Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske får trolig kullet uansett

Bergmester Peter J. Brugmans skal i august i møte med Store Norske og holde utmålsforretning. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske får trolig kullet uansett

I august kan Store Norske få endelig tildeling av utmålene i Operafjellet, som ligger innenfor Austre Adventfjord-eiendommen.

Tekst:

Publisert:

Austre Adventfjord AS skal ha ønsket at staten skulle kjøpe eiendommen, men at de selv skulle få beholde rettighetene til å drive ut kullet. Men ifølge Bergverksordningen på Svalbard er det den som kommer først til mølla som får rettighetene.

Møte i august
I 2008 og 2011 meldte Store Norske inn funnpunkter på Operafjellet, og det ble begjært sju utmål i mai 2013. Om tre måneder blir det holdt utmålsforretning, der man går igjennom utmålsbegjæringen og funnpunktene. Deretter skal Bergmesteren ta stilling til om det skal tildeles utmål.

– Dersom det blir tildelt utmål, blir de endelige rundt seks måneder senere, hvis ikke avgjørelsen blir påklaget, sier bergmester Peter J. Brugmans til Svalbardposten.

Kan få en fjerdedel
Fire år senere inntrer arbeidsplikten. Det betyr at Store Norske må utføre 300 dagsverk per utmål per år for å beholde rettighetene til utmålet. Med Store Norskes sju utmål vil det bety at selskapet må utføre 2.100 dagsverk i løpet av ett år på Operafjellet.

– Hva skjer hvis Store Norske ikke opprettholder arbeidsplikten?

– De vil da miste utmålene etter hvert, men kan søke om fritak fra arbeidsplikten, for eksempel hvis utmålene er å betrakte som reserve for framtidig drift, siden gruvedrift er en langsiktig affære der man gjerne tenker 20-30 år fram i tid. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som avgjør om det skal gis fritak fra arbeidsplikten etter bergmesterens innstilling, sier Brugmans.

Det er likevel et lite håp for en eventuell kjøper som har lyst på kull fra Operafjellet. Eieren av eiendommen har nemlig rett til å gå med i en eventuell kulldrift med inntil en fjerdedel.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!