Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske må nedbemanne

Oppredningsverket i Svea har skapt problemer for kulldriften – og økonomien. FOTO: Birger Amundsen (arkiv)

Store Norske må nedbemanne

Tallene er blodrøde for Svalbards største selskap. Nå må Store Norske gjøre omfattende grep for å få ned utgiftene.

Tekst:

Publisert:

Den dystre økonomiske situasjonen gjør at Store Norske må rydde grundig i eget reir. Selskapet må nedbemanne og kutte inn på alle kostnader.

– Jeg tror de ansatte ser at vi må gjøre noe for å bedre resultatet. Det blir nedbemanning i 2013, men jeg ønsker ikke å si noe nå om hvor stor nedbemanningen blir, sier administrerende direktør Per Andersson i Store Norske.

Les også: Kommer ikke som noen overraskelse

Hoper seg opp

I 2012 gikk gruveselskapet med 234 millioner kroner i underskudd, og underskuddet fortsetter også i år.

– Situasjonen hittil i 2013 er nokså krevende. Prisen på kull ligger 15 prosent under det vi har budsjettert med, og krona er sterk, sier Andersson.

Særlig har oppredningsverket (ORV) i Svea voldt selskapet mye hodebry. Verket fjerner stein fra kullet, men det omstridte anlegget har vært forfulgt av store driftsproblemer. I april i fjor ble også kullproduksjonen i Svea stanset i fem måneder, på grunn av steinete kull og slitasje på anleggsutstyret.

– Vi har et flaskehalsproblem med ORV. Steininnholdet i Svea Nord er slik at store deler av kullet må gjennom oppredningsverket, sier Andersson.

Og når ORV står stille, hoper kullet seg opp. Lagringskapasiteten rundt verket er sprengt, og deler av produksjonen må derfor mellomlagres på Kapp Amsterdam. Problemene i dagen forplanter seg dermed innover i gruvegangene, og tidvis må gruvedriften stanses i påvente av ledig lagerplass. Hittil i år har verket renset 189.000 tonn mindre kull enn budsjettert.

– Vi har laget gode tiltaksplaner for å sikre en høy oppetid og drift på ORV. Går anlegget som det skal, vil vi gradvis ta igjen etterslepet i løpet av 2013, sier direktøren.

Skal tjene penger

Selskapets økonomi var et naturlig tema under styremøtet som ble holdt onsdag til fredag sist uke. Styreleder Annette Malm Justad sier de ikke ser noen rask bedring i kullpris og dollarkurs med det første.

– Store Norske kommer til å få noen krevende år framover, og vi har vært gjennom et år med relativt lav produksjon. Det gir et negativt resultat som spiser av reservene våre. Men Store Norske er, og skal fortsatt være en bærebjelke i Svalbard-samfunnet, sier Justad.

Hun sier styret har tillit til ledelsen og er klar på at selskapet jobber hardt for å komme seg gjennom vanskene.

– Vår ambisjon er å få kullproduksjonen lønnsom. En lønnsom drift er dessuten avgjørende for å løfte Lunckefjellet og for å kunne utvikle Store Norske videre med all kompetansen selskapet besitter, sier styrelederen.

Per i dag går Lunckefjell-prosjektet sin gang.

– Kullfløtsen i den nye gruva er mindre enn fløtsen i Svea Nord. Hvordan skal selskapet tjene penger på denne gruva, når dere ikke tjener penger i dag?

– Lunckefjellet er lønnsomt, forutsatt den prisbanen vi har lagt inn i langtidsplanene. Men det er riktig at det er et marginalt prosjekt. Det er derfor helt avgjørende at vi får kostnadene tilpasset markedssituasjonen, sier Per Andersson.

Politisk betent

Om alt går som forventet, er Lunckefjell-gruva tømt for kull i 2018. Med kullreservene i Svea Øst, samt Ispallen på andre sida av Van Mijenfjorden, kan produksjonen holdes i gang til 2030.

Men kullutvinning er politisk betent, og Sysselmannen er lunken til flere prøveboringer. Tillatelse til å prøvebore på Ispallen og Operafjellet har blitt gitt «under tvil». Etter en klagesak fra selskapet, sa Sysselmannen under stor tvil ja til prøvetaking på fjellet Langnosa ved Rindersbukta.

– Hvordan preger slike signaler utviklingen av Store Norske?

– Det kan være problematisk om vi må forholde oss til andre signaler enn det som ligger i Svalbardmeldingen. Det skaper usikkerhet, men nå har vi fått tillatelse til boreprogrammet, og det forholder vi oss til, sier han.

Kull er nummer én

Styreleder Justad er klar på at kull fortsatt skal være Store Norskes primæraktivitet, selv om kulldrift er kontroversielt.

– Vi har tenkt å prospektere flere kullressurser framover. Vi skal lage gode planer innenfor de miljømessige rammevilkår vi har. Planene skal være mest mulig skånsomme, og vi mener vi kan drive forsvarlig. Derfor er det ingen grunn til ikke å utnytte de kullressursene som finnes, sier hun.

Regjeringen har satt av 200 millioner kroner til utvikling av Longyearbyen havn. Store Norske er glad for prioriteringen, og sier de vil være med i planleggingen av byens havn.

– Store Norske har stor kompetanse innen arktisk gruve­drift, og eier betydelig utstyr og infrastruktur i områder som etter hvert blir veldig interessant for andre, sier Andersson og fortsetter:

– Men vi må først og fremst styrke det vi primært holder på med: kulldrift. Ved å styrke den, kan vi tjene penger som kan bære andre aktiviteter.

Se bildet større

Administrerende direktør Per Andersson og styreleder Annette Malm Justad har tro på framtida. FOTO: Anders Fjellestad

Faktaboks

Store Norske 2012

• Omsetningen var på 926 millioner kroner, ned fra 1.444 millioner kroner året før.
• Driftsresultatet endte på -386 millioner kroner (+53 millioner kroner i 2011), etter skatt var resultatet -234 millioner kroner (+55 mill. kr.).
• Regnskapet for 1. kvartal 2013 er klart, men blir ikke offentlig før tallene presenteres for eieren, Nærings- og handelsdepartementet.
• Gruva i Lunckefjellet inneholder 8,4 millioner tonn salgskull. Produksjonen starter for fullt i 2015, og gruva er tømt tre år etter.

Kilde: Store Norske

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!