Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske vil overta LNS Spitsbergen

Store Norske vil ta over all transport og behandling av kullet i dagen, som her på Kapp Amsterdam utenfor Svea, en jobb LNS Spitsbergen har tatt seg av i mange år. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske vil overta LNS Spitsbergen

Uttalelsen i Dagens Næringsliv onsdag om at Store Norske vil ta over LNS Spitsbergen kom som en stor overraskelse på ledelsen og ansatte i selskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2011 kl 11:00

– Vi er interessert i en omforent, frivillig løsning hvor Store Norske overtar LNS Spitsbergen, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske til Svalbardposten.

Han bekrefter med det uttalelsen i Dagens Næringsliv onsdag, hvor han sier at Store Norske ikke har nødvendig tillit til moderselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) til å fortsette et langsiktig samarbeid.

Og videre: «Store Norske har tilbudt LNS å avslutte samarbeidet ved at Store Norske tar over den aktuelle delen av LNS’ virksomhet på Svalbard.» Med andre ord å overta LNS Spitsbergen (LNSS).

Uttalelsen førte til et hastemøte onsdag for de ansatte i LNSS i Longyearbyen og Svea.

Tette forhold

Årsaken til ønsket om overtakelse er den pågående konflikten mellom Store Norske og LNS. I fjor sommer kom det fram i en rapport fra Pareto Securities, utført på oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet, at Store Norske betalte en betydelig overpris for tjenester fra tre underleverandører, blant dem LNS.

Siden er både LNS og ledelsen i selskapet blitt siktet for økonomisk utroskap og korrupsjon. Det samme er tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen. Økokrim etterforsker fortsatt dette, og ingen er tiltalt i forholdene.

Store Norske-folk

Mange av de LNSS-ansatte var tidligere ansatt i Store Norske. Forholdet mellom de ansatte i de to selskapene er derfor svært tett.

I desember i fjor sa Bjørn Arnestad til Svalbardposten at nettopp dette gjorde uoverensstemmelsen mellom de to selskapene til en ekstra vanskelig sak.

Odd-Gunnar Brøto Braathen, som er hovedtillitsvalgt blant de LNSS-ansatte, sier at uttalelsen fra Arnestad har skapt uro og usikkerhet, og at det derfor var greit med et møte om saken onsdag.

– Vi jobber videre og gjør jobben vår, og føler at vi har støtte blant Store Norske-folk med fartstid nok til å kjenne historikken til LNSS, sier han.

– Opp til den enkelte

Brøto Braathen sier videre at det viktigste for de ansatte er at de har en jobb å gå til, og at om det skulle bli et eierskifte vil det ikke ha særlig stor praktisk betydning.

– Skulle det skje blir det opp til den enkelte ansatte om de har lyst til å bli med over til Store Norske og havne i en transportavdeling der, slik som det var før, sier han.

Arnestad understreker at han har full tillit til de LNSS-ansatte og den jobben de gjør, og at et eierskifte ikke medfører at de ansatte mister jobben.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!