Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stjernedryss over skifest

I fjor deltok om lag 800 i Svalbard skimaraton. Årets skifest ser ut til å bli like stor. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Stjernedryss over skifest

Therese Johaug er bare en av mange. Deltagerne i årets utgave av Svalbard skimaraton har til sammen sju OL-gull og 13 VM-gull.

Den 25. april er det igjen duket for Svalbard skimaraton. Aldri før har så mange profilerte skiløpere deltatt.

– Det blir mer konkurranse blant de beste i år. At mange store profiler melder seg på, bidrar også til at Svalbard blir kjent som mer enn en skuterdestinasjon, sier leder i Svalbard Turn, Helle Jakobsen.

TV-forhandlinger

Siden i høst har Svalbard Turn ventet på en avgjørelse om TV-dekning av skirennet. Støtte­apparatet til skilandslaget har selv vært aktive i sonderingene om mulig TV-interesse, og spesielt TV2 har vært en aktuell aktør i så måte.

Tanken om en lengre TV-reportasje om sesongavslutning for landslaget på Svalbard ble ikke avvist, men en endelig beslutning tok for lang tid.

– Det ble ikke noe definitivt «go» før vi måtte kjøre ut flybilletter. Dermed vet vi ikke helt hvordan det blir med TV-dekningen i år. Men interessen er stigende, og det gir håp for årene som kommer, sier Jakobsen.

Stjernedryss

På fastlandet har Svalbard Turn hatt en god ambassadør i vinneren av herreklassen de siste to årene, Eldar Rønning fra Skogn. Den 32 år gamle landslagsløperen har snakket varmt om eventyrløpet på Svalbard til mange, og det har gitt resultater.

– Eldar Rønnings sponsor, Normilk i Levanger, har bladd opp og sponset opp Didrik Tønseth (Byåsen IL), Johan Kjølstad (Ekne) og Niklas Dyrhaug (Tydal IL) – i tillegg til Rønning selv, sier Jakobsen.

De tre som kommer med Eldar Rønning, er ikke smågutter de heller. Tønseth er juniorverdensmester og skal representere Norge under VM i Falun, Kjølstad har to verdenscupseire og VM-gull for Norge i lagsprint, og Niklas Dyrhaug ble senest bare slått av Petter Northug under NM i duathlon. Dyrhaug er også VM-uttatt.

Johaug sikret

Therese Johaug er et stort navn på kvinnesiden. Jenta fra Dalsbygda har 6 worldcupseire og vant verdenscupen sammenlagt i fjor. Hun har også OL-gull i stafett og i alt fire VM-gull. I tillegg kommer fjorårsvinner Celine Brun-Lie (Sportsklubben Njård) og talentfulle Marthe Kristoffersen (IL Varden).

Fordums stjerner, som fortsatt kan gå fort på ski, stiller også til start i Todalen i slutten av april. Nummer ti på lista over mestvinnende vinterolympere, Thomas Alsgaard (Eidsvoll Værk) og hans lag, Team Leaseplan Go, har meldt sin ankomst. Det samme har team Santander med vasaloppvinner Anders Aukland (Oseberg skilag).

Jobben begynner

Arrangøren planlegger for et arrangement med opptil 900 deltagere, men Helle Jakobsen tror det endelige tallet vil bli liggende litt under dette.

– Det er nå jobbingen i arrangementskomiteen begynner. Vi har en naturlig begrensning på hvor mange som kan være med, men det gjelder å gjøre opplevelsen så optimal som mulig for de som kommer, sier hun.

Jakobsen er ellers veldig glad for å ha fått assistanse fra uventet hold. Sigvart Bjøntegaard, som er tidligere landslagsløper i skiskyting, har flyttet til Svalbard, og meldte seg selv til tjeneste for skirennet.

– Han blir rennleder, og det tar ei stor bør av mine skuldre, sier Helle Jakobsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Helle Jakobsen og Svalbard Turn har fått rekordmange hete skinavn på startstreken til årets skimaraton. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Fjorårsvinner Eldar Rønning har bidratt sterkt til å få store navn med på årets Svalbard skimaraton. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Øvelse i oljevern

På grunn av økt skipstrafikk i nordområdene, rigger Kystverket og Sysselmannen for oljevernøvelse tirsdag og onsdag med personell og nytt utstyr på plass i nord.

Føler de er blitt utnyttet

To kaféarbeidere hevder de jobber titimersdager og ikke har fått lønn siden de kom til Taste of thai. Nå ønsker de å hindre at det samme skal skje med andre.

Mener de ikke var kvalifiserte

Styreleder Wiggo Lund i Taste of thai sier kafémedarbeiderne ikke kunne det de skulle.

Hund rømte i juli.

Gleder seg til toppjobben

Hege Walør Fagertun (50) blir ny administrasjonssjef i Longyearbyen.

Nå er det Oktoberfest

Trosset det kalde været og åpnet oktoberfesten med parade og lederhosen.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!