Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske vil overta LNS Spitsbergen

Store Norske vil ta over all transport og behandling av kullet i dagen, som her på Kapp Amsterdam utenfor Svea, en jobb LNS Spitsbergen har tatt seg av i mange år. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske vil overta LNS Spitsbergen

Uttalelsen i Dagens Næringsliv onsdag om at Store Norske vil ta over LNS Spitsbergen kom som en stor overraskelse på ledelsen og ansatte i selskapet.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
04.03.2011 kl 11:00

– Vi er interessert i en omforent, frivillig løsning hvor Store Norske overtar LNS Spitsbergen, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske til Svalbardposten.

Han bekrefter med det uttalelsen i Dagens Næringsliv onsdag, hvor han sier at Store Norske ikke har nødvendig tillit til moderselskapet Leonhard Nilsen & Sønner (LNS) til å fortsette et langsiktig samarbeid.

Og videre: «Store Norske har tilbudt LNS å avslutte samarbeidet ved at Store Norske tar over den aktuelle delen av LNS’ virksomhet på Svalbard.» Med andre ord å overta LNS Spitsbergen (LNSS).

Uttalelsen førte til et hastemøte onsdag for de ansatte i LNSS i Longyearbyen og Svea.

Tette forhold

Årsaken til ønsket om overtakelse er den pågående konflikten mellom Store Norske og LNS. I fjor sommer kom det fram i en rapport fra Pareto Securities, utført på oppdrag av Nærings- og handelsdepartementet, at Store Norske betalte en betydelig overpris for tjenester fra tre underleverandører, blant dem LNS.

Siden er både LNS og ledelsen i selskapet blitt siktet for økonomisk utroskap og korrupsjon. Det samme er tidligere Store Norske-direktør Robert Hermansen. Økokrim etterforsker fortsatt dette, og ingen er tiltalt i forholdene.

Store Norske-folk

Mange av de LNSS-ansatte var tidligere ansatt i Store Norske. Forholdet mellom de ansatte i de to selskapene er derfor svært tett.

I desember i fjor sa Bjørn Arnestad til Svalbardposten at nettopp dette gjorde uoverensstemmelsen mellom de to selskapene til en ekstra vanskelig sak.

Odd-Gunnar Brøto Braathen, som er hovedtillitsvalgt blant de LNSS-ansatte, sier at uttalelsen fra Arnestad har skapt uro og usikkerhet, og at det derfor var greit med et møte om saken onsdag.

– Vi jobber videre og gjør jobben vår, og føler at vi har støtte blant Store Norske-folk med fartstid nok til å kjenne historikken til LNSS, sier han.

– Opp til den enkelte

Brøto Braathen sier videre at det viktigste for de ansatte er at de har en jobb å gå til, og at om det skulle bli et eierskifte vil det ikke ha særlig stor praktisk betydning.

– Skulle det skje blir det opp til den enkelte ansatte om de har lyst til å bli med over til Store Norske og havne i en transportavdeling der, slik som det var før, sier han.

Arnestad understreker at han har full tillit til de LNSS-ansatte og den jobben de gjør, og at et eierskifte ikke medfører at de ansatte mister jobben.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!