Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stolt over innsatsen

Hundrevis av frivillige jobbet utrettelig med å grave etter de savnede i raset. Dessverre endte det tragisk for to mennesker. Men redningsaksjonen gjorde at ei jente ble berget ut i livet, og det gjorde aksjonen til en suksess. FOTO: Geir Barstein

Skredet:

Stolt over innsatsen

Selv om to mistet livet, klarte redningsmannskapene å redde ei lita jente.

Tekst:

Publisert:

De aller fleste stolene i Kulturhuset var opptatt da politi, Longyearbyen lokalstyre, sykehuset, Norges geotekniske institutt og ikke minst Norges vassdrags- og energidirektorat orienterte om skredulykken tirsdag. Mange i salen var akkurat kommet tilbake fra juleferie, og hadde ikke fått direkte informasjon om det fatale som skjedde lørdag 19. desember.

Trygghetsvurdering

Da politiet kom til rasstedet litt før klokken 10:30 lørdag 19. desember, var det vanskelig å få oversikt. En del av innsatspersonellet hadde før dette hatt problemer med at bilene deres var innesnødd, og ble forsinket.

– Da jeg kom til stedet, kjente jeg meg nesten ikke igjen. På det tidspunktet var det mange som allerede var inne i skredet og grov. Vi måtte gjøre ei trygghetsvurdering, og fant i samråd med Røde kors ut at det var trygt å være i området for å søke etter folk i skredet, fortalte innsatsleder på rasdagen Christian Svarstad.

Få oversikt

Den neste oppgaven for innsatslederen og hans stab var å få oversikt over situasjonen. De begynte å søke etter ressurspersoner.

– Hvem hadde informasjon om hvilke hus det var folk i da raset gikk? Hvem hadde informasjon om hvem som var bortreist? Det var ikke bare å begynne å grave i 5.000 tonn med snø, blandet med bygningsmaterialer. Vi måtte gjøre ei vurdering av hvor det var mest hensiktsmessig å grave, sa Svarstad.

Husene det er snakk om var så ødelagte at man først måtte finne huset, deretter trekke seg tilbake og vurdere hvor det var mest hensiktsmessig å grave. For redningsfolkene hadde tiden som sin verste motstander.

Mange frivillige

Skadestedsledelsen fikk etter hvert klart at det var fire skredrammede hus hvor det befant seg folk. Redningsarbeidet fordelte seg på disse fire, og det ble jobbet svært godt. Folk som hadde vært på besøk til Atle Husby kvelden før kunne fortelle at han var alene hjemme da de dro.

– Det var enorme mengder snø i huset, og det ble jobbet fra tre sider. Samtidig måtte vi konsentrere oss om at gravingen var effektiv. Vi måtte ikke flytte snø til et sted vi etterpå skulle grave, derfor var det en del planlegging som ble gjort underveis, sa Svarstad som på ett tidspunkt måtte få byggkyndige folk blant de frivillige til å vurdere om det var trygt å grave i og under deler av det ødelagte huset.

Motorsag

Blandingen av snø og bygningsmaterialer gjorde at i alt tre motorsager ble tatt i bruk. Svarstad er glad det ikke var flere.

– Jeg hadde hjertet i halsen. For vi vet at under vegger og annet kan det potensielt ligge folk, sa Svarstad.

Halvannen time etter skredet ble det ropt funn. Den første av de to jentebarnene var da funnet. Helsepersonell sto da klar, og startet førstehjelp umiddelbart. Jenta ble fraktet til sykehus.

– Enorm innsats

På dette tidspunktet var det anslagsvis 100 til 150 personer i sving med å grave i skredet. Funnet av den første jenta gjorde at folk ble enda mer inspirert til å finne søstera fort, fordi det ble antatt at hun oppholdt seg i nærheten av dette stedet da skredet gikk. Anslagsvis ti minutter senere ble det ropt funn igjen, og samme prosedyre med gjenopplivning ble igangsatt.

– Det ble gjort en enorm innsats mens dette pågikk, og under hele aksjonen, framholdt Svarstad flere ganger da han fortalte om redningsarbeidet.

Tre timer for seint

Det skulle ta hele tre timer før Atle Husby ble funnet, og det tok lang tid å få ham frigjort på grunn av enorme mengder med snø og bygningsmaterialer på stedet. Da var det dessverre for seint.

– Vi vet at det er en forsvinnende liten sjanse for å overleve når det er gått mer enn halvannen time. Men til tross for at vi mistet to i dette skredet, så er jeg stolt over innsatsen som ble gjort. Vi reddet ei lita jente. Og da var det verd hvert eneste spadetak, sa Christian Svarstad.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

 
Evakuerte ikke før skredet

Sysselmann Kjerstin Askholt sier at det har blitt foretatt en vurdering av skredfaren.

Skred i Vei 228

Et snøskred har gått i Vei 228. Sysselmannen har ikke fått melding om at noen er tatt eller savnet.

– Unngå alt skredterreng

Tett snøfokk og dårlig sikt tirsdag morgen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!