Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske må slanke seg

Strømmen av kull fra Svea Nord-gruva blir redusert i årene framover. Det fører til endringer i kullselskapet. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske må slanke seg

Ansatte i Store Norske mellom 55 og 60 år får tilbud om førtidspensjonering. Selskapet planlegger også utdanningsstøtte for å få ned antall ansatte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2009 kl 10:00

Prosessen med å redusere antall ansatte i Store Norske med 90 personer pågår for fullt. Ved utgangen av 2007 var det totalt nærmere 400 ansatte i Store Norske. Innen utgangen av neste år skal antallet være ned i 310. Målet er å komme ned i 250 ansatte innen 2015. Da vil kjerneområdet i Svea Nord være utdrevet og driften i Lunckefjellet etter planen i gang.

Nedbemanning

– Vi er i rute med nedbemanningsprosessen i år, og skal være nede i 360 ansatte innen utgangen av året. Intensjonen er å nedbemanne med naturlig avgang, den lovnaden holder vi. Ordet oppsigelse har vi ennå ikke tatt i vår munn, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad.

Naturlig avgang

Arnestad innser at målet om å komme ned til 310 innen utgangen av neste år blir en større utfordring. Han sier at den naturlige avgangen blant gruvearbeiderne er såpass høy at prosessen der går greit, men at det er atskillig færre som slutter i administrasjonen.

Førtidspensjonering

Derfor går selskapet nå ut med et tilbud til ansatte mellom 55 og 60 år om førtidspensjonering.

– Jeg regner med at vi får bra tilslag på det. Samtidig jobber vi med en plan hvor vi går ut med tilbud om utdanningsstøtte til ansatte som vil slutte. Detaljene er ikke ferdige, men tilbudet kommer, forklarer Arnestad.

Har penger til omstilling

– Hvis vi ikke hadde hatt et toppår i fjor med astronomisk høye kullpriser, ville vi ha blitt tvunget til å kutte radikalt i kostnadene. Nå har vi midler til å ta omstillingsprosessen over tid, sier han.

Store Norske satt igjen med et overskudd på 800 millioner kroner etter toppåret 2008. Av dette tok staten 200 millioner i utbytte.

Tjener ikke penger

Finanskrisen i fjor høst gjorde at kullprisen falt brått fra 175 dollar tonnet til langt under hva det koster å produsere ett tonn kull. I første halvår i år har prisen vært helt nede i 53 dollar tonnet, og har nå stabilisert seg på rundt 70 dollar. Det er fortsatt for lavt til at Store Norske tjener penger, ifølge Arnestad.

Les mer om Store Norskes planer i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Ber alle sjekke strømtilførselen

Energiverket oppfordrer alle eiere og byggansvarlige i Longyearbyen til å sjekke tilførselskabel for å unngå kortslutning og brann.

Trenger mer info for å trygge byen

Unis-geologer mener det blant annet må etableres målestasjoner som kan hjelpe til å forutse når skred kan true byen.

Vann tok strømmen

Brannvesenet måtte rykke ut og hjelpe til da vann trengte inn i frøhvelvet under ekstremregnet i helgen.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!