Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stoltenberg hilser Kina velkommen

Har ikke svaret: Jens Stoltenberg ser at det er et dilemma å drive kulldrift på Svalbard samtidig som han ønsker å trekke oljefondet ut av kullaksjer. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Stoltenberg hilser Kina velkommen

Vi møtte Ap-lederen og FN-spesialutsendingen Jens Stoltenberg til en prat om kull, klima og konflikter. Og jammen dukket den kommende Nato-generalsekretæren opp etter hvert.

Jens Stoltenberg traver ned gågata i Longyearbyen. Det er 1. mai, og han har nettopp hilst på partifeller i det høye nord. Om få timer skal han dra gjennom fire taler på to timer. Aller helst vil han gjøre intervjuet mens han går, men slår seg til ro med at da vil journalistens håndskrift gå over i det uleselige og at han dermed vil risikere å si de underligste ting i den ferdige artikkelen.

– Randi, hvor skal vi spise i kveld?

Politisk rådgiver Randi Ness er aldri mer enn to skritt unna. Hun kan fortelle at hun nettopp har ringt Kroa, men de lot seg ikke imponere av at mannen som er leder for Arbeiderpartiet, FNs klimautsending og påtroppende Nato-generalsekretær ville smake på pizzaen deres. Smekkfullt, var beskjeden.

Kulldrift er et dilemma
Idet vi setter oss ned i resepsjonsområdet på Polarhotellet, bestemmer de seg for å prøve burgeren på Svalbar senere i kveld. Men nå står det en kopp kaffe på bordet, varmet av kullbitene fra Gruve 7.

– Bør kulldriften på Svalbard fortsette?

– Vi må alle erkjenne at det er et dilemma at vi utvinner kull når vi vet det er en årsak til globale klimaendringer. Samtidig vet vi at verden trenger energi. Derfor er det viktig å satse på teknologi som gjør at vi kan gjøre fossile brensler renere, sier han.

Stoltenberg peker på at den forrige regjeringen utpekte Svalbard som et av fem områder som vurderes som arvtaker etter Mongstad-havariet. Longyearbyen har nemlig potensiale til å bli et samfunn uten utslipp, siden vi kan hente kullet fra Gruve 7, brenne det i energiverket og lagre det i Adventdalen – gitt at teknologien blir utviklet.

– Lykkes man med det, kan man rense kullkraftverket i Longyearbyen, sier Stoltenberg.

Ut av kull
Bølgene gikk høyt da Ap-kronprins Jonas Gahr Støre mente at Statens Pensjonfond – Utland, også kalt oljefondet, burde trekke ut alle investeringer i kullselskaper. Stoltenberg gikk også ut og støttet Støre.

I etterkant manglet det ikke på folk som ville peke på hykleriet i at Norge har egne kullgruver på Svalbard, men synes det er etisk betenkelig å investere i andre nasjoners kullgruver.

– Som sagt ser jeg dilemmaet. Men kull har vært viktig for å opprettholde Svalbard-samfunnet gjennom historien, og det er et spesielt samfunn som er viktig for Norge i nordområdesatsingen. Aktivitet gir suverenitet, og det er et bredt flertall på Stortinget for å videreføre gruveaktiviteten. Men da er det også viktig å satse på karbonfangst og -lagring.

– Hva med Store Norske? Hvor lenge kan staten legge penger på bordet hvis selskapet går med tap?

– Vi er opptatt av at Store Norske skal drive med lønnsomhet, men vet at de i perioder har vært rammet av lave kullpriser. Men det er ikke mulig å forstå Store Norske og gruvevirksomheten på Svalbard uten å forstå den helt spesielle posisjonen Svalbard har i nord. Storsamfunnet må være villig til å satse mer på Svalbard enn andre steder i Norge.

– Til tross for at det ikke lønner seg?

– Hvis vi hadde lagt de samme lønnsomhetsbetraktningene til grunn som på fastlandet, enten det er forskning eller gruvedrift, ville man fort kommet fram til at man ikke skal gjøre noe som helst på Svalbard. Det blir feil.

Balansegang
I alle sine svar må Stoltenberg balansere. Han er fortsatt leder for Arbeiderpartiet, et parti som tradisjonelt har stått sterkt på Svalbard generelt og i gruvene spesielt. Samtidig er han FNs spesialutsending for klima, og befinner seg nå i det området på kloden som kanskje merker klimaendringene sterkest.

Da han landet på flyplassen i forrige uke, meddelte han Svalbardposten at den eneste Jens-en som ikke kom til Svalbard, var Nato-Jens. Men så dukker han plutselig opp rundt bordet når vi kommer inn på Svalbards geopolitiske rolle i dag.

– Svalbard er et eksempel for verden som en fredens øygruppe. Øygruppa ligger midt i et område som har vært preget av kald krig, utplassering av atomvåpen på ubåter og øst-vest-konfrontasjoner, men det har likevel alltid vært et samarbeid her. Svalbard er dermed et eksempel på at land som er i konflikt med hverandre kan samarbeide, sier Stoltenberg.

Han peker på et rykende ferskt eksempel.

– Selv om det er en konflikt mellom Russland og Ukraina på den internasjonale arena, greier vi å få til gode løsninger og respektere hverandre på Svalbard. Etter hva jeg forstår er det norske samarbeidet med russerne og ukrainerne her helt uproblemtisk, sier han.

– Vil du bruke erfaringene fra Svalbard i din nye jobb som Nato-generalsekretær?

– Svalbard er et område vi ikke har aktivitet, siden det er en demilitarisert sone som Nato respekterer. Men jeg kommer til å bruke Norges samarbeid med Russland generelt, og Svalbard spesielt, som et eksempel på at det ikke er en motsetning mellom styrke og fasthet, og samarbeid og dialog. Noen ganger blir det sagt at man må velge mellom å være klar og fast eller uklar og samarbeidsorientert. Det mener jeg er feil. Den norske erfaringen fra nordområdene og Svalbard er at den styrken og tryggheten vårt medlemskap i Nato gir har gjort det mulig å gå i dialog med en stor nabo, sier Stoltenberg, og peker på forskningssamarbeid, energisamarbeid og forvaltningen av fiskeressursene og delelinjen i Barentshavet.

Ønsker Kina velkommen
– De siste ukene har det vært frykt for at Kina skal kjøpe Austre Adventfjord, en eiendom som ligger rett overfor Longyearbyen. Kan kinesisk interesse være en trussel for Norge?

– Jeg kjenner for lite til saken til å uttale meg. Men generelt tror jeg vi skal ønske det velkommen at flere er interessert. Vi må ikke tenke på internasjonal politikk som et nullsumspill der det ene landets gevinst er det andre landets tap. Norges tilnærming må være at det er mulig å oppnå situasjoner der alle er vinnere, at alle får økonomisk utvikling og trygghet.

– Vi må kvitte oss med fiendebildene, altså?

– De tilhører en annen tid. Heldigvis finnes det mange muligheter til vinn-vinn-situasjoner. Det at Kina viser interesse, skal vi ønske velkommen, og samtidig være tydelige på de lover og regler både nasjonalt og internasjonalt som gjelder for Svalbard, sier Stoltenberg.

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!