Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske tok ikke målinger på alvor

Mette-Mari Gamst Karlsen (i midten), kona til den omkomne gruvearbeideren Frank Wiggo Karlsen, var til stede i retten i dag. Her i samtale med tidligere personaldirektør i Store Norske, Gudmund Vangberg. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske tok ikke målinger på alvor

Fire dager før dødsulykken i Svea Nord-gruva i 2005 ble det konstatert at hovedventilasjonen ikke fungerte som den skulle, uten at alarmen gikk.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Hadde Store Norske tatt målingene stiger Per Magne Pedersen gjorde 29. juni alvorlig, og satt inn tiltak, ville ulykken i Svea Nord ikke kunne skjedd.
Målingene viste et alarmerende lavt oksygeninnhold på 16,5 prosent i tverrslag 31 i CT-4-stollen. Stedet ligger 240 meter unna stedet hvor det ble gjort gjennomslag 3. juli, som resulterte i at en mann omkom av kvelning.

Videoavhør
Det var under videoavhør av stiger Per Magne Pedersen i Nord-Troms tingrett at opplysningen om målingene han hadde gjort fire dager før ulykken, kom fram. Pedersen befant seg i Longyearbyen og retten i Tromsø.
– Jeg gikk inn i stollen for å se etter noe utstyr. Jeg gikk alene og hadde derfor tatt med måleinstrument for å være på den sikre siden, fortalte Pedersen retten via en stor flatskjerm.

Målinger ikke tatt på alvor
Da han oppdaget det lave oksygennivået i tverrslag 31, hvor han samtidig målte nivået av metangass til å være 1,1 prosent. Det er høyere enn normalt, uten å være farlig, men er en alvorlig indikasjon på dårlig eller mangelfull ventilasjon.
Pedersen, som var på nattskift, skrev ned måleresultatet og overleverte det til driftsingeniør Bjørn Fjukstad neste morgen.
– Han mottok disse og sa at det var bra at jeg hadde gjort disse målingene, sier Pedersen.
Hvorfor målingene ikke ble tatt mer alvorlig av Fjukstad, eller andre ansvarlige i gruveselskapet, framkom ikke under retten tirsdag.

Farlig stoll
Under avhør av beltestiger Terje Michelsen tidligere på dagen kom det fram at Hege Hauge og en annen gruvearbeider i Svea Nord dagen etter Pedersens målinger var blitt nektet av Fjukstad å gå inn CT-4-stollen for å hente utstyr. Michelsen fortalte retten at Fjukstad hadde sagt at det var farlig å gå opp stollen på grunn av målingene som var gjort.

Må vitne
Opplysningen fra Michelsen har ført til at Hauge må vitne i retten i morgen på telefon fra Svea. Hun var i utgangspunktet ikke oppført som vitne i saken.
Den farlige stollen var ikke blitt fysisk sperret, eller forsøkt ventilert for å bedre luftkvaliteten.
I går kom det fram i retten at årsaken til endret ventilasjon skyldtes murer og stengsler bygd for å lede vann ut av gruva.

Endret fokus
Under andre dag i Nord-Troms tingrett er fokus fortsatt på en alvorlig systemsvikt i Store Norske, og at gruvesjef Stig Brunes ikke har tatt den manglende ventilasjonen i CT-4-stollen alvorlig nok før gjennomslaget.
Driftsingeniør Bjørn Fjukstad, som er tiltalt i saken, har utvilsomt styrket sin posisjon.
Under vitneavhør i dag har så godt som samtlige vitner involvert i den fatale ulykken som kostet Frank Wiggo Karlsen livet, gitt Fjukstad de beste skussmål. Han var en ansvarlig driftsingeniør som tok sikkerheten på alvor.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!