Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske tøyer grensen

«Ocean Lord» laster mer kull enn tillatt i skipningstillateksen. FOTO: Sissel Ohrvik Johannessen/SNSG

Store Norske tøyer grensen

Kullskipet «Ocean Lord» som har hentet to kullaster på 80.000 tonn fra Svea, er tyngre en tillatt av Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Alt er stort i Svea for tiden, det gjelder også kullskipet «Ocean Lord». Skipet laster så mye kull at det skaper bekymring hos Sysselmannen.
– Vi vil at Store Norske skal ta opp slike problemstillinger før sesongen starter, så vi unngår at det blir en hastesak, sier miljøvernsjef Rune Bergstrøm hos Sysselmannen.

Kan trekke tillatelsen
Til tross for vektproblemet tillater Sysselmannen at skipet benyttes. Foreløpig er to turer gjennomført og en tredje og siste tur vil foregå i midten av måneden.
«Sysselmannen vil ikke akseptere ytterligere overtredelse av den gjeldende skipningstillatelsen. Dersom SNSG fremover skiper kull med større båter enn tillatelsen gjelder, vil gjeldende tillatelse til skiping bli vurdert trukket tilbake», skriver Sysselmannen, og viser til Svalbardmiljøloven.

Panmax-størrelse
Dwt står for deadweight tonnes, dødvekttonn, og er den totale vekten et skip kan bære av last, drivstoff, forsynger, besetning og passasjerer. En fullastet «Ocean Lord» er tyngre enn tillatte maksimumvekt.
Operasjonssjef Per Erik Børresen i Jebsen, rederiet med ansvar for all kullskipning fra Svea, sier at «Ocean Lord» ikke er større enn andre Panmax-skip. Den er 229 meter lang, 32 meter bred og stikker maksimum 14,4 meter dypt.
– Skipet er annerledes konstruert i lasterommene, mer moderne, og vi har tillatelse til å bruke fartøy av denne typen til Kapp Amsterdam, sier han.

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

 
Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!