Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske ser mot Ispallen

Fra Svea ser man over Braganzavågen og bort på Ispallen. Dette er Store Norskes store prosjekt etter Lunckefjellet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Store Norske ser mot Ispallen

Gruveselskapet er snart klar til å levere inn en forhåndsmelding på Ispallen.

Tekst:

Publisert:

Arbeidet begynte allerede i vår.

– Målet er at forhåndsmeldinga skal være inne 1. desember. Det er ikke så mye som gjenstår før vi er ferdige, sier miljørådgiver Oddmund Rønning, som koordinerer den miljøfaglige delen av forhåndsmeldingen.

Ispallen ligger rett øst for Svea, på andre siden av Braganzavågen, og regnes som arvtakeren for Lunckfjell-gruva. Store Norske anslår at det er mulig å ta ut 10-11 millioner tonn kull fra Ispallen.

– Dette er vårt viktigste prosjekt etter Lunckefjell, sier Rønning.

Langtidsplaner

Direktør Per Andersson i Store Norske sier at de hele tiden jobber langsiktig.

– Når det nå er kommet kull ut fra Lunckefjellet, er det naturlig at vi ser på hva vi skal gjøre videre, sier Andersson.

Han mener at Ispallen er en naturlig etterfølger, siden den er knyttet opp mot infrastrukturen i Svea.

– Vi må nå se på tekniske løsninger for å krysse Braganzavågen. Der har vi allerede lagt ned et stykke arbeid, sier Andersson.

Også kulldrift i Operafjellet rykker nærmere når Store Norske nå går i gang med Ispallen.

– Vi har drevet med prospektering i Operafjellet og kommer til å fortsette med det. Det er viktig å ha den ressursen klar hvis vi mot formodning skulle finne ut at vi ikke får tillatelser til å starte eller at lønnsomhetsgrunnlaget faller ut, sier Andersson.

Høringer

En forhåndsmelding er første skritt i en lang prosess, og inneholder blant annet et forslag til utredningsprogram. I første omgang er det Sysselmannen og Bergmesteren som skal se på saken, og som sender meldingen ut på høring slik at departementer, organisasjoner og lokale aktører kan komme med innspill om temaer de mener burde belyses bedre.

Når dette er kommet inn, setter Store Norske i gang med en konsekvensutredning. Ifølge Svalbardmiljøloven kreves det for inngrep som kan få «mer enn ubetydelig virkning for naturmiljøet». Gruvedrift faller i høyeste grad innenfor denne bestemmelsen.

– Konsekvensutredningen tar gjerne ett eller to år, avhengig av hvor komplisert det som skal utredes er, sier Rønning.

Deretter sendes søknaden inn, og det blir en ny høring. Hvis konsekvensutredningen er tilstrekkelig, skriver Sysselmannen en innstilling og sender saken til avgjørelse hos Miljøverndepartementet.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!