Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske bygger nytt

Ny kullkai: Det blir byggeaktivitet på Hotellneset utover vinteren når LNS Spitsbergen skal bygge kai. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske bygger nytt

En ny kai på Hotellneset skal etter planen stå klar til første kullasting neste sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2012 kl 08:32

Sist i oktober vedtok styret i Store Norske at selskapet skal bygge ny kai på Hotellneset. Ifølge administrerende direktør Per Andersson var det et enstemmig styre som gikk inn for investeringen.

– Ja, det var ikke tvil om at vi skal ha ny kai, sier Andersson.

– Hvor viktig er det for Store Norske å få en ny kai på plass?

– Det er veldig viktig, for vi er helt avhengige av å få skipet ut kullet på en sikker og god måte, til en lavest mulig kostnad. Så er det viktig å få den typen virksomhet bort fra sentrum. Alle ser at det ikke er på Bykaia man bør laste kull, sier Andersson.


LNSS bygger

Prisen på ny kai vil ifølge leder for plan- og prosjektavdelingen i Store Norske, Harry Higraff, bli i størrelsesorden 30 millioner kroner. Kaia skal bygges av LNS Spitsbergen. De skal også bygge ny kai ved gammelkaia.

– Det har ligget en liten gevinst for begge prosjektene i å velge samme leverandør, sier Higraff.

– Blir kullkaia prioritert først?

– Begge kaiene skal bygges i løpet av vinteren og være klare til sommeren, svarer Higraff.

Kaiene vil bli spuntet, det vil si at kraftige stålbjelker slås ned i sjøbunnen, og at hulrommet mot land fylles med lette masser. På toppen blir det lagt tyngre masse eller støpt dekke.


Slutt i juni

I juni ble det for siste gang lastet kull over den gamle kaia på Hotellneset. Da var kaia i så dårlig forfatning at Store Norske mente det ikke lenger var forsvarlig å bruke den. I stedet ble Bykaia brukt til å laste kull, noe som førte til store ekstrakostnader for Store Norske.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Møtte binna på nært hold

Kjørte bak bjørnene for å få dem ut av Vei 238.

Tidlig i dag morges ble det observert spor etter isbjørnbinna og de to ungene hennes ved Unis, helt inne i byen. Klokken 6.15 er de observert ved Endalen, litt utenfor tettbygd strøk.

Vellykket aksjon

Isbjørnene er nå jaget forbi Longyearbyen og ut mot Revneset ved hjelp av sysselmannens helikopter, assistert av isbjørnsforsker Jon Aars.

Vil drive binna forbi Longyearbyen

Sysselmannen har etter møte med Norsk Polarinstitutt bestemt seg for å lede isbjørnbinna med de to ungene i retning Revneset.

Ingen post og ingen gjester

Dagens SAS-fly er kansellert og postflyet måtte gjøre vendereis. Norwegian måtte også kansellere sin flyvning.

Vender stadig tilbake

Isbjørnbinna med de to ungene næmer seg Longyearbyen igjen. Sysselmannen bruker store ressurser på å holde bjørnene unna byen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!