Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor økning av utlendingssaker

Konsulent Unni Ramsvik Halvorsen og førstebetjent Trond Aagesen er ansvarlig for utlendingssaker hos Sysselmannen. FOTO: BA

Stor økning av utlendingssaker

Stadig flere utenlandske statsborgere slår seg ned på Svalbard. Det har ført til kraftig vekst i saksbehandlingen hos Sysselmannen.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
02.01.2009 kl 13:04

Svalbard står i en særstilling i en verden med stadig strengere krav til mennesker som av ulik årsak ønsker å flytte på seg. Norge er en del av Schengen-samarbeidet, mens Svalbard står utenfor. Årsaken er Svalbardtraktaten, hvor det i artikkel 3 står at borgere fra alle land som har undertegnet traktaten skal ha lik rett til adgang og opphold. Norske myndigheter har valgt en praksis som også inkluderer borgere fra land som ikke har signert traktaten. Det betyr i praksis at folk fra hele verden kan slå seg ned på Svalbard.

 

Mange visumsaker

I løpet av de ti siste årene har stadig flere utlendinger oppdaget denne muligheten. Det igjen har påført Sysselmannen en voldsom økning av saker til behandling. Mens det i 1998 ble utstedt 10 visum har antallet økt til rundt 180 i 2008.

– Bare de tre-fire siste årene har det vært en årlig økning på 30-40 prosent, samtidig som sakene har økt i kompleksitet. Dette legger beslag på store ressurser, sier førstebetjent Trond Aagesen. Han er den hos Sysselmannen som har ansvaret for utlendingssaker, sammen med konsulent Unni Ramsvik Halvorsen.

– Av 35 nasjoner som er registrert her er det bare ti som er visumpliktige. 25 nasjonaliteter kan altså reise uten visum, sier Halvorsen.

 

Ressurskrevende

I et brev til Justisdepartementet Svalbardposten har fått tak i, viser Sysselmannen til en anstrengt budsjettsituasjon neste år, som ikke blir bedre av at saksbehandlingen i utlendingssaker øker.

«Sysselmannen reiser for det første spørsmål om hvilket overordnet organ som har gitt pålegg om denne arbeidsoppgaven og hvor dette i så fall fremkommer? Sysselmannen kan for det andre ikke se at det med dagens ressurser er mulig å prioritere saksbehandling av visumsakene på en tilfredsstillende måte.»

Svalbardposten er også kjent med at flere av utlendingene som slår seg ned i Longyearbyen, søker arbeids- og oppholdstillatelse i fastlands-Norge. Slike saker blir ekspedert videre av Sysselmannen til Utlendingsdirektoratet. En rekke personer fikk avslag på sine søknader i desember.

 

Les mer om saken i Svalbardposten.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!