Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Store Norske bygger nytt

Ny kullkai: Det blir byggeaktivitet på Hotellneset utover vinteren når LNS Spitsbergen skal bygge kai. FOTO: Birger Amundsen

Store Norske bygger nytt

En ny kai på Hotellneset skal etter planen stå klar til første kullasting neste sommer.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
09.11.2012 kl 08:32

Sist i oktober vedtok styret i Store Norske at selskapet skal bygge ny kai på Hotellneset. Ifølge administrerende direktør Per Andersson var det et enstemmig styre som gikk inn for investeringen.

– Ja, det var ikke tvil om at vi skal ha ny kai, sier Andersson.

– Hvor viktig er det for Store Norske å få en ny kai på plass?

– Det er veldig viktig, for vi er helt avhengige av å få skipet ut kullet på en sikker og god måte, til en lavest mulig kostnad. Så er det viktig å få den typen virksomhet bort fra sentrum. Alle ser at det ikke er på Bykaia man bør laste kull, sier Andersson.


LNSS bygger

Prisen på ny kai vil ifølge leder for plan- og prosjektavdelingen i Store Norske, Harry Higraff, bli i størrelsesorden 30 millioner kroner. Kaia skal bygges av LNS Spitsbergen. De skal også bygge ny kai ved gammelkaia.

– Det har ligget en liten gevinst for begge prosjektene i å velge samme leverandør, sier Higraff.

– Blir kullkaia prioritert først?

– Begge kaiene skal bygges i løpet av vinteren og være klare til sommeren, svarer Higraff.

Kaiene vil bli spuntet, det vil si at kraftige stålbjelker slås ned i sjøbunnen, og at hulrommet mot land fylles med lette masser. På toppen blir det lagt tyngre masse eller støpt dekke.


Slutt i juni

I juni ble det for siste gang lastet kull over den gamle kaia på Hotellneset. Da var kaia i så dårlig forfatning at Store Norske mente det ikke lenger var forsvarlig å bruke den. I stedet ble Bykaia brukt til å laste kull, noe som førte til store ekstrakostnader for Store Norske.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!