Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske taper penger

Store Norske taper penger på kullproduksjonen og adm. dir. Bjørn Arnestad må slanke gruveselskapet. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske taper penger

I fjor fikk Store Norske 1.000 kroner tonnet for kull. Nå har prisen falt til det halve og kullselskapet taper penger på hvert tonn som produseres.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
26.01.2009 kl 13:53

Kullprisen svingte fra topp til bunn i løpet av svært kort tid. I 2007 fikk Store Norske i snitt 82 dollar per tonn kull, i 2008 160 dollar (rundt 1.000 kroner). Forventet omsetning for 2008 var to milliarder kroner, men endte på tre milliarder på grunn av den kolossale økningen av kullprisen.

– Nå er vi nede på 75 dollar tonnet, og det er under vårt kostnadsnivå. Slik verdensøkonomien ser ut har vi ingen forventning om at prisen vil komme opp på 2008-nivå. Realiteten er både krevende og tøff. Det står dårlig til med den globale økonomien, og det sies at det skal bli verre også for industrien i fastlands-Norge, sier Arnestad.

Taper penger

I dag taper Store Norske penger på hvert eneste tonn kull selskapet produserer. Arnestad er derfor klar på at kostnadene i Store Norske må ned.

– Den realiteten vi må forholde oss til er 75 dollar tonnet, og vi må kutte kostnadene med 10 til 20 prosent for å komme dit. Jeg tror at 2009 blir et syltøft år, og en realitet som vi må forholde oss til. Men det er en utfordring som vi tar, sier han.

Solid overskudd

Administrerende direktør Bjørn Arnestad understreker at årsoppgjøret ikke er ferdig, men at overskuddet for 2008 ser ut til å ligge mellom 800 og 900 millioner kroner.

– Vi har litt opplagsnæring å gå på. Det gjør at vi kan ta omstillingen over lang tid og ikke behøver å ty til krisetiltak, svarer direktøren.

Noe som også bidrar til å dempe presset på økonomien er at to millioner tonn av årets budsjetterte kullproduksjon på 2,8 millioner tonn kull alt er solgt, og at 25 prosent av dette er solgt til gammel, høy pris.

Redusert bemanning

Bemanningen i Store Norske skal samtidig reduseres med 40 mann i år og 50 neste år, til en arbeidsstokk på 250 personer. I tillegg til at Arnestad, som Svalbardposten tidligere har skrevet, varsler at Store Norske selv skal ta seg av en rekke innleide tjenester.

Han peker videre på at Tyskland er Store Norske sin viktigste kunde, og at stålindustrien og kullkraftverkene kjøper 60 prosent av kulla selskapet produserer. En av de viktigste kundene for Store Norske i Tyskland har varslet oppsigelse av 9.000 ansatte og 30 prosent kutt i produksjonen.

Mer om dette i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!