Du må være innlogget for å få tilgang til alle nyheter! Logg inn eller opprett brukerkonto.

Stjernedryss over skifest

I fjor deltok om lag 800 i Svalbard skimaraton. Årets skifest ser ut til å bli like stor. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Stjernedryss over skifest

Therese Johaug er bare en av mange. Deltagerne i årets utgave av Svalbard skimaraton har til sammen sju OL-gull og 13 VM-gull.

Den 25. april er det igjen duket for Svalbard skimaraton. Aldri før har så mange profilerte skiløpere deltatt.

– Det blir mer konkurranse blant de beste i år. At mange store profiler melder seg på, bidrar også til at Svalbard blir kjent som mer enn en skuterdestinasjon, sier leder i Svalbard Turn, Helle Jakobsen.

TV-forhandlinger

Siden i høst har Svalbard Turn ventet på en avgjørelse om TV-dekning av skirennet. Støtte­apparatet til skilandslaget har selv vært aktive i sonderingene om mulig TV-interesse, og spesielt TV2 har vært en aktuell aktør i så måte.

Tanken om en lengre TV-reportasje om sesongavslutning for landslaget på Svalbard ble ikke avvist, men en endelig beslutning tok for lang tid.

– Det ble ikke noe definitivt «go» før vi måtte kjøre ut flybilletter. Dermed vet vi ikke helt hvordan det blir med TV-dekningen i år. Men interessen er stigende, og det gir håp for årene som kommer, sier Jakobsen.

Stjernedryss

På fastlandet har Svalbard Turn hatt en god ambassadør i vinneren av herreklassen de siste to årene, Eldar Rønning fra Skogn. Den 32 år gamle landslagsløperen har snakket varmt om eventyrløpet på Svalbard til mange, og det har gitt resultater.

– Eldar Rønnings sponsor, Normilk i Levanger, har bladd opp og sponset opp Didrik Tønseth (Byåsen IL), Johan Kjølstad (Ekne) og Niklas Dyrhaug (Tydal IL) – i tillegg til Rønning selv, sier Jakobsen.

De tre som kommer med Eldar Rønning, er ikke smågutter de heller. Tønseth er juniorverdensmester og skal representere Norge under VM i Falun, Kjølstad har to verdenscupseire og VM-gull for Norge i lagsprint, og Niklas Dyrhaug ble senest bare slått av Petter Northug under NM i duathlon. Dyrhaug er også VM-uttatt.

Johaug sikret

Therese Johaug er et stort navn på kvinnesiden. Jenta fra Dalsbygda har 6 worldcupseire og vant verdenscupen sammenlagt i fjor. Hun har også OL-gull i stafett og i alt fire VM-gull. I tillegg kommer fjorårsvinner Celine Brun-Lie (Sportsklubben Njård) og talentfulle Marthe Kristoffersen (IL Varden).

Fordums stjerner, som fortsatt kan gå fort på ski, stiller også til start i Todalen i slutten av april. Nummer ti på lista over mestvinnende vinterolympere, Thomas Alsgaard (Eidsvoll Værk) og hans lag, Team Leaseplan Go, har meldt sin ankomst. Det samme har team Santander med vasaloppvinner Anders Aukland (Oseberg skilag).

Jobben begynner

Arrangøren planlegger for et arrangement med opptil 900 deltagere, men Helle Jakobsen tror det endelige tallet vil bli liggende litt under dette.

– Det er nå jobbingen i arrangementskomiteen begynner. Vi har en naturlig begrensning på hvor mange som kan være med, men det gjelder å gjøre opplevelsen så optimal som mulig for de som kommer, sier hun.

Jakobsen er ellers veldig glad for å ha fått assistanse fra uventet hold. Sigvart Bjøntegaard, som er tidligere landslagsløper i skiskyting, har flyttet til Svalbard, og meldte seg selv til tjeneste for skirennet.

– Han blir rennleder, og det tar ei stor bør av mine skuldre, sier Helle Jakobsen.

Nøkkelord

Se bildet større

Helle Jakobsen og Svalbard Turn har fått rekordmange hete skinavn på startstreken til årets skimaraton. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Se bildet større

Fjorårsvinner Eldar Rønning har bidratt sterkt til å få store navn med på årets Svalbard skimaraton. FOTO: Christian Nicolai Bjørke

Siste nytt i Nyheter

Mørketiden er inne

Nå har sola tatt farvel med Longyearbyen, og kommer ikke over horisonten før 16. februar.

Tråler arrestert for ulovlig fiske

Færøysk tråler tatt inn til Longyearbyen i natt.

Stengt vei til frosten kommer

Så lenge det er regn og ustabile masser, blir Vei 300 mellom Huset og Museumsveien stengt.

Bikka en million til TV-aksjonen

Svalbard topper giverstatistikken per innbygger og har samlet inn over en million kroner så langt. Pengene til TV-aksjonen og Røde Kors strømmer fremdeles på.

Staten kjøper Austre Adventfjord

Eierne av Austre Adventfjord på Svalbard er kommet frem til enighet med staten om salg av eiendommen. Salgsprisen er på 300 millioner kroner.

Hektisk natt for politiet

Politiet har vært ute på flere oppdrag det siste døgnet.

Annonse
Annonse
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!