Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske vil ikke ha Hermansen-bysten

Robert Hermansen, tidligere administrerende dierktør i Store Norske, under avdukingen av bysten som Per Ung har laget. 20. juni 2009. Bysten havnet siden inn på Næringsbygget, som en midlertidig plassering. FOTO: Kjersti Elverum Kvile

Store Norske vil ikke ha Hermansen-bysten

Store Norske vil ikke ha den, administrasjonssjefen vil ikke ha den. Robert Hermansen selv vil ikke mene noe om saken.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
18.01.2014 kl 23:44

Bysten av tidligere administrerende direktør i Store Norske Spitsbergen Grubekompani AS, Robert Hermansen, fortsetter å være ei hodepine for Longyearbyen lokalstyre. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes prøvde for noen uker siden å få Store Norske til å overta bysten, men selskapet har nå kommet med et negativt svar.

Vil ikke forplikte
Saugnes mener at selskapet kan lagre bysten til et framtidig gruvemuseum blir realisert.

Saksbehandler i Store Norske, Terje Carlsen, har svart administrasjonssjefen i følgende ordelag:
«Når det gjelder et fremtidig museum i Gruve 3, er dette prosjektet fremdeles usikkert både med hensyn til om det blir realisert og med hensyn til innhold, og tidspunkt for eventuell realisering. Det er heller ikke avgjort hvem som skal eie og drive et slikt museum. Vi kan derfor ikke svare på om bysten kan eller vil få en naturlig plass i tilknytning til et gruvemuseum i Longyearbyen. Vi ønsker ikke å forplikte fremtidig ledelse i Store Norske, eller ledelsen ved et eventuelt museum, ved å ta imot og lagre bysten av Robert Hermansen nå.»

Vil anbefale fjerning
Bysten av Robert Hermansen ble i sin tid gitt i gave fra Det Norske Svalbardselskap til Longyearbyen. Selskapets ønske var at bysten skulle plasseres på en sentral plass i byen. Av ulike årsaker, blant annet at Hermansen ble straffedømt for sine disposisjoner da han var direktør, har dette ikke blitt aktuelt. Administrasjonssjef Lars Ole Saugnes er klar på at bysten skal bort fra inngangspartiet til Næringsbygget.

– Når Store Norske nå har avslått å ta i mot bysten, vil jeg forberede en politisk sak til behandling på vårparten. Der vil jeg komme med en anbefaling til politikerne, sier Saugnes.

– Kan du si noe om hva den anbefalingen vil gå ut på?

– Det vet jeg ikke ennå. Men det mest naturlige å gjøre er å skrive til giveren av bysten, Det Norske Svalbardselskap, og forespørre om de vil ha bysten tilbake. Ellers tenker jeg at det er ikke vanlig å ha en levende person på statue i offentlige bygg i Norge. Når denne personen i tillegg er korrupsjonsdømt, så sender det helt feil signal, sier Saugnes.

Vil ikke mene noe
Robert Hermansen ble straffedømt fordi han tok opp et privat lån fra en underleverandør mens han var direktør i Store Norske. Han oppholder seg på Holmestrand for tiden, og er glad for å bli oppringt av Svalbardposten.

– Det minner meg om tiden på Svalbard, som var et høydepunkt i mitt liv, der jeg jobbet sammen med verdens mest produktive gruvearbeidere. Sammen snudde vi selskapet. Dommen jeg fikk var triste greier. Men det står ingen ting om korrupsjon i den, sier han.

– Hva synes du om debatten som pågår om bysten av deg som står i Næringsbygget?

– Jeg vil ikke ha noen mening offentlig om den bysten. Men hvis de som sto meg nær i svalbardtiden har en mening om hvor bysten skal stå, så skal jeg respektere det, sier Robert Hermansen.

Vil at bysten skal stå
Den tidligere direktøren foreslår overfor Svalbardposten hvor han helst ser at bysten blir gjort av, men vil ikke ha denne meningen offentliggjort før noen andre eventuelt foreslår det.

En av de tidligere betrodde medarbeiderne til Robert Hermansen, Bjørn Fjukstad, vil ikke foreslå noen fjerning av bysten av hans tidligere sjef. Tvert imot.

– Verden går framover. Et dødsfall av gangen. Når nok mange av oss er borte, og samfunnet ser realitetene i ting, vil ikke bysten av Robert være så kontroversiell. Jeg mener hele saken er klønete behandlet fra dag én, og Svalbardposten er en av de instansene som bør gå i seg selv når de skriver om denne saken. Avisen har flere ganger hevdet at Hermansen er korrupsjonsdømt, men det står ikke ett ord om korrupsjon i den dommen han fikk, sier Bjørn Fjukstad.

– Hvor bør bysten av Robert Hermansen stå i framtiden?

– Den bør stå i Longyearbyen, og er en selvfølge i et framtidig gruvemuseum. Den dagen gruvehistorien skal skrives, kommer man rett og slett ikke utenom Robert Hermansen og den betydning han har hatt, sier Bjørn Fjukstad.

Skal vurdere saken
Den store pådriveren for å få laget bysten av Robert Hermansen var nå avdøde Torbjørn Torkildsen i Det Norske Svalbardselskap. Fred Bjerke, som nå er leder, sier selskapet umiddelbart skal behandle en kommende forespørsel fra administrasjonssjef Saugnes om å ta bysten tilbake.

– Det verste er jo det som skjer nå, at bysten står i Næringsbygget, nærmest som en lagervare. Bysten har en uverdig plassering i dag. Jeg skal ta opp denne saken med styret i selskapet, selv om vi ikke har fått brev fra administrasjonssjefen ennå. Så skal han få et kjapt svar. Tidligere har det blant annet vært snakk om å frakte bysten til Tromsø, sier Fred Bjerke

Siste nytt i Nyheter

Leteaksjonen er avsluttet

Sysselmannen fikk melding om skred nederst i Longyearbreen kl. 13.53. Etter noen timers søk i skredet er leteaksjonen nå avsluttet.

Skredøvelse søndag

Tidlig søndag ettermiddag skal den årlige skredøvelsen gå av stabelen i nærområdet til Longyearbyen.

En merkedag for frøhvelvet

Frøporsjonene som ble hentet ut fra frøhvelvet i 2015, etter at genbanken i Aleppo i Syria ble ødelagt, kommer tilbake for ny sikkerhetsoppbevaring.

 
Nordpol-flyene vil tilbake

Til tross for fjorårets trussel om flynekt, ønsker russerne å fly til Barneo via Longyearbyen også i vår. Nå er de i dialog med luftfartsmyndighetene.

Krigshelten skal ikke glemmes

Kaptein Trond Vigtel ofret sitt liv for Svalbards frihet, og lokalbefolkningen ønsket at hans grav ble i Longyearbyen.

Jubilerer med solid trøkk

Longyearbyen sykehus er 100 år.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!