Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor nedgang i båttrafikken

Drøyt 2.000 færre personer brukte i år båt for å oppleve Svalbard enn i fjor. Samtidig kom det færre oversjøiske cruisebåter til øygruppa.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2008 kl 11:20

Se hele statistikken her!

En gjennomgang Sysselmannen har gjort av årets båtturisme på Svalbard viser at den har hatt en generell nedgang siden i fjor. Selv om det var fire flere ekspedisjonscruisebåter i år, var det nesten 1.000 færre personer med på disse båtene enn i fjor. 8.300 personer benyttet seg av tilbudene.

Større cruiseskip
I tillegg har det nesten ikke vært noen økning i antall personer som kom til Svalbard med oversjøiske cruisebåter. Økningen er på mindre enn 400 personer.
– Det som er interessant, er at det er færre oversjøiske cruiseskip i år, noe som må bety at skipene øker i størrelse, sier reiselivskonsulent hos Sysselmannen Stein Tore Pedersen.
Han er likevel ikke bekymret for at skipene skal bli for store.
– Alle båtene som seiler her oppe har egne GPS-ruter, og de som seiler har lang erfaring. Det er klart de oversjøiske cruisebåtene er en miljørisiko, men vestsiden av Svalbard er så godt kartlagt at vi ikke ser på det som et problem. Dersom det på sikt kommer skip med 5-6.000 mennesker ombord må vi begynne å vurdere, sier Pedersen.

Færre ilandstigninger
Ifølge oversikten til Sysselmannen er det færre steder på øygruppa som er besøkt i år enn i fjor, og færre personer har gått i land. I år er det rapportert om at turister har gått i land på 177 ulike steder, mot 191 i fjor. Til sammen er det registrert 87.000 turister på land, 6.000 færre enn i fjor.

Det har også vært en nedgang i antall innmeldte turer med private småbåter.
Det som imidlertid har økt er antall personer ombord i dagsturbåtene. Sysselmannen mener det har en sammenheng med at det var lite is i fjordene i år og at Sjøfartsdirektoratet tillot selskapene å starte sesongen allerede 15. mai. Sesongen ble også forlenget ut september, og ett selskap hadde sesong helt til 8. oktober.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!