Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske tøyer grensen

«Ocean Lord» laster mer kull enn tillatt i skipningstillateksen. FOTO: Sissel Ohrvik Johannessen/SNSG

Store Norske tøyer grensen

Kullskipet «Ocean Lord» som har hentet to kullaster på 80.000 tonn fra Svea, er tyngre en tillatt av Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Alt er stort i Svea for tiden, det gjelder også kullskipet «Ocean Lord». Skipet laster så mye kull at det skaper bekymring hos Sysselmannen.
– Vi vil at Store Norske skal ta opp slike problemstillinger før sesongen starter, så vi unngår at det blir en hastesak, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Kan trekke tillatelsen
Til tross for vektproblemet tillater Sysselmannen at skipet benyttes. Foreløpig er to turer gjennomført og en tredje og siste tur vil foregå i midten av måneden.
«Sysselmannen vil ikke akseptere ytterligere overtredelse av den gjeldende skipningstillatelsen. Dersom SNSG fremover skiper kull med større båter enn tillatelsen gjelder, vil gjeldende tillatelse til skiping bli vurdert trukket tilbake», skriver Sysselmannen, og viser til Svalbardmiljøloven.

Panmax-størrelse
Dwt står for deadweight tonnes, dødvekttonn, og er den totale vekten et skip kan bære av last, drivstoff, forsynger, besetning og passasjerer. En fullastet «Ocean Lord» er tyngre enn tillatte maksimumvekt.
Operasjonssjef Per Erik Børresen i Jebsen, rederiet med ansvar for all kullskipning fra Svea, sier at «Ocean Lord» ikke er større enn andre Panmax-skip. Den er 229 meter lang, 32 meter bred og stikker maksimum 14,4 meter dypt.
– Skipet er annerledes konstruert i lasterommene, mer moderne, og vi har tillatelse til å bruke fartøy av denne typen til Kapp Amsterdam, sier han.

Siste nytt i Nyheter

Ingen nye bjørneobservasjoner

Binna og de to ungene ble sist sett midt på dagen i Endalen. Sysselmannen ber folk være ekstra vaktsomme.

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!