Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

– Stor interesse for Arktis i Asia

Første pulje: Guide Lea Steinhovden (t.v.) viser en gruppe kinesiske elever rundt ved hundegården til Basecamp ved foten av Gruve 7-fjellet. Foran står gruppeleder Yang Sang. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

– Stor interesse for Arktis i Asia

Bjørknes Høyskole starter opp studieturer til Svalbard for kinesere. Yang Sang tror det kan bedre det anstrengte forholdet mellom Norge og Kina.

Tekst:

Publisert:

Åtte kinesere virrer rundt daganlegget ved Gruve 7, tar bilder med Ipad-en og trer de oransje balaklavaene godt over hodet. Fem av dem er mellom 11 og 16 år, og er valgt ut fra ulike byer i Kina for å delta på en studietur til Svalbard.

Går det som Bjørkens Høyskole vil, kommer det rundt fire grupper hvert år de neste fem årene, med alt fra unge elever til durkdrevne businessfolk.

– Vi vil vise kineserne at Norge er mer enn fjorder, sier Yang Sang, som er prosjektleder for gruppa fra Scandinavian International Executive School og har bodd og studert i Norge i fem år.

Presenterer Svalbard
Skolen er en nystartet datterskole av Bjørknes Høyskole, og eies av Anthon B. Nilsen-gruppen, som opererer innenfor eiendom, resirkulering og utdanning.

– Det er en veldig interesse for arktiske områder i Asia. Bjørknes har et fag som heter «Geopolitics in the Artic», og besøker Svalbard årlig med studentene våre. Dermed tenkte vi at dette var noe vi kunne tilby det asiatiske markedet også, sier Keeley Johansson, administrativ leder på Bjørkes Høyskole.

Sang bekrefter at interessen er stor:

– Polarforskning er blitt stadig viktigere i Kina de siste årene. Vi vil gjerne lede barna i denne retningen fra de er helt små. I motsetning til voksne må de tenke langsiktig. De må vite hva som skjer i Arktis, og se det med egne øyne, ikke bare gjennom lærebøkene, sier Sang.

Studieoppholdene skal være fra ti dager til to måneder. Under oppholdet i Longyearbyen blir de tatt vare på av Basecamp. Når elevene kommer tilbake til skolene sine, skal de presentere oppgaver for hele klassen og fortelle om sitt møte med Svalbard.

– Gjorde en feil
Finansieringen er det foreldrene som står for. Barna blir plukket ut av et konsulentselskap.

– Jeg synes det er bra at foreldrene tenker langsiktig, sier Sang.

– Hvordan er det å starte et slikt prosjekt når det er et anstrengt forhold mellom Kina og Norge på grunn av Nobels fredpris?

– 90 prosent av kineserne vet ikke hvem Liu Xiaobo er. Han er en av dem som ikke vet hva han snakker om, og hadde Kina innført demokrati, ville hele landet kollapset. Få deler tankene hans. Derfor gjorde Den norske nobelkomiteen en feil, sier Sang, og fortsetter:

– Men hvorfor landene fortsatt er distanserte, vet jeg ikke. Gjennom utdanning kan vi samarbeide for å bedre relasjonene. Vi håper at disse studieturene kan være med og gjøre forholdet godt igjen, og at kinesere kan forstå at Norge har et stort hjerte for hele verden, sier hun.

Skjær i sjøen
Hun tror ikke at kinesiske myndigheter kommer til å blande seg inn i studieturene til kinesiske elever og studenter. Men en av de årlige turene er tiltenkt kinesiske forskere, og der kan det ligge noen skjær i sjøen.

– Forskerne består stort sett av voksne mennesker som er ansatt i staten, og som myndighetene har kontroll over. Dermed kan de stoppe besøket hvis de vil, men jeg håper at vi får det til, sier hun.

– Hva håper du at elevene sitter igjen med etter oppholdet på Svalbard?

– At du ikke trenger å vise hvor mye penger og status du har for å leve et rikt liv, sier Sang.

Nøkkelord

Se bildet større

I Kina spiser de...: Leken med hundene i hundegården til Basecamp var populært blant de unge kineserne. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Posører: Uten noe som helst oppfordring fra fotografen stilte gruppa seg opp i denne posisjonen ved daganlegget til Gruve 7. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!