Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopp for reiseliv i Svea

Store Norske ønsker at Svea skal bli en turistdestinasjon. Forrige måned var forretningsutvikler Pål Berg (midten) i Svea for å se på muligheten for å ta med turister inn i fjellet og gi dem lunsj i pauserommet til busen. Geir Pedersen (t.v.) og Örjan Bäcklund viste ham rundt i fjellet. Foto: Line Nagell Ylvisåker FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stopp for reiseliv i Svea

Sysselmannen frykter konsekvensene for naturen rundt Svea, og sier nei til reiselivsplanene.

Tekst:

Publisert:

Svea er i dag regulert til gruvedrift. Derfor har Store Norske laget forslag til ny arealplan som åpner for turisme.

Høringsfristen for planen gikk ut forrige uke. Nå har Sysselmannen lagt ned innsigelse.

– Van Mijenfjorden har hatt de mest stabile isforholdene av fjordene på vestsiden av Svalbard og vil ha stor betydning for isbjørn og sel. En stor ferdsel knyttet til forskning og reiseliv i Svea, kan få store konsekvenser for området rundt. Den problemstillingen er ikke godt nok utredet i planforslaget, sier miljøvernsjef Knut Fossum hos Sysselmannen.

For stor kapasitet
Han legger til at Sysselmannen har stor forståelse for at Store Norske ønsker å bruke infrastrukturen i Svea til noe annet enn gruvedrift i perioden med driftshvile. De synes imidlertid det er problematisk at planforslaget åpner for at hele infrastrukturen i Svea kan brukes til reiselivsformål og forsking, slik de tolker det.

Den totale kapasiteten for antall turister i Svea er langt høyere enn anslaget til Store Norske. De skriver i planen at de regner med 7.300 besøkende i året, og 75 besøkende turister på toppdagene i året. I tillegg kommer forskerdøgn som har variert mellom 700 og 1.500 årlig siden 2013, og som Store Norske forventer vil øke.

– Vi må ta utgangspunkt i hva planen åpner for, selv om Store Norske tror bruken blir mindre. Vi trenger en diskusjon på hva som er forsvarlig ramme for bruken av Svea til reiseliv og forskning, sier Fossum.

Får ikke dispensasjon
– Kan Store Norske få lov til drive turisme på dispensasjon kommende sesong, slik som i år?

– Nei, vi har ment at denne endringen i arealplanen må på plass før de kan fortsette med turisme av noe omfang i Svea, sier miljøvernsjefen.

– Mener du arbeidet med arealplanen kan bli ferdig til sesongen?

– Vi skal legge opp til det. Så blir det opp til Store Norske om de vil ta de synspunktene vi har til følge eller ikke, sier Fossum.

Han opplyser at de skal ha møte med Store Norske tirsdag.

– Godt nok
Administrerende direktør Wenche Ravlo i Store Norske forteller at de har fått innsigelsen og nå skal gå i dialog med Sysselmannen.

– Vi mener det vi har gjort er godt nok, der er vi uenige, sier hun.

Nå skal selskapet jobbe for å få arealplanen godkjent før sesongen starter.

Flere krav
I tillegg til bekymringen for naturen og dyrelivet rundt planområdet, og kravet om en konsekvensutredning for det, peker Sysselmannen på flere ting de mener mangler i arealplanforslaget.

Blant annet ønsker de utredning av konsekvensene av å bruke området ved «svenskekaia» til småbåthavn, tydeligere bestemmelser for hytteområdene.

Sysselmannen stiller også spørsmål ved om det er tilrådelig å åpne for ny bruk av eksisterende bygninger etter at en rapport fra NGI viser at bygninger ligger i områder med skredfare. De ønsker også en ytterligere kartlegging av forurenset grunn.

Siste nytt i Nyheter

Folkehøgskole nok et steg videre

Forrige uke delte Svalbards miljøvernfond ut 8,8 millioner kroner. Blant de som fikk full pott, var folkehøgskolen på Svalbard.

Åpner pasientjournalene

Er du i nød, kan legene ved alle sykehus i nord nå lese pasientjournalen fra Longyearbyen sykehus. Det kan du selv også.

Får flere besøk av isbjørn enn mennesker

Ti polske forskere overvintrer på Hornsund. Etter årets julebesøk venter de ikke gjester før til våren.

Sang og nakenhet for Store Norske

Torsdag forrige uke feiret gruveselskapet 100 år. Kulturlivet i Longyearbyen gratulerte med storslått forestilling og fyrverkeri.

Hyllet jubilanten

På mottagelsen på Huset var det mange som hadde tegnet seg på talerlisten for å hilse til jubilanten.

Ukens julestjerne

Til «alles» Anne Lise.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!