Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stor fare for nye lekkasjer

Energisjef Roar Blomstrand innrømmer at Longyear Energiverk står overfor betydelige utfordringer. FOTO: Eirik Gyllensten

Stor fare for nye lekkasjer

Longyear Energiverk har hatt tre lekkasjer siden nyttår, og det kan ta lang tid før de nødvendige reparasjonene blir utført.

Tekst:

Publisert:

– Vi avventer svar fra våre danske leverandører på når vi kan få fornyet deler av anlegget, men fram til da er det dessverre stor sjanse for nye lekkasjer, sier energisjef Roar Blomstrand.

Mandag formiddag var strømmen i Longyearbyen borte i litt over en time. Det hele startet lørdag, da Longyear Energiverk hadde en lekkasje etter en sprekk i et damprør på kjele 2. Dermed ble hovedanlegget slått av, og reservekraftanlegget tok over strømproduksjonen. Dette fungerte som normalt, helt til Longyearbyen våknet til live mandag morgen, og reservekraftanlegget ble overbelastet.

Lørdagens lekkasje var den tredje på damprørene siden nyttår. Ved de øvrige tilfellene har det imidlertid ikke ført til strømbrudd, ettersom reservekraftanlegget har fungert som normalt.

– Kjeleanlegget er rett og slett gammelt og slitt. Vi trenger å gjøre en større reparasjon, og har også fått ekstra bevilgninger til det, sier Blomstrand.


Tidligst ferdig i 2015

Roar Blomstrand innrømmer at Longyear Energiverk, som har et kjeleanlegg fra 1983, har store utfordringer. Som en følge av dette, er det satt i gang et vedlikeholdsprogram, som sees i et 25-årsperspektiv.

Blomstrand håper å få startet opp dette til uka. I første omgang skal noen av damprørene skiftes ut, og til sommeren vil blant annet en av turbinene sendes til Danmark for en større overhaling.

– Når vil det være ferdig?

– Det som er viktigst tar vi først, men hele programmet er i hvert fall ikke fullført før tidligst 2015.

– Kan du garantere at alt fungerer etter det?

– Garantier skal man være veldig forsiktig med å gi. Verden er ikke svarthvitt, sier Blomstrand.

Han føler seg imidlertid sikker på at energiverket, med både hovedanlegget og to reservekraftanlegg, kan dekke strømbehovet til Longyearbyen i mellomtiden og i fremtiden.

– Selv om det er stor fare for lekkasje, betyr ikke det at det er stor fare for nye strømbrudd. Vi har to reservekraftanlegg i bakhånd.


65 millioner til vedlikehold

Longyearbyen lokalstyre gjennomførte en levetids- og tilstandsanalyse av energiverket som ble lagt frem våren 2013. Vurderingene som ble gjort her, la grunnlaget for vedtaket om å prioritere vedlikehold av dagens energiverk, fremfor å bygge nytt energiverk med renseanlegg.

– Det er en stor satsning på energiverket, og det er stor politisk enighet om det. Energiverket er livsnerven i Longyearbyen, sier Geir Hekne, som sitter i Lokalstyret for Høyre.

Han forteller at Lokalstyret har bevilget i overkant av 65 millioner kroner til vedlikehold og nødvendige utskiftninger på Longyear Energiverk.

Men aller helst skulle han sett at Longyearbyen fikk et nytt energiverk.

– I utgangspunktet tenker vi at dagens energiverk har gjort sitt, men vi har ikke økonomisk handlerom til å bygge et nytt energiverk. Da snakker vi om investeringer i milliardklassen, og da hadde vi vært nødt til å få med eksterne aktører, sier Hekne, og legger til at det er begrenset hvor mye en kan investere på 2000 innbyggere, når kostnadene legges på innbyggerne og næringslivet.

– Enn så lenge må vi vedlikeholde og investere i det vi har, og det er også vårt ansvar å sørge for at det blir gjort.


Reservekraft i ubalanse

Longyear Energiverk starter opp begge reservekraftanleggene når hovedanlegget kneler. Disse to anleggene har til sammen mer enn nok kapasitet til å dekke energibehovet i byen.

Likevel ble det en overbelastning på reservekraftanlegget som en følge av at balansen mellom de to anleggene ikke var riktig innstilt.

Mandagens strømbrudd var første gang strømmen har gått i Longyearbyen som følge av en overbelastning på reserveanlegget.

Se bildet større

Skiftes ut: I disse damprørene oppsto det en lekkasje forrige helg. FOTO: Eirik Gyllensten

Siste nytt i Nyheter

Ny art i Ny-Ålesund

Kronemanet, som skaper problemer i mange norske fjorder, er for første gang oppdaget på Svalbard.

By-bjørnene eskortert til Van Mijen

By-bjørnen og hennes to halvvoksne unger ble natt til søndag på nytt flyttet med politi-assistanse.

En turist fikk bot. Tre andre turister trodde de så isbjørn. I begge tilfellene rykket politiet ut.

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter skred inntil skiløypa lørdag morgen. Samme ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!