Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopper libysk prestisjetur

Her på den russiske nordpol-basen Barneo, vil en libysk delegasjon plante Libyas flagg og en retningsviser til hovedstaden Tripoli. Nå står planene i fare. FOTO: Prepare2Go

Stopper libysk prestisjetur

De nye styresmaktene i Libya vil fly til Nordpolen og plante flagget sitt på polpunktet. Men norsk lov setter en stopper for de libyske planene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2011 kl 10:32

Med brask og bram og stor internasjonal oppmerksomhet, vil libyske myndigheter fly til den russiske nordpol-basen Barneo i april neste år. Turen står imidlertid i fare. For å kunne nå Nordpolen, må flyene mellomlande på Svalbard for å fylle drivstoff. Det vil ikke Sysselmannen tillate.

Skuffet

Det er det belgiske selskapet Prepare2go som er ansvarlig for logistikken og avviklingen av den libyske prestisjeflygningen. Daglig leder Sam Rutherford er fortørnet over avslaget fra Sysselmannen.

– Vi har kun bedt om en enkel mellomlanding med lettfly for å fylle drivstoff. Vi er både overrasket og skuffet over avgjørelsen, skriver Rutherford i epost til Svalbardposten.

Sysselmannen hjemler avslaget i motorferdselsforskriften for Svalbard. Den forbyr bruk av luftfartøy til sightseeing.

Forstår ikke

– Jeg støtter regelen fullt ut, men ikke at den også skal omfatte mellomlandinger på vei til Nordpolen. Vår flygning vil ikke ha noen effekt på verken flora eller fauna, vi skal jo ikke engang besøke Svalbard, sier Rutherford.

Sysselmannen mener uansett at mellomlandingen faller inn under forbudet mot turistflygninger.

– Vi vurderer alle saker individuelt og etter all informasjon vi får. Etter vårt skjønn er det ikke hjemmel for å gi en tillatelse i denne saken, sier miljøvernsjef Guri Tveito.

Vil plante flagget

Det har vært et dramatisk og voldelig år for Libya. For å sveise den skjøre nasjonen, ville Det nasjonale overgangsrådet fly to fly fra Libya til Nordpolen og plante landets flagg på polpunktet. I flyene skal det være delegater fra både Libya og de Nato-ledede koalisjonsstyrkene.

– Uten tillatelse til en mellomlanding, blir det hele avlyst, sier Rutherford og kaller avslaget for en «kjølig overraskelse».

Han vil klage avgjørelsen inn til Direktoratet for naturforvaltning.

– Det er nesten sikkert at et BBC-team vil følge oss. All den internasjonale oppmerksomheten turen vil få, kunne blitt brukt til det gode for Svalbard, mener han.

Mer om saken i Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Stengt vei igjen

Det har gått et nytt flomskred på Vei 300 mellom Huset og Museumsveien. Veien blir stengt til over helgen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!