Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske skal bore etter gull

Området i St. Jonsfjorden ble finkjemmet etter gull i fjor sommer. Nå skal det bores. FOTO: Jørgen Stenvold/Store Norske

Store Norske skal bore etter gull

Store Norske har fått tillatelse av Sysselmannen til å bore etter gull på sørsida av St. Jonsfjorden. Arbeidet starter i april.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
12.02.2010 kl 12:31

Kullselskapet er svært optimistisk når det gjelder framtidig gullutvinning i området, etter å ha analysert prøvene som ble tatt i fjor sommer. Da uttalte Jørgen Stenvold, letesjef i Store Norske Gull, til Svalbardposten at prøvene viste et «betydelig høyt gullinnhold».

Fem steder

Boringene skal foregå på fem lokaliteter på sørsiden av St. Jonsfjorden. På hvert sted vil det bores fra ett til tre hull i en dybde fra 100 til 600 meter. En boreleir bestående av ti moduler med overnattingsplass til åtte personer vil bli etablert i endemorenen av Løvliebreen. Like ved leiren vil det bli lagret 80.000 liter diesel, 80 fat helikopterdrivstoff og ti fat bensin.

Sysselmannen krever at drivstoffet lagres på en måte der eventuelle lekkasjer vil bli samlet opp av en tett duk med oppbygget ramme rundt. Lageret og duken skal daglig inspiseres.

Ingen konsekvenser

Store Norske fikk i fjor høst avslag på søknaden om å sette ut boreutstyr i gullområdet på sørsida av St. Jonsfjorden. Sysselmannen begrunnet avslaget med at virksomheten var så stor at det først måtte vurderes om en konsekvensutredning var nødvendig.

Nå har Sysselmannen vurdert dette og kommet til at en konsekvensutredning ikke er nødvendig.

I tillatelsen skriver Sysselmannen at gullboringen er teknisk lik leteboringen etter kull som Store Norske årlig gjennomfører om våren i ulike områder på Nordenskiöld Land med tillatelse fra Sysselmannen.

Sjøveien

Utstyret vil bli fraktet sjøveien så nært St. Jonsfjorden det lar seg gjøre på denne tiden av året, og transportert videre med helikopter til leirområdet på sørsiden av fjorden.

Den endelig avgjørelsen om gullboringen vil bli foretatt av styret i Store Norske ved førstkommende styremøte.

Les mer om saken i Svalbardposten 06/2010.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!