Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske satser på Gruve 7

Gjengen som driver Gruve 7 er strålende fornøyd for at Store Norske vil bruke penger på å sikre driften i minst 20 år framover. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske satser på Gruve 7

Styret i Store Norske går inn for fortsatt kulldrift i Gruve 7 i minst 20 år framover. 100 millioner kroner vil bli investert til fortsatt drift i gruva.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
25.02.2011 kl 12:00

– Vi har hatt en lang prosess når det gjelder Gruve 7. Gruva har vært utarmet over mange år. Under styremøtet i Store Norske forrige torsdag ble det besluttet utvikling, ikke avvikling av gruva, sier administrerende direktør Bjørn Arnestad i Store Norske.

For ett år siden spøkte det for fortsatt drift i Gruve 7. Da uttalte Arnestad: «Det er klart at lønnsomheten må økes ellers er faren for nedleggelse ganske stor, ingen tvil.»

Nå er det smil og latter blant gruvebusen på oppholdsrommet i gruva.

– Gutta fikk vite det samme dag som styret tok beslutningen om å satse på gruva. Det var tommelen opp og smil i fjesene til alle mann, sier gruvesjef i Gruve 7, Håvard Dyrkolbotn.

Store investeringer

– Vi har arbeidet med drifts­planene for gruva siden styret i fjor ga beskjed om at lønnsomheten måtte styrkes. Vi har arbeidet etter to linjer; styrt nedleggelse eller økonomisk forsvarlig drift av gjenstående ressurser i gruva, sier Arnestad.

Beslutningen under styre­møtet ble ny satsing og investeringer på 100 millioner kroner.

Gruvesjef Dyrkolbotn sier at det viktigste for mannskapet i gruva er at dette fører til innkjøp av nytt utstyr, og selvsagt at arbeidsplassene er sikret. Det vil også bli investert i lagerhall for kullet og nytt lasteanlegg på Hotellneset.

Store kullreserver

Gruva har en bemanning på 18-20 ansatte og en produksjon på 70.000-90.000 tonn kull årlig.

– Vi har en kullreserve på to millioner tonn av samme kvalitet som vi produserer i dag. Det betyr drift i over 20 år etter dagens uttak, sier Bjørn Arnestad.

Lønnsomheten ligger i at Sjua-kullet er etterspurt av metallurgisk industri, som betaler atskillig bedre enn om kullet hadde blitt brukt til energiproduksjon. Ifølge Arnestad har kullet høy brennverdi og lavt innhold av svovel og aske.

– Vi tror at markedsutsiktene kommer til å holde seg i alle fall i tre til fem år framover, sier Arnestad.

Energiverket

Store Norske har også en langsiktig kontrakt med Bydrift om levering av kull fra Gruve 7 til Energiverket. Årlig går det med 25.000 tonn kull for å holde liv i Longyearbyen.

Fortsatt finnes det kullreserver i gruva som ikke er kartlagt. Arctic Drilling er akkurat gått i gang med å bore fire hull i et dårlig kartlagt område i gruva. Oppdages nye forekomster, vil driften kunne fortsette også etter 2030-årene.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!