavere fjernvarme­forbruk vil driftssituasjonen for turbinen bedres betraktelig, sier Marianne Hegle.

Starter fyrhus

Konsekvensen av skadene som er avdekket på turbinen i Rotterdam er at Energiverket i vinter vil starte fyrhusene tidligere enn før, for å unngå at de samme skadene på turbinen oppstår igjen.

I tillegg til turbinrevisjonen har man gjort omfattende arbeider med mange andre komponenter i Energiverket under vedlikeholdsstoppen i sommer. Konklusjonen er at verket er gammelt, og vedlikeholdsprosessen er kontinuerlig – med de kostnadene dette medfører. Politikerne i Administrasjonsutvalget virket ikke særlig overrasket.

– Det blir viktig for oss å spille med åpne kort overfor sentrale myndigheter. Energiverket er gammelt, og krever en kontinuerlig vedlikeholdsinnsats, som også staten må være med på å ta kostnadene med. Ingen ønsker høyere strømpriser, og vi må snu hver stein for å se om det er mulig å unngå, sier lokalstyreleder Arild Olsen (Ap).

Nøkkelord

Se bildet større

Vedlikeholdssjef på Energiverket, Marianne Hegle. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!