Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopper libysk prestisjetur

Her på den russiske nordpol-basen Barneo, vil en libysk delegasjon plante Libyas flagg og en retningsviser til hovedstaden Tripoli. Nå står planene i fare. FOTO: Prepare2Go

Stopper libysk prestisjetur

De nye styresmaktene i Libya vil fly til Nordpolen og plante flagget sitt på polpunktet. Men norsk lov setter en stopper for de libyske planene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2011 kl 10:32

Med brask og bram og stor internasjonal oppmerksomhet, vil libyske myndigheter fly til den russiske nordpol-basen Barneo i april neste år. Turen står imidlertid i fare. For å kunne nå Nordpolen, må flyene mellomlande på Svalbard for å fylle drivstoff. Det vil ikke Sysselmannen tillate.

Skuffet

Det er det belgiske selskapet Prepare2go som er ansvarlig for logistikken og avviklingen av den libyske prestisjeflygningen. Daglig leder Sam Rutherford er fortørnet over avslaget fra Sysselmannen.

– Vi har kun bedt om en enkel mellomlanding med lettfly for å fylle drivstoff. Vi er både overrasket og skuffet over avgjørelsen, skriver Rutherford i epost til Svalbardposten.

Sysselmannen hjemler avslaget i motorferdselsforskriften for Svalbard. Den forbyr bruk av luftfartøy til sightseeing.

Forstår ikke

– Jeg støtter regelen fullt ut, men ikke at den også skal omfatte mellomlandinger på vei til Nordpolen. Vår flygning vil ikke ha noen effekt på verken flora eller fauna, vi skal jo ikke engang besøke Svalbard, sier Rutherford.

Sysselmannen mener uansett at mellomlandingen faller inn under forbudet mot turistflygninger.

– Vi vurderer alle saker individuelt og etter all informasjon vi får. Etter vårt skjønn er det ikke hjemmel for å gi en tillatelse i denne saken, sier miljøvernsjef Guri Tveito.

Vil plante flagget

Det har vært et dramatisk og voldelig år for Libya. For å sveise den skjøre nasjonen, ville Det nasjonale overgangsrådet fly to fly fra Libya til Nordpolen og plante landets flagg på polpunktet. I flyene skal det være delegater fra både Libya og de Nato-ledede koalisjonsstyrkene.

– Uten tillatelse til en mellomlanding, blir det hele avlyst, sier Rutherford og kaller avslaget for en «kjølig overraskelse».

Han vil klage avgjørelsen inn til Direktoratet for naturforvaltning.

– Det er nesten sikkert at et BBC-team vil følge oss. All den internasjonale oppmerksomheten turen vil få, kunne blitt brukt til det gode for Svalbard, mener han.

Mer om saken i Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!