Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske får trolig kullet uansett

Bergmester Peter J. Brugmans skal i august i møte med Store Norske og holde utmålsforretning. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske får trolig kullet uansett

I august kan Store Norske få endelig tildeling av utmålene i Operafjellet, som ligger innenfor Austre Adventfjord-eiendommen.

Austre Adventfjord AS skal ha ønsket at staten skulle kjøpe eiendommen, men at de selv skulle få beholde rettighetene til å drive ut kullet. Men ifølge Bergverksordningen på Svalbard er det den som kommer først til mølla som får rettighetene.

Møte i august
I 2008 og 2011 meldte Store Norske inn funnpunkter på Operafjellet, og det ble begjært sju utmål i mai 2013. Om tre måneder blir det holdt utmålsforretning, der man går igjennom utmålsbegjæringen og funnpunktene. Deretter skal Bergmesteren ta stilling til om det skal tildeles utmål.

– Dersom det blir tildelt utmål, blir de endelige rundt seks måneder senere, hvis ikke avgjørelsen blir påklaget, sier bergmester Peter J. Brugmans til Svalbardposten.

Kan få en fjerdedel
Fire år senere inntrer arbeidsplikten. Det betyr at Store Norske må utføre 300 dagsverk per utmål per år for å beholde rettighetene til utmålet. Med Store Norskes sju utmål vil det bety at selskapet må utføre 2.100 dagsverk i løpet av ett år på Operafjellet.

– Hva skjer hvis Store Norske ikke opprettholder arbeidsplikten?

– De vil da miste utmålene etter hvert, men kan søke om fritak fra arbeidsplikten, for eksempel hvis utmålene er å betrakte som reserve for framtidig drift, siden gruvedrift er en langsiktig affære der man gjerne tenker 20-30 år fram i tid. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som avgjør om det skal gis fritak fra arbeidsplikten etter bergmesterens innstilling, sier Brugmans.

Det er likevel et lite håp for en eventuell kjøper som har lyst på kull fra Operafjellet. Eieren av eiendommen har nemlig rett til å gå med i en eventuell kulldrift med inntil en fjerdedel.

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Lang kamp for lærlingplass

I januar var Vårin Storø fortvilet over ikke å få lærlingplass i Longyearbyen. Nå jubler 18-åringen etter at Svalbard Hotell har tatt grep.

Onsdagsfly fra oktober

Fra 19. oktober starter SAS opp kveldsfly på onsdager.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Annonse
Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!