Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske varsler driftshvile

Store Norske-direktør Bjørn Arnestad, og ansatte i selskapet, er oppgitt over den dårlige behandlingen av Store Norske. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske varsler driftshvile

Store Norske-direktør Bjørn Arnestad varsler driftshvile i Svea om ikke en Lunckefjell-avgjørelse er klar innen nyttår.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.12.2011 kl 15:41

– Hvis vi ikke snart får en avgjørelse vil det få konsekvenser for Store Norske. Forsinkes prosjektet over nyttår, betyr det ett års driftshvile mellom avslutningen i Svea Nord og oppstart i Lunckefjell. Det vil i neste omgang føre til permitteringer, advarer Bjørn Arnestad.

Han er redd for at planen om en ny kullgruve er blitt et politisk spørsmål, og et stridstema innad i regjeringen. Han begrunner det med at Sysselmannen og andre instanser har vurdert prosjektet opp mot svalbardmiljøloven, og funnet det kvalifisert.

Omkamp

– Hvis det som skjer nå er et varsel om omkamp om kulldriften på Svalbard, er det noe vi liker svært dårlig. Ikke minst fordi stortingsmeldingen om Svalbard, vedtatt av regjeringen og et samlet storting i 2009, er positiv til fortsatt kulldrift, sier Arnestad.

Han ser ikke bort fra at Lunckefjell-prosjektet er havnet midt i miljøstriden, ikke minst etter de mange utspillende om Norges manglende troverdighet i klimapolitikken.

Ingen svar

Regjeringens taushet om Lunckefjell-gruva skaper stor usikkerhet i Longyearbyen og Svea. Flere brev er sendt, uten at ett eneste et er blitt besvart.

– Vi har ikke fått konkrete tilbakemeldinger fra noen departementer, men har via omveier hørt at det vil komme en avgjørelse i løpet av denne måneden. Det var også

snakk om en avklaring sist fredag, uten at noe skjedde, sier Thomas Hukkelås i Store Norske.

Hukkelås sitter i styret til Store Norske, og har sammen med to andre ansatte-representanter sendt brev til regjeringen ved statsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen.

I brevet skriver de tre at forsinkelsen skaper stor usikkerhet både i lokalsamfunnet og blant Store Norske-ansatte:

«Konsekvensen av dette kan igjen være at Store Norske mister viktig og nødvendig kompetanse fordi fremtiden føles usikker. Hvis avgjørelsen kommer så sent at oppstarten på Lunckefjell blir utsatt, kan dette medføre permitteringer av de ansatte.»

– Jeg synes det er utrolig merkelig at ingen har hørt noe. Det er taushet over hele linja, sier Hukkelås.

Bekymring

Longyearbyen Arbeiderforening har også sendt brev til stortingspolitikere hvor de gir uttrykk for bekymring over situasjonen.

Hovedtillitsvalgt og leder av arbeiderforeningen, Arild Olsen, sier at brevet er sendt til alle i stortingsgruppen, og til samtlige partiledere og departementer.

«Konsekvensene av et endelig avslag er dramatiske for alle parter. Det vil gå mot en styrt avvikling av Store Norske Spitsbergen Grubekompani (SNSG) og få store konsekvenser for Longyearbyen. Norge vil også på sikt miste sitt fotfeste som den suverene nasjon på øygruppen», skriver foreningen.

Kritisk til tidsbruken

Til tross for iherdige forsøk på å få ut informasjon om hvor saken står, har heller ikke administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske lykkes.

– Jeg synes at det er en helt håpløs tidsbruk for en stor industribedrift som Store Norske, og jeg er kritisk til at vi ikke har fått noen tilbakemelding fra Miljøverndepartementet om saken. Vi leverte vår søknad og konsekvensutredning i oktober 2010. Sysselmannen sendte saken over til departementet i april, som siden har sittet på den. Det får være måte på treg saksbehandling i det offentlige, sier han.

Ifølge Arnestad medfører alt av forsinkelser økonomiske konsekvenser for Store Norske.

– Det er ganske utillatelig at de behandler et stort, statseid selskap på denne måten, sier Arnestad oppgitt.

Les mer om saken i papirutgaven av Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Fant mulig hvalfangerkvinne

Et av de tre skjelettene som ble hentet ut fra Likneset i sommer, kan være av en kvinne.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!