Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske tok ikke målinger på alvor

Mette-Mari Gamst Karlsen (i midten), kona til den omkomne gruvearbeideren Frank Wiggo Karlsen, var til stede i retten i dag. Her i samtale med tidligere personaldirektør i Store Norske, Gudmund Vangberg. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske tok ikke målinger på alvor

Fire dager før dødsulykken i Svea Nord-gruva i 2005 ble det konstatert at hovedventilasjonen ikke fungerte som den skulle, uten at alarmen gikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hadde Store Norske tatt målingene stiger Per Magne Pedersen gjorde 29. juni alvorlig, og satt inn tiltak, ville ulykken i Svea Nord ikke kunne skjedd.
Målingene viste et alarmerende lavt oksygeninnhold på 16,5 prosent i tverrslag 31 i CT-4-stollen. Stedet ligger 240 meter unna stedet hvor det ble gjort gjennomslag 3. juli, som resulterte i at en mann omkom av kvelning.

Videoavhør
Det var under videoavhør av stiger Per Magne Pedersen i Nord-Troms tingrett at opplysningen om målingene han hadde gjort fire dager før ulykken, kom fram. Pedersen befant seg i Longyearbyen og retten i Tromsø.
– Jeg gikk inn i stollen for å se etter noe utstyr. Jeg gikk alene og hadde derfor tatt med måleinstrument for å være på den sikre siden, fortalte Pedersen retten via en stor flatskjerm.

Målinger ikke tatt på alvor
Da han oppdaget det lave oksygennivået i tverrslag 31, hvor han samtidig målte nivået av metangass til å være 1,1 prosent. Det er høyere enn normalt, uten å være farlig, men er en alvorlig indikasjon på dårlig eller mangelfull ventilasjon.
Pedersen, som var på nattskift, skrev ned måleresultatet og overleverte det til driftsingeniør Bjørn Fjukstad neste morgen.
– Han mottok disse og sa at det var bra at jeg hadde gjort disse målingene, sier Pedersen.
Hvorfor målingene ikke ble tatt mer alvorlig av Fjukstad, eller andre ansvarlige i gruveselskapet, framkom ikke under retten tirsdag.

Farlig stoll
Under avhør av beltestiger Terje Michelsen tidligere på dagen kom det fram at Hege Hauge og en annen gruvearbeider i Svea Nord dagen etter Pedersens målinger var blitt nektet av Fjukstad å gå inn CT-4-stollen for å hente utstyr. Michelsen fortalte retten at Fjukstad hadde sagt at det var farlig å gå opp stollen på grunn av målingene som var gjort.

Må vitne
Opplysningen fra Michelsen har ført til at Hauge må vitne i retten i morgen på telefon fra Svea. Hun var i utgangspunktet ikke oppført som vitne i saken.
Den farlige stollen var ikke blitt fysisk sperret, eller forsøkt ventilert for å bedre luftkvaliteten.
I går kom det fram i retten at årsaken til endret ventilasjon skyldtes murer og stengsler bygd for å lede vann ut av gruva.

Endret fokus
Under andre dag i Nord-Troms tingrett er fokus fortsatt på en alvorlig systemsvikt i Store Norske, og at gruvesjef Stig Brunes ikke har tatt den manglende ventilasjonen i CT-4-stollen alvorlig nok før gjennomslaget.
Driftsingeniør Bjørn Fjukstad, som er tiltalt i saken, har utvilsomt styrket sin posisjon.
Under vitneavhør i dag har så godt som samtlige vitner involvert i den fatale ulykken som kostet Frank Wiggo Karlsen livet, gitt Fjukstad de beste skussmål. Han var en ansvarlig driftsingeniør som tok sikkerheten på alvor.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!