Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske selger Gull

Gullprøver fra St. Jonsfjorden. Disse rettighetene vil Store Norske holde utenfor salget. Selskapet er nå i sluttforhandlinger om å selge Store Norske Gull AS med rettigheter i Troms og Finnmark. FOTO: Store Norske

Store Norske selger Gull

I løpet av våren kan Store Norske Gull AS være på nye hender. Et salg er nært forestående.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
20.03.2014 kl 19:28

Store Norske er i oppløpet med forhandlinger som mest sannsynlig vil føre til et salg av datterselskapet i løpet av andre kvartal i år. Salget omfatter leterettigheter i Troms og Finnmark, mens Svalbard holdes utenfor. Målet med salget er å få ned driftskostnadene og å skaffe penger.

Tre aktuelle
Etter det Svalbardposten kjenner til, har det vært tre aktuelle kjøpere. Én av disse har gått videre i prosessen med en «due diligence» – en gjennomgang av alle sider ved selskapet og dets verdier – er helt eller delvis gjennomført, og forhandlingene i ferd med å avsluttes.

Administrerende direktør Per Andersson i Store Norske bekrefter at prosessen pågår.

– Vi er ikke helt i mål, men det forhandles med en av dem, sier han.

Da Store Norske i mai i fjor innstilte driften i datterselskapet, ble det slått fast at selskapet ville vurdere mulige samarbeidspartnere. I løpet av høsten i fjor har det imidlertid blitt aktuelt å selge ut virksomheten med rettigheter på fastlandet. Uforutsigbarhet, kostnader, oppbundne verdier og en omfattende slankekur ligger til grunn for at Store Norske ønsker å selge. I tillegg har gruveselskapet nettopp investert 1,2 milliarder kroner i en ny kullgruve i Lunckefjellet.

Karlsen og co?
– Verdien i selskapet ligger helt klart i rettighetene selskapet har, i tillegg til den store mengden data og kunnskap som er samlet inn i siden 2004, ansatte med kompetanse og aktiva i form av eiendom og utstyr, sier Morten Often, direktør i Store Norske Gull AS.
Ifølge opplysninger fra Direktoratet for Mineralforvaltning har SNG i dag 74 aktive undersøkelsesrettigheter i Troms og Finnmark, de eldste tegnet i 2007. Rettighetene er konsentrert på Ringvassøya og Vannøya i Troms, og i Karasjok i Finnmark.

Verken Often eller Andersson vil ut med hvem kjøperen er, men det er klart at Scandinavian Recources AB, Nordic Mining ASA, Northern Highlands APS, Robert Norman Hermansen, Geo Mining AS, Nussir ASA og Norwegian Minerals Group AS og Klosters Rederi med blant andre investoren Bernt Stilluf Karlsen, alle har rettigheter i de to fylkene. Sistnevnte har sikret seg rettigheter på store områder som omringer rettighetene til SNG i Karasjok kommune.

– Vi har jo egentlig sett etter samarbeidspartnere i en hel del år, også før jeg kom inn i selskapet i 2010, sier Often som kom fra Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Gullfunn
Store Norske gir imidlertid ikke helt slipp på gullet. SNG har også 12 utmål i St. Jonsfjorden i tillegg til 15 funnpunkter på Svalbard som det ikke er begjært utmål på ennå. Det er ikke aktuelt å selge disse rettighetene. Funnet ble gjort under boringer i 2010, og strekker seg flere kilometer østover på sørsiden av fjorden. I hylla på kontoret sitt i Longyearbyen har Often en mineralprøve fra stedet. Den viser et innhold som tilsvarer 55 gram gull per tonn, men det er ikke verifisert hvort stort dette funnet egentlig er. Strukturen går skrått nedover fjellet. Blir det aktuelt med utvinning av gull her en gang i framtida, vil det derfor være mest hensiktsmessig med underjordgruve.

– Etter min mening bør Store Norske fortsette boringer for å få kartlagt funnet, sier Morten Often.

Se bildet større

Morten Often er daglig leder i Store Norske Gull og letejef i Store Norske. Her har han en prøve med relativt høyt gullinnhold fra St. Jonsfjorden FOTO: Eirik Palm

Se bildet større

Fra leteboringen etter gull ved St. Jonsfjorden i 2010-2011. Her har Store Norske lovende rettigheter. FOTO: Birger Amundsen

Faktaboks

Store Norske Gull AS

• Stiftet i 2003 for å undersøke og utvikle Store Norskes gullforekomster på Svalbard.
• I 2004 begynte virksomheten også på fastlandet (Finnmark og Troms).
• Har i dag 74 aktive undersøkelses-rettigheter i Tromsø, Karlsøy og Karasjok kommuner. Områdene utgjør til sammen 215 kvadratkilometer.
• På Svalbard har SNG 12 utmål og 15 funnpunkter ved St. Jonsfjorden.
• SNG hadde i 2012 bokførte eiendeler for 3,9 millioner, egenkapital på 2,1 millioner og en samlet gjeld på 1,7 millioner kroner.
Kilder: SNSK/Pure Help

Siste nytt i Nyheter

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. Lørdag ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!