Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske satser på reiselivsnæringen

Gruve 3 er blitt en ettertraktet attraksjon. Store Norske har nå bestemt seg for å drive produktet selv, etter at Basecamp Explorer AS startet tilbudet i fjor høst, og drev det fram til nå. FOTO: Hilde Røsvik

Store Norske satser på reiselivsnæringen

Store Norske satser i reiselivet. Nå overtar kullselskapet drifta av Gruve 3.

Tekst:

Publisert:

Basecamp Explorer AS fikk i fjor kontrakt på å drifte det nye tilbudet i Gruve 3. To ganger daglig blir tilreisende guidet rundt i daganlegget, som framstår som uberørt etter at drifta ble stoppet i 1996.

Men den tiden er over. Store Norske skal drive gruvemueseet selv fra høsten av.

Nytt selskap

– Vi ønsker å profilere Gruve 3 som et produkt av Store Norske. Kontrakten var på kun ett år, fordi Store Norske ville bruke tid på å finne ut hvordan Gruve 3-virksomheten skulle håndteres, sier administrerende direktør i Store Norske, Wenche Ravlo.

– Resultatet av den vurderingen er at vi mener selskapet er bedre tjent med å drive Gruve 3 selv, legger hun til.

Direktøren har ikke noe å klage på hva angår den som har driftet tilbudet siden det ble startet i fjor høst.

Utnytter muligheter

Store Norske er hundre prosent eid av staten. I forslaget til ny svalbardmelding står det følgende på side 24:

«Tilrettelegging for næringslivet, og da reiselivet spesielt, peker seg ut som ett blant flere tiltak som kan bidra til måloppnåelsen. Samtidig er ikke staten en reiselivsaktør og myndighetene vil også ha flere hensyn å ivareta. (…)

Denne setningen parerer direktør Ravlo ved å vise til andre deler av svalbardmeldingen.

– Vi er ikke staten, selv om vi har en statlig eier. Og andre steder i Svalbardmeldingen står det at Store Norske skal arbeide med å finne nye næringsveier. Sånn sett følger vi retningslinjene som er gitt, sier Ravlo.

Skuffet

Wenche Ravlo vil ikke gå med på at det statseide selskapet «stjeler» et produkt som er bygd opp av privat næringsliv. Til det sier hun at det bare er en måte å drive Gruve 3-museet på, og det er gjennom formidling og omvisning i daganlegget.

En som er skuffet over utviklingen er administrerende direktør i Basecamp Explorer AS, Steinar Rorgemoen.

– Vi er selvsagt skuffet over at vi ikke får fortsette i Gruve 3. Vi føler at vi har levert i tråd med ambisjonene. Siden i september i fjor har vi guidet 5.000 gjester i gruva, og dette er et produkt vi gjerne skulle ha videreutviklet, sier han.

For hver gjest Basecamp har guidet i gruveanlegget utenfor Longyearbyen, har det blitt plantet et tre i Masai Mara i Kenya, hvor søsterbedriften til Basecamp Svalbard holder til.

Gråter ikke

To personer har vært heltidsansatt for å drive med guiding i Gruve 3. Disse kan Rorgemoen og Basecamp bli nødt til å si opp. Men sjefen klager ikke.

– Det kontraktsmessige er oppfylt av Store Norske. Gruve 3 er deres eiendom, og det er fint lite vi kan gjøre med det. Jeg kan bare takke for samarbeidet, sier han.

– Hva tenker du om at Store Norske går tungt inn på driftssiden i reiselivsnæringen, til tross for at svalbardmeldingen sier det motsatte?

– Dette er det lite vi kan gjøre noe med. Hva angår svalbardmeldingen skulle vi gjerne ønsket at den sa noe om enda en dimensjon, at vi fikk utviklet ei næring til, sier Steinar Rorgemoen.

Betenkt

Nestleder i lokalstyret, Eirik Berger (V), er betenkt over at Store Norske nå for alvor går inn som driver av tilbud i reiselivet.

– Det hadde vært fornuftig om Store Norske la til rette for reiselivet. Selskapet har veldig mye som kan vises fram i en slik sammenheng. Men at de skal inn på driftssiden er jeg svært usikker på om er klokt, og det står i Svalbardmeldingen at de staten ikke skal drive innenfor reiselivsnæringen. Det er et tveegget sverd. Store Norske må finne nye ting å tjene penger på, og samtidig skal de ikke konkurrere med eksisterende næringsliv på grunn av det statlige eierskapet, sier han.

– Vil dette bli en debatt framover?

– Det tror jeg helt sikkert at det blir. Når Store Norske rører på seg, rører hele samfunnet på seg. Hvilken rolle selskapet skal ha i utviklingen av svalbardsamfunnet vil være et tema i lang tid, sier Eirik Berger.

Nøkkelord

Se bildet større

Administrerende direktør Steinar Rorgemoen er skuffet over at selskapet ikke får drive Gruve3 videre. – Det er et produkt vi gjerne skulle videreutviklet, sier han. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Arbeidet med å klargjøre Gruve 3 som turistattraksjon startet for mange år siden. Tidligere informasjonssjef i Store Norske, Terje Carlsen sammen med konservator Inga Vea. FOTO: Christopher Engås

Se bildet større

Gruve 3-inneholder det meste av det som er severdig for besøkende. Her et lavt kjøretøy som ble brukt i drifta. FOTO: Christopher Engås

Siste nytt i Nyheter

Stenger veien til Huset

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!