Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske får trolig kullet uansett

Bergmester Peter J. Brugmans skal i august i møte med Store Norske og holde utmålsforretning. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske får trolig kullet uansett

I august kan Store Norske få endelig tildeling av utmålene i Operafjellet, som ligger innenfor Austre Adventfjord-eiendommen.

Tekst:

Publisert:

Austre Adventfjord AS skal ha ønsket at staten skulle kjøpe eiendommen, men at de selv skulle få beholde rettighetene til å drive ut kullet. Men ifølge Bergverksordningen på Svalbard er det den som kommer først til mølla som får rettighetene.

Møte i august
I 2008 og 2011 meldte Store Norske inn funnpunkter på Operafjellet, og det ble begjært sju utmål i mai 2013. Om tre måneder blir det holdt utmålsforretning, der man går igjennom utmålsbegjæringen og funnpunktene. Deretter skal Bergmesteren ta stilling til om det skal tildeles utmål.

– Dersom det blir tildelt utmål, blir de endelige rundt seks måneder senere, hvis ikke avgjørelsen blir påklaget, sier bergmester Peter J. Brugmans til Svalbardposten.

Kan få en fjerdedel
Fire år senere inntrer arbeidsplikten. Det betyr at Store Norske må utføre 300 dagsverk per utmål per år for å beholde rettighetene til utmålet. Med Store Norskes sju utmål vil det bety at selskapet må utføre 2.100 dagsverk i løpet av ett år på Operafjellet.

– Hva skjer hvis Store Norske ikke opprettholder arbeidsplikten?

– De vil da miste utmålene etter hvert, men kan søke om fritak fra arbeidsplikten, for eksempel hvis utmålene er å betrakte som reserve for framtidig drift, siden gruvedrift er en langsiktig affære der man gjerne tenker 20-30 år fram i tid. Det er Nærings- og fiskeridepartementet som avgjør om det skal gis fritak fra arbeidsplikten etter bergmesterens innstilling, sier Brugmans.

Det er likevel et lite håp for en eventuell kjøper som har lyst på kull fra Operafjellet. Eieren av eiendommen har nemlig rett til å gå med i en eventuell kulldrift med inntil en fjerdedel.

Siste nytt i Nyheter

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Kansellerte på nytt

Torsdag kom det ett postfly til Longyearbyen, det første siden fredag. Torsdagens ekstrafly ble kansellert, noe som blant annet får konsekvenser for Svalbardposten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!