Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske ser mot Ispallen

Fra Svea ser man over Braganzavågen og bort på Ispallen. Dette er Store Norskes store prosjekt etter Lunckefjellet. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Store Norske ser mot Ispallen

Gruveselskapet er snart klar til å levere inn en forhåndsmelding på Ispallen.

Arbeidet begynte allerede i vår.

– Målet er at forhåndsmeldinga skal være inne 1. desember. Det er ikke så mye som gjenstår før vi er ferdige, sier miljørådgiver Oddmund Rønning, som koordinerer den miljøfaglige delen av forhåndsmeldingen.

Ispallen ligger rett øst for Svea, på andre siden av Braganzavågen, og regnes som arvtakeren for Lunckfjell-gruva. Store Norske anslår at det er mulig å ta ut 10-11 millioner tonn kull fra Ispallen.

– Dette er vårt viktigste prosjekt etter Lunckefjell, sier Rønning.

Langtidsplaner

Direktør Per Andersson i Store Norske sier at de hele tiden jobber langsiktig.

– Når det nå er kommet kull ut fra Lunckefjellet, er det naturlig at vi ser på hva vi skal gjøre videre, sier Andersson.

Han mener at Ispallen er en naturlig etterfølger, siden den er knyttet opp mot infrastrukturen i Svea.

– Vi må nå se på tekniske løsninger for å krysse Braganzavågen. Der har vi allerede lagt ned et stykke arbeid, sier Andersson.

Også kulldrift i Operafjellet rykker nærmere når Store Norske nå går i gang med Ispallen.

– Vi har drevet med prospektering i Operafjellet og kommer til å fortsette med det. Det er viktig å ha den ressursen klar hvis vi mot formodning skulle finne ut at vi ikke får tillatelser til å starte eller at lønnsomhetsgrunnlaget faller ut, sier Andersson.

Høringer

En forhåndsmelding er første skritt i en lang prosess, og inneholder blant annet et forslag til utredningsprogram. I første omgang er det Sysselmannen og Bergmesteren som skal se på saken, og som sender meldingen ut på høring slik at departementer, organisasjoner og lokale aktører kan komme med innspill om temaer de mener burde belyses bedre.

Når dette er kommet inn, setter Store Norske i gang med en konsekvensutredning. Ifølge Svalbardmiljøloven kreves det for inngrep som kan få «mer enn ubetydelig virkning for naturmiljøet». Gruvedrift faller i høyeste grad innenfor denne bestemmelsen.

– Konsekvensutredningen tar gjerne ett eller to år, avhengig av hvor komplisert det som skal utredes er, sier Rønning.

Deretter sendes søknaden inn, og det blir en ny høring. Hvis konsekvensutredningen er tilstrekkelig, skriver Sysselmannen en innstilling og sender saken til avgjørelse hos Miljøverndepartementet.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!