Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske sitter trygt på Operafjellet

Store Norske har fått boret mange hull i Operafjellet de siste årene for å kartlegge kullforekomsten. Her fra borearbeidet i begynnelsen av juni 2010 frampå kanten av Bassen, med Tenoren til høyre. Longyearbyen og Hotellneset sees i bakgrunnen, med Adventdalen rett ned. FOTO: Malte Jochmann/Store Norske

Store Norske sitter trygt på Operafjellet

Ingenting tyder på at eieren av eiendommen Austre Adventfjord har noe å hente ved å ta en konflikt med Store Norske om kullforekomsten i Operafjellet.

Tekst:

Publisert:

– Store Norske og selskapet Austre Adventfjord har levert inn funnpunkter i samme område. Ifølge Bergverksordning for Svalbard er det den som først har meldt inn funnpunkt som har rettigheten, sier senioringeniør Peter J. Brugmans hos Bergmesteren for Svalbard.

Store Norske meldte fire funnpunkter på kull i Operafjellet, i Bassen, Tenoren og Dirigenten i oktober 2008. I august 2011 ble ytterligere fire funnpunkter i Operafjellet meldt inn til bergmesteren.

Austre Adventfjord kom først på banen i april i år med 16 funnpunkter i Operafjellet.


Innestengt av Store Norske

Eiendommen Austre Adventfjord er cirka 215.000 dekar (215 kvadratkilometer), og er Svalbards største privateide område. Fjellområdet ligger på østsiden av Adventfjorden og Adventdalen, like i nærheten av Longyearbyen.

Eiendommen eies i dag av Horn-familien fra Bergen, med Henning Horn i spissen. Familien har fått med seg investor Ole Einar Gjerde på planen om å starte kullutvinning i Operafjellet, sentralt i fjellområdet, gjennom selskapet Austre Adventfjord AS. Som nevnte i forrige nummer av Svalbardposten er tidligere driftsingeniør i Store Norske, Bjørn Fjukstad, også med i prosjektet som driftsansvarlig for gruva.

Striden mellom Store Norske og Austre Adventfjord står om funnpunktene i Operafjellet.

I brevet fra Advokatfirmaet Hjort DA til Store Norske 3. juli i år skriver advokat Sveinung O. Flaaten at Store Norskes funnpunkter «stenger for kullgruvedrift som Henning Horn/Austre Adventfjord AS ellers vil igangsette på egen eiendom».


Først til mølla

Å ta funnpunkter på annen manns eiendom, som Store Norske har gjort, er uproblematisk ifølge Bergverksordning for Svalbard. Det eneste kravet som stilles er at «den som vil søke på annen manns eiendom eller på statens grunn må ha søkeseddel fra bergmesteren eller politichefen og plikter på forlangende å forevise denne».

Med søkeseddelen på innerlommen kan så vedkommende, eller Store Norske i dette tilfellet, begi seg ut i terrenget på leting. Interessante steder blir avmerket, prøver tatt med av det som måtte være av interesse, og overlevert bergmesteren sammen med nøyaktige koordinater.


Har begjært utmål

Senioringeniør Peter J. Brugmans, som veksler mellom kontoret i Longyearbyen og Trondheim, foretar så en befaring av de forskjellige lokalitetene sammen med den som har meldt inn funnpunktene.

Innen fem år etter at et funnpunkt er meldt inn må utmål begjæres. Hvis ikke faller retten til funnet bort.

Brugmans forteller at Store Norske begjærte utmål i Operafjellet i mai i år, og at han antar at selskapet vil bli tildelt utmålene neste sommer.

Operafjellet inngår i Store Norskes langtidsplaner for kulldrift. I et brev til Advokatfirmaet Hjort 2. september gjør administrerende direktør Per Andersson det klart at Store Norske ikke har interesse av å la Austre Adventfjord AS overta kullforekomsten i Operafjellet.


Utilgjengelige

Høsten 2015 går Store Norske i gang med kullutvinning i den nye Lunckefjell-gruva i Svea-området. I god tid innen gruva er utdrevet i 2020 må selskapet være godt i gang med planene for en ny gruve i fjellet Ispallen, like sør for Svea.

I brevet til advokatfirmaet skriver Andersson at dersom det skulle vise seg umulig å sette i gang kulldrift i Ispallen, «vil Operafjellet raskt kunne bli det konkrete satsningsområdet, og behovet for dette området som en del av ressursbasen vil dermed være desto viktigere».

Svalbardposten har gjort forsøk på å komme i kontakt med eieren Henning Horn og investor Ole Einar Gjerde uten å lykkes. Bjørn Fjukstad vil helst ikke uttale seg, og henviser til Henning Horn. Det eneste advokat Sveinung O. Flaaten i Advokatfirmaet Hjort vil si er at de har registrert innholdet i brevet fra Store Norske, og at de ikke har noen kommentar utover det.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!