Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stolt av sognepresten

Sogneprest Leif Magne Helgesen (t.h.) har støtte fra biskop Olav Øygard i sitt arbeid for palestinerne. Her under bispevisitasen sist helg da Tora Hultgreen fortalte om de eldste gravene på gravlunden i Longyearbyen. FOTO: Christopher Engås

Stolt av sognepresten

Biskop Olav Øygard er ikke nødvendigvis enig med alt sogneprest Leif Magne Helgesen mener i Palestina-saken. Men han er stolt av hans innsats.

Tekst:

Publisert:

Sist helg var biskop Olav Øygard i Nord-Hålogaland bispedømme på sitt første besøk på Svalbard siden han begynte i stillingen for ett år siden. Han besøkte de største aktørene i næringslivet, skolen, barnehager, Store Norske og Unis. Biskopen var også med på et foredrag av Tora Hultgreen på gravlunden.

Støtter presten

Longyearbyen er en spesiell plass, også i kirkelig sammenheng. Den ordinære kirkeloven gjelder ikke på Svalbard, og budsjettet til Svalbard kirke kommer fra Justisdepartementet. Kirka er også en del av beredskapsplanene som ligger for byen.

Men Svalbard kirke er også spesiell med tanke på frontfiguren, sogneprest Leif Magne Helgesen. Han har i mange år talt Palestinernes sak, og selv bodd og jobbet i konfliktområdet i flere omganger.

Helgesen har også oppfordret til boikott av Israel, og skrevet om sine meninger i riksdekkende aviser, og på sin blogg.

Biskop Olav Øygard har ingen innvendinger mot Helgesens engasjement.

– Vi er veldig stolt av den innsatsen som Helgesen gjør for Palestina-saken, sier han.

Ikke uenig, men…

Biskop Øygard vil verken si at han er helt enig eller helt uenig med sognepresten på Svalbard.

– Leif Magne Helgesen går litt lenger enn det kirken gjør offisielt i denne saken. Men det er helt uproblematisk for meg. Vi la til rette for at han skulle få permisjon til å gjøre en jobb der nede gjennom Kirkens nødhjelp, og han har gjort en flott jobb.

– Betyr dette at biskopen i Nord-Hålogaland er ening med Helgesen?

– Nei, men jeg er heller ikke uenig. Når det gjelder den konkrete saken om boikott av Israel, så har jeg ikke tatt stilling til den, sier Øygard.

Leif Magne Helgesen lever godt med at sjefen hans ikke vil være like bombastisk som ham selv i Palestina-spørsmålet.

– Jeg har fått god støtte fra biskopen, og det har vært viktig for meg, sier han.

Være til stede

Biskopen fikk etter eget utsagn et hyggelig besøk i Longyearbyen. Han er spent på utviklingen i kjølvannet av krisen i Store Norske.

– Vi møtte mange positive mennesker på visitasen, og jeg er optimist for framtiden. Samfunnet i Longyearbyen er varmt og inkluderende, og dere har mange engasjerte mennesker. Kirken kan ikke bidra politisk til omstilling, men det er viktig for oss å være til stede for de som måtte trenge oss i vanskelige tider. Vårt håp er at Longyearbyen forblir et stabilt familiesamfunn også i framtiden, sier biskop Olav Øygard.

Nøkkelord

Siste nytt i Nyheter

Skred over Gruve 7-veien

Veien skal kontrolleres for skredfare før den åpnes igjen.

– Tilliten til skredvarslinga er drept

Harde ord fra innbyggere i folkemøtet etter skredet.

92 husstander evakuert

Longyearbyen lokalstyre forbereder seg på at det kan bli flere.

 
Feilvurderte skredfaren

NVE klarte ikke å varsle om at bebyggelsen var truet, derfor ble ingen evakuert før skredet gikk litt før klokken 12 i dag.

Skredet er gjennomsøkt

Sysselmannen melder på sine nettsider at skredområdet nå er gjennomsøkt og at ingen er savnet. Politiet er fremdeles på stedet ved Vei 228. Se bilder fra skredområdet her.

Hørte rop om hjelp, og fikk barn løftet opp i hendene

– Jeg er helt skjelven, sier Ingeborg Snekvik (33) etter dagens snøskred i Longyearbyen.

Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!