Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopp for reiseliv i Svea

Store Norske ønsker at Svea skal bli en turistdestinasjon. Forrige måned var forretningsutvikler Pål Berg (midten) i Svea for å se på muligheten for å ta med turister inn i fjellet og gi dem lunsj i pauserommet til busen. Geir Pedersen (t.v.) og Örjan Bäcklund viste ham rundt i fjellet. Foto: Line Nagell Ylvisåker FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stopp for reiseliv i Svea

Sysselmannen frykter konsekvensene for naturen rundt Svea, og sier nei til reiselivsplanene.

Tekst:

Publisert:

Svea er i dag regulert til gruvedrift. Derfor har Store Norske laget forslag til ny arealplan som åpner for turisme.

Høringsfristen for planen gikk ut forrige uke. Nå har Sysselmannen lagt ned innsigelse.

– Van Mijenfjorden har hatt de mest stabile isforholdene av fjordene på vestsiden av Svalbard og vil ha stor betydning for isbjørn og sel. En stor ferdsel knyttet til forskning og reiseliv i Svea, kan få store konsekvenser for området rundt. Den problemstillingen er ikke godt nok utredet i planforslaget, sier miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

For stor kapasitet
Han legger til at Sysselmannen har stor forståelse for at Store Norske ønsker å bruke infrastrukturen i Svea til noe annet enn gruvedrift i perioden med driftshvile. De synes imidlertid det er problematisk at planforslaget åpner for at hele infrastrukturen i Svea kan brukes til reiselivsformål og forsking, slik de tolker det.

Den totale kapasiteten for antall turister i Svea er langt høyere enn anslaget til Store Norske. De skriver i planen at de regner med 7.300 besøkende i året, og 75 besøkende turister på toppdagene i året. I tillegg kommer forskerdøgn som har variert mellom 700 og 1.500 årlig siden 2013, og som Store Norske forventer vil øke.

– Vi må ta utgangspunkt i hva planen åpner for, selv om Store Norske tror bruken blir mindre. Vi trenger en diskusjon på hva som er forsvarlig ramme for bruken av Svea til reiseliv og forskning, sier Fossum.

Får ikke dispensasjon
– Kan Store Norske få lov til drive turisme på dispensasjon kommende sesong, slik som i år?

– Nei, vi har ment at denne endringen i arealplanen må på plass før de kan fortsette med turisme av noe omfang i Svea, sier miljøvernsjefen.

– Mener du arbeidet med arealplanen kan bli ferdig til sesongen?

– Vi skal legge opp til det. Så blir det opp til Store Norske om de vil ta de synspunktene vi har til følge eller ikke, sier Fossum.

Han opplyser at de skal ha møte med Store Norske tirsdag.

– Godt nok
Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske forteller at de har fått innsigelsen og nå skal gå i dialog med Sysselmannen.

– Vi mener det vi har gjort er godt nok, der er vi uenige, sier hun.

Nå skal selskapet jobbe for å få arealplanen godkjent før sesongen starter.

Flere krav
I tillegg til bekymringen for naturen og dyrelivet rundt planområdet, og kravet om en konsekvensutredning for det, peker Sysselmannen på flere ting de mener mangler i arealplanforslaget.

Blant annet ønsker de utredning av konsekvensene av å bruke området ved «svenskekaia» til småbåthavn, tydeligere bestemmelser for hytteområdene.

Sysselmannen stiller også spørsmål ved om det er tilrådelig å åpne for ny bruk av eksisterende bygninger etter at en rapport fra NGI viser at bygninger ligger i områder med skredfare. De ønsker også en ytterligere kartlegging av forurenset grunn.

Siste nytt i Nyheter

Informasjonsmøte i kveld

Det blir informasjonsmøte for alle på kulturhuset klokken 20 i kveld. Der vil det bli gitt en statusoppdatering på situasjonen.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

 
Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!