Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopper libysk prestisjetur

Her på den russiske nordpol-basen Barneo, vil en libysk delegasjon plante Libyas flagg og en retningsviser til hovedstaden Tripoli. Nå står planene i fare. FOTO: Prepare2Go

Stopper libysk prestisjetur

De nye styresmaktene i Libya vil fly til Nordpolen og plante flagget sitt på polpunktet. Men norsk lov setter en stopper for de libyske planene.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
16.12.2011 kl 10:32

Med brask og bram og stor internasjonal oppmerksomhet, vil libyske myndigheter fly til den russiske nordpol-basen Barneo i april neste år. Turen står imidlertid i fare. For å kunne nå Nordpolen, må flyene mellomlande på Svalbard for å fylle drivstoff. Det vil ikke Sysselmannen tillate.

Skuffet

Det er det belgiske selskapet Prepare2go som er ansvarlig for logistikken og avviklingen av den libyske prestisjeflygningen. Daglig leder Sam Rutherford er fortørnet over avslaget fra Sysselmannen.

– Vi har kun bedt om en enkel mellomlanding med lettfly for å fylle drivstoff. Vi er både overrasket og skuffet over avgjørelsen, skriver Rutherford i epost til Svalbardposten.

Sysselmannen hjemler avslaget i motorferdselsforskriften for Svalbard. Den forbyr bruk av luftfartøy til sightseeing.

Forstår ikke

– Jeg støtter regelen fullt ut, men ikke at den også skal omfatte mellomlandinger på vei til Nordpolen. Vår flygning vil ikke ha noen effekt på verken flora eller fauna, vi skal jo ikke engang besøke Svalbard, sier Rutherford.

Sysselmannen mener uansett at mellomlandingen faller inn under forbudet mot turistflygninger.

– Vi vurderer alle saker individuelt og etter all informasjon vi får. Etter vårt skjønn er det ikke hjemmel for å gi en tillatelse i denne saken, sier miljøvernsjef Guri Tveito.

Vil plante flagget

Det har vært et dramatisk og voldelig år for Libya. For å sveise den skjøre nasjonen, ville Det nasjonale overgangsrådet fly to fly fra Libya til Nordpolen og plante landets flagg på polpunktet. I flyene skal det være delegater fra både Libya og de Nato-ledede koalisjonsstyrkene.

– Uten tillatelse til en mellomlanding, blir det hele avlyst, sier Rutherford og kaller avslaget for en «kjølig overraskelse».

Han vil klage avgjørelsen inn til Direktoratet for naturforvaltning.

– Det er nesten sikkert at et BBC-team vil følge oss. All den internasjonale oppmerksomheten turen vil få, kunne blitt brukt til det gode for Svalbard, mener han.

Mer om saken i Svalbardposten. 

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!