Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske må slanke seg

Strømmen av kull fra Svea Nord-gruva blir redusert i årene framover. Det fører til endringer i kullselskapet. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske må slanke seg

Ansatte i Store Norske mellom 55 og 60 år får tilbud om førtidspensjonering. Selskapet planlegger også utdanningsstøtte for å få ned antall ansatte.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
23.10.2009 kl 10:00

Prosessen med å redusere antall ansatte i Store Norske med 90 personer pågår for fullt. Ved utgangen av 2007 var det totalt nærmere 400 ansatte i Store Norske. Innen utgangen av neste år skal antallet være ned i 310. Målet er å komme ned i 250 ansatte innen 2015. Da vil kjerneområdet i Svea Nord være utdrevet og driften i Lunckefjellet etter planen i gang.

Nedbemanning

– Vi er i rute med nedbemanningsprosessen i år, og skal være nede i 360 ansatte innen utgangen av året. Intensjonen er å nedbemanne med naturlig avgang, den lovnaden holder vi. Ordet oppsigelse har vi ennå ikke tatt i vår munn, sier administrerende direktør i Store Norske, Bjørn Arnestad.

Naturlig avgang

Arnestad innser at målet om å komme ned til 310 innen utgangen av neste år blir en større utfordring. Han sier at den naturlige avgangen blant gruvearbeiderne er såpass høy at prosessen der går greit, men at det er atskillig færre som slutter i administrasjonen.

Førtidspensjonering

Derfor går selskapet nå ut med et tilbud til ansatte mellom 55 og 60 år om førtidspensjonering.

– Jeg regner med at vi får bra tilslag på det. Samtidig jobber vi med en plan hvor vi går ut med tilbud om utdanningsstøtte til ansatte som vil slutte. Detaljene er ikke ferdige, men tilbudet kommer, forklarer Arnestad.

Har penger til omstilling

– Hvis vi ikke hadde hatt et toppår i fjor med astronomisk høye kullpriser, ville vi ha blitt tvunget til å kutte radikalt i kostnadene. Nå har vi midler til å ta omstillingsprosessen over tid, sier han.

Store Norske satt igjen med et overskudd på 800 millioner kroner etter toppåret 2008. Av dette tok staten 200 millioner i utbytte.

Tjener ikke penger

Finanskrisen i fjor høst gjorde at kullprisen falt brått fra 175 dollar tonnet til langt under hva det koster å produsere ett tonn kull. I første halvår i år har prisen vært helt nede i 53 dollar tonnet, og har nå stabilisert seg på rundt 70 dollar. Det er fortsatt for lavt til at Store Norske tjener penger, ifølge Arnestad.

Les mer om Store Norskes planer i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Husrekke kan bli ekstra sikring

De tretten boenhetene som fremdeles er evakuert kan bli ekstra sikring fram til mer permanent skredsikring kommer på plass.

Flere får flytte hjem

Etter grundige skredfaglige vurderinger opphever Sysselmannen deler av evakueringen.

Folkemøte skal gi svar

Sysselmann Kjerstin Askholt avventer skredekspertenes vurdering på om det er trygt å la folk flytte tilbake til Lia. Forhåpentligvis kommer svaret på folkemøtet klokken 20 i kveld.

 
Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle i kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!