Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopp for næringsbygg

Trond Håvelsrud, daglig leder i Svalbard Bygg har allerede kjøpt inn en del materiale til nybygget som skal settes opp på tomten mellom brannstasjonen og ISS-bygget i Sjøområdet. FOTO: Hilde Røsvik

Stopp for næringsbygg

Det meste var klart for å sette opp et nytt kontor- og lagerbygg. Så stoppet banken alt for Svalbard Bygg.

Tekst:

Publisert:

Oppdatert:
07.10.2016 kl 16:14

Svalbard Bygg har fått både rammetillatelse og igangsettingstillatelse på nytt kontor og lagerbygg. Nå ligger vinduene på lager og fundamentene ligger klare for montering på tomten mellom brannstasjonen og ISS-bygget i Sjøområdet.

– Det er selvfølgelig en stor strek i regningen for oss. Vi hadde planlagt å gå i gang med nytt bygg, og kontrakter med underleverandører var allerede klare. Vi hadde også bemannet opp til dette prosjektet. Nå er alt lagt på is, sier daglig leder i Svalbard Bygg, Trond Håvelsrud som ikke aner når han kan komme i gang med bygging.

Fikk kontrabeskjed

Han fikk først et muntlig ja fra Sparebank 1 Nord-Norge på at byggelånet var i orden, men i juli kom kontrabeskjeden om at banken ikke kunne gi lån siden Svalbard Bygg er en av dem som har leieavtale på grunn som er inngått etter at Nærings-og fiskeridepartementet omformulerte ordlyden i den.

Sparebank1 Nord-Norge hevder de nye festeavtalene begrenser omsetteligheten. De gir derfor ikke lån til de som sitter på nye leieavtaler.

Nå venter banken på at Nærings og fiskeridepartementet (NFD) skal justere disse slik at de kan gi lån til næringsprosjektene som står på vent.

– Jeg synes det var uryddig av banken å ikke informere oss før. Da kunne vi ha planlagt bedre. Vi har brukt opp en stor del av egenkapitalen på prosjektering, arkitekt, og materialer det er lang leveringstid på og materiell til fundamentering. En del av dette skulle vært finansiert av byggelånet vi fikk kontra på, sier Håvelsrud. Han har ikke fått noe mer informasjon fra banken om hvor saken står, eller hvor lang tid det kan ta før det kommer en avklaring.

Nytt bygg
Svalbard Bygg har i dag et mindre lokale i Sjøområdet der de har kontor og fellesrom. Lager har de nå spredd rundt på tre ulike steder i byen. Selskapet har ti ansatte og trenger større plass og bedre lagringskapasitet.

Det nye næringsbygget de skal sette opp er på 370 kvadratmeter grunnflate og inneholder kontor, lager, kaldlager og snekkerverksted. En del av bygget, rundt 100 kvadratmeter, er i to etasjer.

Håvelsrud mener det er viktig at ikke departementet legger ut snubletråder for ny næringsutvikling i Longyearbyen og at de snarlig finner en løsning på dette.

– Dette blir en åpenbar flaskehals for ny næringsutvkling. Det er sikkert andre det gjelder også. Nybygget har vi planlagt over mange år og det er viktig for oss å få det opp slik at vi kan klare å utvikle oss videre. Vi trenger utvikling i samfunnet her og ikke noen som setter en stopper for oss. Nå er det departementet det står på, det er de som har endret reglene, sier Håvelsrud.

Får ikke lån

Steakers Svalbard AS, som eier Kroa har lenge hatt planer om å bygge ny restaurant på Elvesletta. Styreleder Tormod Harila sier at alt nå har stoppet opp på grunn av de nye leieavtalene som banken ikke kan godta når det gjelder finansiering.

– Det er helt forferdelig. Dette begynner å bli virkelig ille. Vi kan ikke ta noe endelig standpunkt og må utsette alle våre planer. Vi purret på departementet forrige uke, men ingenting skjer. Alt er lagt dødt inntil vi får klarhet fra departementet, sier Harila.

Nøkkelord

Se bildet større

Svalbard Bygg har vokst ut av lokalet i Sjøområdet. Daglig leder Trond Håvelsrud venter på klarsignal til å sette i gang bygging av nytt kontor- og lagerbygg. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Svalbard Bygg og daglig leder Trond Håvelsrud har ventet lenge på å komme i gang med bygging. FOTO: Hilde Røsvik

Se bildet større

Det nye næringsbygget på 370 kvadratmeter og skal inneholde kontor, lager, kaldlager og snekkerverksted . FOTO: LPO Arkitekter

Siste nytt i Nyheter

Stengte veier

Vei 300 mellom Huset og Museumsveien er stengt etter ras i skiløypa i dag tidlig. I ettermiddag ble også veien opp til Gruvelageret stengt.

Skal evaluere hendelsen

Sysselmannen har fått klager etter isbjørnhendelsen denne uken. Beboere er kritiske til at bjørnen fikk vandre rett inn i boligområdet.

Kan få store konsekvenser

Styreleder kritisk til Rema-bygging på parkeringsplassen.

Fredagens ordinære postfly har landet, men ekstraflyet er innstilt. Posten prøver på nytt lørdag.

Pakker ut høydepunktene

Nordnorsk Kunstmuseum til Longyearbyen med noen av sine største verker.

Banebrytende forskning

Helt ny teknologi blir tatt i bruk for å lære mer om livet i havet i polarnatten.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!