Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stopp for barnehage i Uhu

Politikerne ønsker ikke at ungdomshuset (t.v.), som har egen utgang mot lekeplassen til Kullungen barnehage, skal brukes som ekstra barnehageavdeling. FOTO: Line Nagell Ylvisåker

Stopp for barnehage i Uhu

Politikerne ønsker en plan for hvor det kan bli midlertidige barnehageplasser, men ungdomshuset (Uhu) vil de skjerme.

Tekst:

Publisert:

I dag er Longyearbyens to barnehager smekkfulle, og ett barn står på venteliste. I løpet av året er det forventet 22 fødsler. Sju barn er født første halvår i år.

På sikt vurderer politikerne å bygge ut Polarflokken barnehage og flytte alle byens barn dit. Til det er endelig avgjort hvordan framtidens barnehager skal se ut, kan det bli behov for en ekstra avdeling dersom barnetalet øker.

Rypa uaktuell
I sommer stengte den midlertidige avdelingen Rypa som lå i Formannshuset ved Longyearbyen barnehage. Der er det ikke aktuelt å åpne en midlertidig avdeling fordi pelene under bygget er for dårlige.

– Vi har sett på hvilke alternativer vi har om vi får to eller fem barn på venteliste. Det er ikke noe som tilsier at det skulle bli så mye som 10 til 15 barn, men barnetallene er vanskelige å spå, sa konstituert sektorsjef for oppvekst og kultur, Anne Søvold Vikanes i Longyearbyen lokalstyre (LL) under det møtet i Oppvekst- og kulturutvalget tirsdag.

Stemte ned forslag
Et av forslagene fra administrasjonen var å åpne en avdeling i ungdomshuset som ligger ved siden av Kullungen barnehage.

En slik samlokalisering var ungdommene negative til. De ønsker å ha et sted der ungdommer kan gjøre lekser og lage middag sammen.

«Ved å bruke UHU som barnehage tar man i fra oss vår eneste møteplass. Vi har ingen andre plasser å være og kiosken er ikke et alternativ», skriver styret for ungdomshuset til politikerne.

Bente Næverdal (Ap) åpnet debatten.

– For min del er saken enkel med tanke på hvor vi skal ende. Det er med én felles barnehage ved Polarflokken så fremt NVE-rapporten sier det er mulig. Da får vi én barnehage å forholde oss til og kan åpne og lukke avdelinger etter behov. Det vil være gunstig, ikke minst økonomisk, sier hun.

Arbeiderpartipolitikeren er imidlertid skeptisk til å bruke ungdomshuset som midlertidig barnehage, og dermed redusere ungdommenes tilbud.

– Det er synd å sette gruppene opp mot hverandre, sa hun.

Det var de andre politikerne enige i.

Midlertidig brakke mulig
Å åpne en avdeling i Longyearbyen barnehage, som ble stengt før forrige skoleår, var politikerne også skeptiske til.

– Jeg vet ikke om det er følelsesmessig mulig å åpne Longyearbyen barnehage igjen siden den ligger ved et skredområde. NVE-rapporten vil nok ikke slå fast at skredfaren er mindre, sier Espen Klungset Rotevatn (MDG).

Næverdal foreslo at man kan vurdere å sette opp en midlertidig brakke ved Polarflokken barnehage.

Eivind Trondsen (V) ønsket at administrasjonen også skulle se på muligheten for privat barnehage.

Enhetsleder Gunnhild Antonsen i Kullungen barnehage forteller at stor turnover tidligere har skapt problemer for drift av private barnehager over år.

– Det som kan bli en utfordring er å få bygninger som blir godkjent som barnehager, sier hun.

Politikerne luftet også alternativet med å ikke ha full barnehagedekning, men la noen barn stå på venteliste.

– En konsekvens av det er at folk takker nei til jobber, sa Klungset Rotevatn.

Skal jobbe videre
Politikerne vedtok å anbefale at administrasjonen i LL skal jobbe videre med problematikken rundt midlertidige barnehageplasser, men skjerme ungdomshuset.

Når NVE-rapporten om skredfare i byen er klar, skal LL utrede et samlet barnehagetilbud ved Polarflokken barnehage. De skal også avklare bruken av Longyearbyen barnehage.

Siste nytt i Nyheter

Elleville scener for hundreåringen

Et imponerende show, en porsjon nakenhet og god trening for lattermusklene da Longyearbyen gratulerte Store Norske med 100-årsdagen i går.

Mistet broren i gruva

Frank Robert og Bent Jakobsen mistet broren Geir Arne Jakobsen i en gruveulykke i 1991. Torsdag avduket de minnesmerket.

Verdig og rørende markering

Brødrene Bent og Frank Robert Jakobsen mintes sin bror Geir Arne og de 123 omkomne da de avduket minnesteinen i ettermiddag.

Ble hørt av politikerne

Ungdomsrådet føler de har blitt hørt etter at sentrumsplanen er lagt fram. Nå ønsker de ny flerbrukshall.

Vil overvåke nøye i vinter

NVE starter opp den lokale skredvarslingen for vinteren når snøen kommer.

Får endelig ro til barndomsboken

Tone Nødtvedt har dratt fra mann, datter, katt og hus i Bergen for å skrive om å vokse opp i Longyearbyen på 1950-tallet.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!